_

Pytanie o podpowiedź przy tworzeniu bloków

Forum poświęcone flagowemu produktowi oraz aplikacjom pochodnym Autodesku. To jedyne forum mające w tytule nazwę programu, a to ze względu na jego olbrzymią popularność w Polsce. Można tutaj umieszczać również posty z ogólnie pojętej tematyki "Kreślarskie 2D".

Pytanie o podpowiedź przy tworzeniu bloków

Postprzez ziele_o2k » mar 29, 2017 00:24

Mam takie pytanie dotyczące bloków.
Powiedzmy, że chcę na podstawie pliku tekstowego stworzyć kilka bloków na ten przykład 30 różnych. Mają one być wrzucone (każdy) po kilka-kilkanaście razy w różne miejsca w rysunku (bloki zbudowane są z linii i mtextów).
W pliku tekstowym każdy z tych bloków rozróżniony ma swój ID, który może być nazwą bloku (ale czy musi?).
Po jakimś czasie jednak coś mi się zmienia w pliku tekstowym i trzeba aktualizować niektóre bloki wcześniej wstawione. I teraz jak do tego podejść najrozsądniej ? Jak robić te bloki? Jak je nazywać? Jakieś anonimowe z extened data czy coś ?
Prośba o jakieś pomysły.
Ziele
Avatar użytkownika
ziele_o2k
 
Posty: 504
Dołączył(a): mar 18, 2014 11:33
Lokalizacja: Poznań

Re: Pytanie o podpowiedź przy tworzeniu bloków

Postprzez kojacek » mar 29, 2017 06:53

ziele_o2k napisał(a):Mam takie pytanie dotyczące bloków.
Powiedzmy, że chcę na podstawie pliku tekstowego stworzyć kilka bloków na ten przykład 30 różnych. Mają one być wrzucone (każdy) po kilka-kilkanaście razy w różne miejsca w rysunku (bloki zbudowane są z linii i mtextów).
W pliku tekstowym każdy z tych bloków rozróżniony ma swój ID, który może być nazwą bloku (ale czy musi?).
Po jakimś czasie jednak coś mi się zmienia w pliku tekstowym i trzeba aktualizować niektóre bloki wcześniej wstawione. I teraz jak do tego podejść najrozsądniej ? Jak robić te bloki? Jak je nazywać? Jakieś anonimowe z extened data czy coś ?
Prośba o jakieś pomysły.


Nie muszą być anonimowe. Może zwyczajny z atrybutem (niewidocznym, ale zmiennym) a w nim ID? Wtedy nazwa bloku + wartość ID (w atrybucie) dają skuteczną metodę wyszukiwania go w rysunku na podstawie tego samego ID w txt.
Avatar użytkownika
kojacek
 
Posty: 5263
Dołączył(a): paź 03, 2005 20:17

Re: Pytanie o podpowiedź przy tworzeniu bloków

Postprzez ziele_o2k » mar 29, 2017 11:05

kojacek napisał(a):Nie muszą być anonimowe. Może zwyczajny z atrybutem (niewidocznym, ale zmiennym) a w nim ID? Wtedy nazwa bloku + wartość ID (w atrybucie) dają skuteczną metodę wyszukiwania go w rysunku na podstawie tego samego ID w txt.

Czyli powiedzmy, że bloki nazywam z jakimś stałym tekstem i fragmentem generowanym losowo, powiedzmy
MOJ-BLOK_XXXXXX,a w bloku mam niewidoczny atrybut ID. Teraz, żeby je przefiltrować działam z czymś takim:
Kod: Zaznacz cały
(setq L (cd:SSX_Convert (ssget "_X" '((0 . "INSERT") (2 . "MOJ-BLOK_*"))) 1))
(foreach % L
  (if (= (cd:BLK_GetAttValueVLA % "ID") "Szukane_ID")
    (setq r (cons % r))
  )
)

Czy tędy droga?
Ziele
Avatar użytkownika
ziele_o2k
 
Posty: 504
Dołączył(a): mar 18, 2014 11:33
Lokalizacja: Poznań

Re: Pytanie o podpowiedź przy tworzeniu bloków

Postprzez kojacek » mar 29, 2017 14:33

ziele_o2k napisał(a):
kojacek napisał(a):Nie muszą być anonimowe. Może zwyczajny z atrybutem (niewidocznym, ale zmiennym) a w nim ID? Wtedy nazwa bloku + wartość ID (w atrybucie) dają skuteczną metodę wyszukiwania go w rysunku na podstawie tego samego ID w txt.

Czyli powiedzmy, że bloki nazywam z jakimś stałym tekstem i fragmentem generowanym losowo, powiedzmy
MOJ-BLOK_XXXXXX,a w bloku mam niewidoczny atrybut ID. Teraz, żeby je przefiltrować działam z czymś takim:
Kod: Zaznacz cały
(setq L (cd:SSX_Convert (ssget "_X" '((0 . "INSERT") (2 . "MOJ-BLOK_*"))) 1))
(foreach % L
  (if (= (cd:BLK_GetAttValueVLA % "ID") "Szukane_ID")
    (setq r (cons % r))
  )
)

Czy tędy droga?


Tak myślę.
Avatar użytkownika
kojacek
 
Posty: 5263
Dołączył(a): paź 03, 2005 20:17

Re: Pytanie o podpowiedź przy tworzeniu bloków

Postprzez ziele_o2k » mar 29, 2017 15:04

Ok, to jeszcze o jedną radę poproszę. Jak wstawiać punkty gdzie wstawiam te bloki.
Pomysły mam dwa:
1) Punkt (point) z XDATA gdzie mam zapisane ID
(tutaj dodatkowe pytanie - gdzie znajdę jakiś zgrabny opis pod jakimi kodami co mogę wrzucać do xdata.
znalazłem coś takiego LINK, ale jakoś nie do końca to rozumiem.
2) blok składający się z punktu i niewidocznego atrybutu, i filtracja tak jak wyżej
Ziele
Avatar użytkownika
ziele_o2k
 
Posty: 504
Dołączył(a): mar 18, 2014 11:33
Lokalizacja: Poznań

Re: Pytanie o podpowiedź przy tworzeniu bloków

Postprzez kojacek » mar 29, 2017 15:28

ziele_o2k napisał(a):Ok, to jeszcze o jedną radę poproszę. Jak wstawiać punkty gdzie wstawiam te bloki.
Pomysły mam dwa:
1) Punkt (point) z XDATA gdzie mam zapisane ID
(tutaj dodatkowe pytanie - gdzie znajdę jakiś zgrabny opis pod jakimi kodami co mogę wrzucać do xdata.
znalazłem coś takiego LINK, ale jakoś nie do końca to rozumiem.
2) blok składający się z punktu i niewidocznego atrybutu, i filtracja tak jak wyżej


Nie rozumiem, myślałem że masz plik tekstowy i w nim masz: ID, BlockName, punkt, InsPoint, Layer etc,. Potem lecisz z pliku i masz malunek. Za jakiś czas zmieniasz cos w pliku, przeładowujesz go z nowymi zmianami, malunek się zmienia. I tyle.
W takim modelu blok ma punkt wstawienia i nie trzeba w nim nic na ten temat dopisywać (żadne Xdata itp.) Chyba że idea jest inna.
Avatar użytkownika
kojacek
 
Posty: 5263
Dołączył(a): paź 03, 2005 20:17

Re: Pytanie o podpowiedź przy tworzeniu bloków

Postprzez ziele_o2k » mar 29, 2017 16:13

kojacek napisał(a):Nie rozumiem, myślałem że masz plik tekstowy i w nim masz: ID, BlockName, punkt, InsPoint, Layer etc,. Potem lecisz z pliku i masz malunek. Za jakiś czas zmieniasz cos w pliku, przeładowujesz go z nowymi zmianami, malunek się zmienia. I tyle.
W takim modelu blok ma punkt wstawienia i nie trzeba w nim nic na ten temat dopisywać (żadne Xdata itp.) Chyba że idea jest inna.

Punkty wstawienia są generowane na podstawie zupełnie innego pliku i ni jak nie idzie tego połączyć.
W moim pliku tekstowym mam tylko ID i informacje o bloku (kreski i mtexty). To ma być wstawiane w rysunek na podstawie istniejących już tam obiektów / punktów generowanych zupełnie w niezależny sposób.
Ziele
Avatar użytkownika
ziele_o2k
 
Posty: 504
Dołączył(a): mar 18, 2014 11:33
Lokalizacja: Poznań

Re: Pytanie o podpowiedź przy tworzeniu bloków

Postprzez kojacek » mar 29, 2017 16:56

ziele_o2k napisał(a):
kojacek napisał(a):Nie rozumiem, myślałem że masz plik tekstowy i w nim masz: ID, BlockName, punkt, InsPoint, Layer etc,. Potem lecisz z pliku i masz malunek. Za jakiś czas zmieniasz cos w pliku, przeładowujesz go z nowymi zmianami, malunek się zmienia. I tyle.
W takim modelu blok ma punkt wstawienia i nie trzeba w nim nic na ten temat dopisywać (żadne Xdata itp.) Chyba że idea jest inna.

Punkty wstawienia są generowane na podstawie zupełnie innego pliku i ni jak nie idzie tego połączyć.
W moim pliku tekstowym mam tylko ID i informacje o bloku (kreski i mtexty). To ma być wstawiane w rysunek na podstawie istniejących już tam obiektów / punktów generowanych zupełnie w niezależny sposób.

No dobrze, ale jeśli są już wstawione - po cóż gdziekolwiek w nich informacja o punkcie wstawienia (oprócz tej którą sam z siebie ma)?
Avatar użytkownika
kojacek
 
Posty: 5263
Dołączył(a): paź 03, 2005 20:17

Re: Pytanie o podpowiedź przy tworzeniu bloków

Postprzez ziele_o2k » mar 29, 2017 17:25

kojacek napisał(a):
ziele_o2k napisał(a):
kojacek napisał(a):Nie rozumiem, myślałem że masz plik tekstowy i w nim masz: ID, BlockName, punkt, InsPoint, Layer etc,. Potem lecisz z pliku i masz malunek. Za jakiś czas zmieniasz cos w pliku, przeładowujesz go z nowymi zmianami, malunek się zmienia. I tyle.
W takim modelu blok ma punkt wstawienia i nie trzeba w nim nic na ten temat dopisywać (żadne Xdata itp.) Chyba że idea jest inna.

Punkty wstawienia są generowane na podstawie zupełnie innego pliku i ni jak nie idzie tego połączyć.
W moim pliku tekstowym mam tylko ID i informacje o bloku (kreski i mtexty). To ma być wstawiane w rysunek na podstawie istniejących już tam obiektów / punktów generowanych zupełnie w niezależny sposób.

No dobrze, ale jeśli są już wstawione - po cóż gdziekolwiek w nich informacja o punkcie wstawienia (oprócz tej którą sam z siebie ma)?

Jeszcze raz szybciutko. Punkty wstawienia moich bloków z początku tematu istnieją w rysunku. Chodzi teraz tylko o to w jaki sposób mają one być zbudowane. Czy ma to być point z XDATA, czy blok zbudowany z point i atrybutu.
W miejscach występowania tych punktów wstawiam swoje bloki z początku.
EDIT:
W nich mam też mieć zapisane ID, i jak jest takie samo jak w bloku który mam wstawić to w tym miejscu wstawia blok.
Ziele
Avatar użytkownika
ziele_o2k
 
Posty: 504
Dołączył(a): mar 18, 2014 11:33
Lokalizacja: Poznań

Re: Pytanie o podpowiedź przy tworzeniu bloków

Postprzez ziele_o2k » mar 30, 2017 10:05

Przespałem się z tematem i wiem jak to zrobić :) Temat można uznać za zamknięty :)
Ziele
Avatar użytkownika
ziele_o2k
 
Posty: 504
Dołączył(a): mar 18, 2014 11:33
Lokalizacja: Poznań


Powrót do AutoCAD

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników