_

[Ansys] Restart analizy

Forum o CAE.

[Ansys] Restart analizy

Postprzez siewca112 » maja 29, 2018 07:07

Witam serdecznie,
Chciałbym się zapytać czy ktoś z was zmagał się z takim problemem. Mianowicie wykonuję symulację łączoną dwóch modułów (static transient oraz thermal transient) w której chcę zbadać temperaturę jaka wytworzy się podczas hamowania na tarczy układu hamulcowego w skutek tarcia. W symulacji mam ustawione 10 kroków i problem polega na tym, że podczas liczenia przy ok. drugim-trzecim kroku symulacja zaczyna się liczyć od nowa. Nie mam ustawionego żadnego restartu symulacji (chyba) dlatego troszkę mnie ten błąd irytuje ponieważ zostawiłem komputer na cały dzień aby się policzyło jednak dochodzi do ok. drugiego kroku i bez żadnego komunikatu tak jak by to szlo ciągiem przeskakuje na krok 0,5 (bo takie mam ustawione najmniejsze kroczkowanie, initial step). i liczy dalej. I tak w kółko. Byłbym wdzięczny za jakiekolwiek sugestie.
siewca112
 
Posty: 13
Dołączył(a): mar 26, 2018 21:58

Re: [Ansys] Restart analizy

Postprzez NewJoker » maja 29, 2018 08:46

Nie znam za bardzo samego Ansysa, ale może to być błąd w samym sposobie przygotowania analizy. Mógłbyś podać przede wszystkim warunki brzegowe i inne tego typu ustawienia (danych materiałowych nie potrzeba o ile ustawiłeś je zgodnie z rzeczywistymi, trudniej dobrać warunki) ? Najlepiej ze screenami.
NewJoker
 
Posty: 510
Dołączył(a): kwi 08, 2015 22:33

Re: [Ansys] Restart analizy

Postprzez siewca112 » maja 29, 2018 20:00

A więc tak, oto screen o którego prosisz:
https://zapodaj.net/504a3021e4d57.jpg.html

trzy warunki brzegowe opisane jako A B i C są przypisane do "tylnej ścianki klocka". Warunek A to temperatura 22*C, warunek B odbiera wszystkie stopnie swobody poza przesunięciem w osi Z oraz warunek C który przypisuje cisnienie rzędu 1MPa na tą ściankę. Ponadto na wewnętrzną część tarczy został narzucony obrót o 2* przy każdym kroku i z tyłu tarczy została narzucona podpora beztarciowa która pozwala tej ściance jedynie na obrót i ruch w jej płaszczyźnie.
siewca112
 
Posty: 13
Dołączył(a): mar 26, 2018 21:58

Re: [Ansys] Restart analizy

Postprzez NewJoker » maja 29, 2018 21:21

Nasuwają mi się 2 pytania do tych warunków - za co odpowiada ta zadana temperatura 22*C ? Ja bym raczej ustawił to jako warunek początkowy. Bo całość się potem nagrzewa i nie ma potrzeby podtrzymywania tej temperatury początkowej. Chyba, że to ma symulować chłodzenie układu.
Druga sprawa - dobrze rozumiem, że ciśnienie zadałeś na ściankę klocka stykającą się z tarczą ? Ten warunek powinien raczej dociskać klocek do tarczy, czyli działać na zewnętrzną ściankę w kierunku tarczy.
NewJoker
 
Posty: 510
Dołączył(a): kwi 08, 2015 22:33

Re: [Ansys] Restart analizy

Postprzez siewca112 » maja 29, 2018 21:35

Jeżeli chodzi o warunek nacisku ciśnienia na klocek to jest on oczywiście zadany tak jak mówisz, czyli na zewnętrzną część klocka. Temperatura 22*C jest ustawiona również na zewnętrzną część klocka bo bez tego nie jest możliwe wykonanie symulacji typu termicznej. Dodam, że wykonywałem już podobne symulacje w których była badana temperatura powstająca podczas tarcia na prostszych przykładach tzn. klocek sunie bo płaskiej nawierzchni i tam nie było problemu. Ten przypadek po prostu chce teraz przerzucić na model z obracającą się tarczą ale ze względu na restartowanie się symualcji nie mogę jej dokończyć.
siewca112
 
Posty: 13
Dołączył(a): mar 26, 2018 21:58

Re: [Ansys] Restart analizy

Postprzez NewJoker » maja 29, 2018 21:46

A, to dobrze, bo już myślałem, że zadałeś to odwrotnie niż trzeba. Programu niestety, tak jak wspominałem, nie znam, ale może na coś wpadniemy.

Zmieniałeś coś w samym solverze czy zostawiłeś domyślne ustawienia ? Jeśli coś zmieniłeś to dobrze by było jakbyś też podał.

I najważniejsze - w ANSYSie jest opcja pokazywania wyników na bieżąco podczas liczenia ? Powinno się to nazywać mniej więcej "show results while solving".
NewJoker
 
Posty: 510
Dołączył(a): kwi 08, 2015 22:33

Re: [Ansys] Restart analizy

Postprzez Arcus » cze 01, 2018 09:04

Być może analiza nie uzyskuje zbieżności wyników i restartuje do najmniejszego możliwego kroku (w Twoim przypadku 0.5, bo tak ustawiłeś). Czy przy włączeniu analizy jest najpierw krok 0.1 później krok 0.2 itd? Jeśli tak to prawdopodobnie jest tak jak piszę, solver nie może znaleźć rozwiązania i cofa analizę zmniejszając krok do 0.5.

Wrzuć screeny z Solution Information --> Solution Output --> Solver Output
Solution Information --> Solution Output --> Force Convergence
Solution Information --> Solution Output --> Displacement Convergence
Arcus
 
Posty: 6
Dołączył(a): cze 10, 2017 17:26

Re: [Ansys] Restart analizy

Postprzez igoor24 » cze 27, 2018 13:08

Wiecie o stronie internetowej takiej jak http://taniareklama.pl? Znajdziecie tu super oferty frezowania plexi. Uważam, że nie jedna osoba takie coś zakupi. Osobiśćie kupoałem i jestem zadowolony.
igoor24
 
Posty: 1
Dołączył(a): cze 27, 2018 12:31

Re: [Ansys] Restart analizy

Postprzez siewca112 » lip 08, 2018 18:17

Niestety ale ani "force convergance" ani "displacement convergance" nie pokazuje żadnych nieprawidłowości, przykładowo siła schodzi poniżej kryterium tak jak się to powinno dziać i bum, symulacja bez informacji żadnej idzie od nowa. Na szczęście poradziłem sobie z tym problemem wykonując symulację w jednym kroku który to podzieliłam na bardzo dużą ilość mniejszych w których ustawiałem sobie potrzebne mi warunki brzegowe.
siewca112
 
Posty: 13
Dołączył(a): mar 26, 2018 21:58


Powrót do CAE

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników