_

Rozwiniecia blach

Wszystko o wytwarzaniu wyrobów.

Rozwiniecia blach

Postprzez brutus » lis 07, 2005 22:53

Witam
Jestem nowy na forum i nie wiem czy dobry dzial wybralem jak nie to prosze o wyrozumialosc. Pracuje na wykrawarce typu Finnpower korzystam z oprogramowania JetCam. Czesc zlecen dostaje w postaci blokow 3d rysowanych w autocadzie. Do tej pory rozwiniecia blach rysuje w autocadzie importujac taki plik dxf od jetcama, ale wiaze sie to z niedokladnoscica bo te elemety poddawane sa pozniej gieciu albo walcowaniu , wiec czasem musze kilka prob wykonac zanim uzyskam upragniony elemet . Prosze wiec o porade czy istnieje jakies oprogramowanie ktore wykona takie rozwiniecie z uwzglednieniem odksztalcenia blach np na giecie

Z gory dziekuje za pomoc
pozdrawiam
brutus
 
Posty: 1
Dołączył(a): lis 07, 2005 22:27

Re: Rozwiniecia blach

Postprzez palkowski » gru 07, 2005 21:32

Wszystkie programy z modułami blachowymi robią rozkroje . Jedne lepiej inne jeszcze lepiej.
INVENTOR (autodesk-u) SoildEdge,SolidWorks
wszystkie można dostać free jako 30 dniowe demo (co jest za mało do nauki) Ja osobiście używam Inventora9
Koszty takich programów sam ocen (<5000euro)
palkowski
 
Posty: 5
Dołączył(a): lis 08, 2005 21:45

Re: Rozwiniecia blach

Postprzez Grzegorz25 » gru 08, 2005 09:31

Programy te oczywiscie robia piekne rozkroje (szeczegolnie SolidWorks, ktory rozwija naprawde skomplikowane geometrie), jednak zaden z nich nie uwzglednia odksztalcenia plastycznego ktore ma miejsce podczas przerobki plastycznej metalu. Ja w celu otrzymania dokladnych rozwiniec (dennic zbiornikow przed tłoczeniem) korzystalem z prostego programu napisanego w jezyku Fortran. Pozwalal on na uwzglednienie odksztalcenia plastycznego.
Grzegorz25
 
Posty: 93
Dołączył(a): lis 06, 2005 20:55
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Rozwiniecia blach

Postprzez tumanek » gru 08, 2005 10:57

Unigraphics uwzglednia - rozwija wszystko:)
Cadds5 tez to ma
catia i proe mysle ze tez ale nie znam ich
pozdr.
tumanek
 
Posty: 105
Dołączył(a): paź 04, 2005 15:45

Re: Rozwiniecia blach

Postprzez Jakub Kowalik » lut 10, 2006 15:48

Czesc

Proponuje abyś się zapoznał z programem T-Flex Parametric CAD.
Możesz go pobrać do testowania ze strony www.newtechsolutions.pl


pozdrawiam
W razie potrzeby jesten do dyspozycji
Jakub Kowalik
 
Posty: 8
Dołączył(a): lut 10, 2006 15:30

Re: Rozwiniecia blach

Postprzez dar » lut 10, 2006 16:29

To nie jest kwestia programu, bo programowi mozna zadać rózne parametry np. po linii średniej, 0,33 itp.
Rozwinięcie zawsze należy dostosować do istniejących maszyn i oprzyrządowania tj. stempli. matryc itp.
Z własnego doświadczenia wiem że nawet blacha z innego wytopu z tego samego gatunku materiału może się giąć inaczej.
Avatar użytkownika
dar
 
Posty: 248
Dołączył(a): gru 11, 2005 10:54

Re: Rozwiniecia blach

Postprzez Leszek Kołdys » sty 10, 2007 15:19

PN 4000 bardzo dobrze sobie z tym radzi
Leszek Kołdys
 
Posty: 2
Dołączył(a): sty 10, 2007 14:11

Re: Rozwiniecia blach

Postprzez cutter » sty 10, 2007 18:03

PN?? ciekawe od kogo kupili silniki do tego modułu, znam co najmnie2 programy do rozwinnieć prostne w obsłudze i nie tak kosztowne jak pn, inv czy inne cad 3d!! wiecej na pw lub gg 1314283
cutter
 
Posty: 79
Dołączył(a): mar 20, 2006 08:52


Powrót do CNC

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników