_

[AutoCAD] - Region. Odejmowanie z bryły szyku .

Forum ogólne. Miejsce na pierwsze pytania w karierze projektanta. Wszelkie tematy, których nie można zakwalifikować do jednej z poniższych grup.

[AutoCAD] - Region. Odejmowanie z bryły szyku .

Postprzez again9300 » sty 07, 2020 21:11

Witam serdecznie.
Jak mogę sprawdzić, czy w regionie rzeczywiście znajduje się SZYK?
Obecnie mam zaznaczoną całą niewielką ćwiczeniową bryłę, stworzyłam z niej region.
Chcę od bryły odjąć SZYK.
Niestety podczas wybierania obiektów do odejmowania (SZYKU) wyskakuje mi komunikat:
Nie wybrano brył, powierzchni ani regionów.

Dlaczego AutoCADowi nie podoba się SZYK?

Postępuję wg tutoriala... [na tej minucie jest odejmowanie, ale wersja AutoCada z YT jest niższa niż moja 2019] https://youtu.be/wIl9vDaawHI


Z góry dziękuję :).
/Aga.
Załączniki
szyk.JPG
again9300
 
Posty: 3
Dołączył(a): sty 07, 2020 20:58

Re: [AutoCAD] - Region. Odejmowanie z bryły szyku .

Postprzez akor » sty 07, 2020 23:21

Z szyku regionu nie utworzysz.
Na filmiku, który zamieściłeś w momencie tworzenia szyku było wyłączone zespolenie czyli uzyskano 5 okręgów, a nie szyk złożony z 5 okręgów.
1.jpg
W twoim przypadku albo jeszcze raz utwórz szyk z wyłączonym zespoleniem albo po prostu rozbij istniejący już w twoim rysunku szyk i potem zamień 5 okręgów (nie szyk) na regiony.

akor
akor
 
Posty: 632
Dołączył(a): cze 25, 2010 21:17

Re: [AutoCAD] - Region. Odejmowanie z bryły szyku .

Postprzez again9300 » sty 08, 2020 10:02

Zaraz sprawdzę, pięknie dziękuję! :D
Nie ukrywam, że oglądałam ten fragment mnóstwo razy, ale ostatnio z moją koncentracją jest bardzo źle.
Także szacunek za chęci pomocy.


//edit - rzeczywiście, miałam pochowane opcje pod ikoną "właściwości" i nie miałam bladego pojęcia o istnieniu takiej rzeczy i jej wyeliminowaniu. Już wszystko działa, dzięki!

Pozdrawiam serdecznie
i miłego dnia życzę :)
Aga,
again9300
 
Posty: 3
Dołączył(a): sty 07, 2020 20:58

Re: [AutoCAD] - Region. Odejmowanie z bryły szyku .

Postprzez again9300 » sty 08, 2020 12:03

Mam jeszcze jedno pytanie.
Otóż chcę zaprojektować "tackę" do metalowego komponentu, w którym to będzie umieszczony w taki sposób, aby było wygodne jego wkładanie, wyjmowanie.
Jaką tolerancję "luzu" względem jego wymiarów powinno się zastosować?
Element składa się z wymiarów od tych 5mm, po 55mm...
Czy ten temat "luzów" nosi jakąś profesjonalną nazwę? ;)
Do tej pory "siedziałam" amatorsko w programach graficznych (2D, 3D) i zabieram się teraz za CAD.
again9300
 
Posty: 3
Dołączył(a): sty 07, 2020 20:58


Powrót do Pytania studentów, laików i początkujących

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników