_

Punkty wysokościowe - niweleta

Forum ogólne. Miejsce na pierwsze pytania w karierze projektanta. Wszelkie tematy, których nie można zakwalifikować do jednej z poniższych grup.

Punkty wysokościowe - niweleta

Postprzez Kalaisa » gru 07, 2017 16:07

Witam,

Robię projekt przebudowy drogi w AutoCad Civil 3D w ramach pracy inżynierskiej, niestety jednak nie wszystko jest takie oczywiste jak mi się to wydawało :)
Przy projektowaniu nowej drogi biorę mapę warstwicową, obrysowuję rzędne, robię linię trasowania, a potem nie ma żadnych wątpliwości co do niwelety itd.
Jednak przy przebudowie drogi na mapie sytuacyjno-wysokościowej 1:500 mogę odczytać jedynie punkty wysokościowe usytuowane na istniejącej drodze i to też wcale niekoniecznie w osi jezdni czy na jej krawędziach.
W związku z powyższym jak na podstawie jedynie punktów wysokościowych mogę cokolwiek zrobić? Nie wiem, może trzeba narysować samemu plan warstwicowy albo coś takiego ?

Czy mógłby ktoś przynajmniej mniej więcej wyjaśnić albo chociażby wskazać w którym kierunku powinienem spojrzeć ?
Z góry dziękuje za pomoc!
Kalaisa
 
Posty: 3
Dołączył(a): gru 07, 2017 15:41

Re: Punkty wysokościowe - niweleta

Postprzez wilda » gru 08, 2017 12:05

Przy projektowaniu nowej drogi, czy też przy projektowaniu przebudowy drogi podstawa to pomiary wysokościowe istniejącego terenu, istniejącej drogi. Jeżeli na mapie ich nie ma, to trzeba zlecić ich wykonanie geodecie lud pomiary zrobić samemu.
wilda
 
Posty: 250
Dołączył(a): gru 18, 2007 21:41

Re: Punkty wysokościowe - niweleta

Postprzez Kalaisa » gru 09, 2017 04:28

Tak, to jest podstawą i napisałem , że punkty wysokościowe są tylko chodzi mi o to jak je "umieścić" w civilu.

Pozdrawiam.
Kalaisa
 
Posty: 3
Dołączył(a): gru 07, 2017 15:41

Re: Punkty wysokościowe - niweleta

Postprzez wilda » gru 09, 2017 11:46

Trzeba utworzyć powierzchnię.
Więcej możesz się dowiedzieć na forum dotyczącym civila.
https://forum.procad.pl/viewforum.php?f=3
http://forum.aplikom.com.pl/forumdisplay.php?f=13
mnóstwo jest na forach angielskojęzycznych.....
lub
http://lmgtfy.com/?q=civil+3d+tworzenie+powierzchni
wilda
 
Posty: 250
Dołączył(a): gru 18, 2007 21:41

Re: Punkty wysokościowe - niweleta

Postprzez kicok » lis 23, 2019 12:34

Pewnie można wrysować punkty w przestrzeni za pomocą skryptu jak w AutoCad.
A w jakiej formie są dane tych punktów?
kicok
 
Posty: 9
Dołączył(a): paź 13, 2019 17:05

Re: Punkty wysokościowe - niweleta

Postprzez kicok » gru 08, 2019 22:28

Napisałem programik, który na podstawie danych z notatnika rysuje taki wykres.
Udostępniam programik i krótką instrukcję obsługi (narazie mejlem, za niedługo w linku).
Zbieram uwagi krytyczne żeby programik rozwinąć.
Załączniki
linia napowietrzna.JPG
kicok
 
Posty: 9
Dołączył(a): paź 13, 2019 17:05


Powrót do Pytania studentów, laików i początkujących

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników