_

Pytań kilka

Forum ogólne. Miejsce na pierwsze pytania w karierze projektanta. Wszelkie tematy, których nie można zakwalifikować do jednej z poniższych grup.

Pytań kilka

Postprzez poStaremu » gru 15, 2019 21:03

Cześć. Hobbystycznie zajmuję się spawalnictwem, obróbką metali i tworzeniem prostych konstrukcji stalowych. Od niedawna zacząłem stawiać pierwsze kroki w programie inventor, zawsze mi się marzyło przenosić pomysły z głowy na komputer.
Niestety z pierwszymi ''sukcesami'' pojawiły się pierwsze przeszkody, wpadłem na pomysł, żeby stworzyć jeden temat, w którym będę je opisywał i liczył na to, że ktoś pomoże zamiast co chwilę zakładać nowy temat i niepotrzebnie zaśmiecać forum.

A więc do rzeczy. 1wszy obrazek jest to szkielet stołu spawalniczego, używałem już funkcji PRZYTNIJ i w przypadku konstrukcji z profili zamkniętych na obrazku nr2 nie było problemu, a tutaj się po prostu nie docina i tyle, ile razy bym nie próbował po naciśnięciu OK element się nie docina..
rama-przycinanie.png



Tutaj natomiast park do ćwiczeń, nie mam zamiaru go robić jedynie potraktowałem to jako ćwiczenie. 3 pytania.
I.Jak umieścić dwie konstrukcje na jednej płaszczyźnie (podłodze?) tak żeby jedna nie wisiała w powietrzu.
II.Jak widać kontrukcja składa się z 2 elementów, większy i mniejszy, najpierw wstawiłem szkic większego później mniejszego no i miałem problem żeby ustawić je względem siebie tak jak bym tego chciał, funckja OBRÓT SWOBODNY jest niewygodna, musi istnieć lepszy sposób. W dodatku jak już postawiłem szkic drugiego elementu i wstawiłem kształtowniki to najeżdzając na framepo lewej stronie w pasku zadań (tak to się chyba nazywa) to podświetla mi się cała konstrukcja i zupełnie nie wiem jak to obrócić.
III. Na niebiesko widać stopy które dorobiłem pod pionowe profile, mogę je połączyć z pionowymi słupkami konstrukcji ale nie wiem jak zrobić, żeby były idealnie osiowo-krótko mówiąc jest krzywo.
park.png
poStaremu
 
Posty: 11
Dołączył(a): cze 29, 2018 18:45

Re: Pytań kilka

Postprzez NewJoker » gru 15, 2019 23:41

Co do pierwszej kwestii to spróbowałbym pozostałych 2 metod przycinania ramy widocznych na górnym pasku programu ("Utnij do ramy" i "Przytnij/Wydłuż"). Ta pierwsza może zadziałać w tym przypadku.

Natomiast do pozostałych 3 pytań jest 1 wspólna odpowiedź: wiązania. Używając ich w odpowiedni sposób możesz zarówno przytwierdzić obie konstrukcje do wybranej płaszczyzny konstrukcyjnej, jak i ustawić je prawidłowo względem siebie (funkcja "Obrót swobodny" jest tylko pomocniczym narzędziem i w zasadzie ma ułatwiać tworzenie wiązań a nie je zastępować, bo i tak musisz porządnie związać model żeby Ci się nie rozjechał od przypadkowego kliknięcia). Przytwierdzenie tych stóp do profili też wymaga użycia wiązań. Tutaj może będziesz musiał dodać jakiś punkt konstrukcyjny albo pomocniczy szkic żeby złapać środek danej podstawy i przymocować go do ramy.
NewJoker
 
Posty: 873
Dołączył(a): kwi 08, 2015 22:33

Re: Pytań kilka

Postprzez poStaremu » gru 16, 2019 15:48

Dzięki kolego. Używając opcji przytnij/wydłuż mimo komunikatu na czerwono o niepowodzeniu operacji przycięcie się udaje :shock: ''aktualizacja nie powiodła się. sprawdź wcześniej utworzoną obróbkę końców i skróć ją, aby zidentyfikować konflikty. Myślę, że może mieć to związek z wcześniej użytą operacją przytnij.

Co do reszty - będę próbował, przyjemnie jest poznawać ten pogram :) kupiłem książkę Fabiana Stasika Kurs Podstawowy zbiór ćwiczeń ale jakoś ciężko mi się to przyswaja.
poStaremu
 
Posty: 11
Dołączył(a): cze 29, 2018 18:45

Re: Pytań kilka

Postprzez poStaremu » gru 16, 2019 19:27

Ciężko mi przychodzi łączenie ze sobą elementów takich jak stopa na zdjęciu, dwie mi się udało przez funkcję połączenie ale to raczej przypadek, kolejne stopy już nie łączą się tak, jak powinny. :shock:
STOPA.png
poStaremu
 
Posty: 11
Dołączył(a): cze 29, 2018 18:45

Re: Pytań kilka

Postprzez NewJoker » gru 16, 2019 19:50

Z tą funkcją "Połączenie" raczej bym uważał. Ona ma niby automatyzować dodawanie wiązań, ale jest to zbyt skomplikowana sprawa żeby się sprawdzała w każdym przypadku. Lepiej ręcznie dodać wiązania odpowiedniego typu pamiętając o możliwości wykorzystania elementów konstrukcyjnych (punkty, osie, płaszczyzny) w razie potrzeby.
NewJoker
 
Posty: 873
Dołączył(a): kwi 08, 2015 22:33

Re: Pytań kilka

Postprzez poStaremu » gru 17, 2019 19:45

NewJorker mógłbyś napisać jak Ty byś się zabrał za połączenie tych stóp?

Edit. udaje się używając x 2 operacji wiązanie ale mimo wszystko chciałbym żebyś napisał coś o tych elemantach konstrukcyjnych
Ostatnio edytowany przez poStaremu, gru 17, 2019 21:12, edytowano w sumie 1 raz
poStaremu
 
Posty: 11
Dołączył(a): cze 29, 2018 18:45

Re: Pytań kilka

Postprzez NewJoker » gru 17, 2019 20:03

Najlepiej jakbyś wstawił tu model żeby można było się mu przyjrzeć w programie. Tak na podstawie zdjęcia mogę jedynie stwierdzić, że połączyłbym boki tej prostokątnej części stopy z wewnętrznymi ścianami kolumny. Natomiast żeby zablokować ruch stopy w osi kolumny trzeba dać wiązanie zestawiające równoległe powierzchnie - spód kolumny i spód prostokątnej części stopy.
NewJoker
 
Posty: 873
Dołączył(a): kwi 08, 2015 22:33

Re: Pytań kilka

Postprzez poStaremu » gru 18, 2019 18:28

Wiązania udało się wykonać, sytuacja opanowana. Wykonałem teraz arkusz blachy który będzie służył jako blat roboczy stołu spawalniczego (9sztuk) i chce go związać z konstrukcją, wystające wałki mają zostać połączone z ceownikiem a odstęp między arkuszami blachy ma wynosić 50mm.

Wydaję mi się, że to o czym pisałeś wcześniej może być sposobem tzn dodanie punktów konstrukcyjnych albo gdyby stworzyć szkic na istniejącym modelu - czy tak się da?
Wrzucam fotę, rozszerzenie .iam jest niedozwolone :?

PS. Jeśli masz ochotę poświęcać mi czasu na pomoc to raz na jakiś czas podeślę na jakąś flaszkę - daj znać na priv.

Edit. Pytanie po za konkursem, wpadłem na pomysł, żeby dodać zastrzały do nóg stołu celem wzmocnienia konstrukcji, otworzyłem wcześniej skonstruowany szkic, naniosłem zmiany, zapisałem i co dalej? Jak zrobić żeby w już istniejącym zespole .iam pojawił się naniesiony szkic?

stół blaty.png
poStaremu
 
Posty: 11
Dołączył(a): cze 29, 2018 18:45

Re: Pytań kilka

Postprzez NewJoker » gru 18, 2019 20:17

Te wałki mają wchodzić w otwory w profilach ceowych ? Jeśli tak to musiałbyś dorobić otwory pod nie w tych profilach i użyć wiązania koncentrycznego. W innym wypadku trzeba kombinować pozostałymi wiązaniami i np. dodać punkty konstrukcyjne do profili a następnie związać je z wałkami.

W drzewku modelu przy nazwie złożenia masz symbol błyskawicy. Oznacza to, że musisz zaktualizować model po wprowadzeniu zmian w szkicu. Żeby to zrobić kliknij przycisk "Aktualizuj globalnie" na górnym pasku po prawej stronie od "Narzędzia główne". Wtedy pojawią się nowe elementy.
NewJoker
 
Posty: 873
Dołączył(a): kwi 08, 2015 22:33

Re: Pytań kilka

Postprzez Kacper Suchomski » gru 18, 2019 20:32

W przeglądarce masz pozycję "Szkic stołu", musisz włączyć widoczność PPM, ewentualnie "Alt + V". Poza tym niepotrzebnie włączyłeś środowisko spawania. Trochę utrudnia życie, jeśli nie dotyczy finalnej wersji.

Pozostałe Twoje problemy w pełni rozwiązuje narzędzie "Wiązanie". To jest właśnie narzędzie do wzajemnego sytuowania komponentów. Tak jak do tej pory musisz przy użyciu odpowiednich wiązań klikać powierzchnie i krawędzie dopasowując wzajemnie elementy.
Najedź myszką na przycisk wiązań i kliknij F1. Dostaniesz dokładną instrukcję, jak zachowują się różne wiązania i gdzie je stosować. 3 minuty lektury zaoszczędzi Ci kolejne dni czekania na podpowiedź.
Kacper Suchomski
 
Posty: 146
Dołączył(a): cze 04, 2011 16:20

Następna strona

Powrót do Pytania studentów, laików i początkujących

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników