_

Rozmiar tekstu w zakładce Model

Forum poświęcone flagowemu produktowi oraz aplikacjom pochodnym Autodesku. To jedyne forum mające w tytule nazwę programu, a to ze względu na jego olbrzymią popularność w Polsce. Można tutaj umieszczać również posty z ogólnie pojętej tematyki "Kreślarskie 2D".

Rozmiar tekstu w zakładce Model

Postprzez rafkawasaki » gru 27, 2018 09:15

Witam.
Jakiej wysokości pisma użyć rysując rysunek w zakładce model w skali 1:1 w mm, aby po przeskalowaniu do formatu np. A4 wysokość pisma wynosiła 2mm
rafkawasaki
 
Posty: 2
Dołączył(a): gru 27, 2018 09:09

Re: Rozmiar tekstu w zakładce Model

Postprzez ziele_o2k » gru 27, 2018 11:00

rafkawasaki napisał(a):Witam.
Jakiej wysokości pisma użyć rysując rysunek w zakładce model w skali 1:1 w mm, aby po przeskalowaniu do formatu np. A4 wysokość pisma wynosiła 2mm

2...
Ziele
Avatar użytkownika
ziele_o2k
 
Posty: 744
Dołączył(a): mar 18, 2014 11:33
Lokalizacja: Poznań

Re: Rozmiar tekstu w zakładce Model

Postprzez ahcinga » gru 27, 2018 13:25

to zależ w jakiej skali będzie drukowany rysunek
Agniecha
Avatar użytkownika
ahcinga
 
Posty: 206
Dołączył(a): gru 28, 2005 19:21
Lokalizacja: Lublin

Re: Rozmiar tekstu w zakładce Model

Postprzez ziele_o2k » gru 27, 2018 14:08

ahcinga napisał(a):to zależ w jakiej skali będzie drukowany rysunek

Faktetycznie, nie doczytałem słowa przeskalowaniu...
Generalnie jeżeli rysujesz w mm w modelu to w mnożysz wysokość tekstu razy skalę...
Zadania dot. skali były chyba w podstawówce na geografii...
Przykład: skala 1:20, rysunek w modelu w mm, wysokość tekstu:
2mm x 20 = 40 mm

Edit:
Albo najnormalniej proporcja:
1/20 - 2mm
1/1 - x
x=(2mm*1/1)/(1/20)=2mm*20=40mm
Ziele
Avatar użytkownika
ziele_o2k
 
Posty: 744
Dołączył(a): mar 18, 2014 11:33
Lokalizacja: Poznań

Re: Rozmiar tekstu w zakładce Model

Postprzez rafkawasaki » gru 27, 2018 19:36

Teraz rozumiem. Jeszcze jedno pytanie rysuje jakiś obiekt w mm w skali 1:1 w zakładce model. I później chce go wydrukować np na formacie A3. Mam jako blok utworzona ramkę z tabliczka A3. Czy mam przeskalować obiekt tak aby zmieścić go na arkuszu A3, czy przeskalować ( powiększyć) ramkę z tabliczka do rysunku. Mam zamiar drukować z zakładki model wybierając okno i rozmiar papieru A3
rafkawasaki
 
Posty: 2
Dołączył(a): gru 27, 2018 09:09

Re: Rozmiar tekstu w zakładce Model

Postprzez ziele_o2k » gru 27, 2018 19:43

rafkawasaki napisał(a):Teraz rozumiem. Jeszcze jedno pytanie rysuje jakiś obiekt w mm w skali 1:1 w zakładce model. I później chce go wydrukować np na formacie A3. Mam jako blok utworzona ramkę z tabliczka A3. Czy mam przeskalować obiekt tak aby zmieścić go na arkuszu A3, czy przeskalować ( powiększyć) ramkę z tabliczka do rysunku. Mam zamiar drukować z zakładki model wybierając okno i rozmiar papieru A3

Jeśli chcesz drukować z przestrzeni modelu to lepiej skalować ramkę z tabliczką.
Czasem spotykam się z takimi rysunkami i wszystko fajnie jak mamy cały rysunek w jednej skali, ale cuda się dzieją jak ktoś chce przedstawić na jednym rysunku elementy w różnych skalach. Mam na to sposób który jest dość uniwersalny, ale to dłuższe pisanie :)
Ziele
Avatar użytkownika
ziele_o2k
 
Posty: 744
Dołączył(a): mar 18, 2014 11:33
Lokalizacja: Poznań


Powrót do AutoCAD

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników