_

Siatka stożka.

Forum poświęcone aplikacjom takim jak Inventor, Solid Edge, SolidWorks... czyli nowoczesnym narzędziom do modelowania.

Siatka stożka.

Postprzez Domidaw » cze 02, 2019 12:07

Witam,
Czy jest możliwe narysowanie siatki stożka z rysunku w załączniku? Stożek miałby mieć wysokość 15,74. Czyli bez rantu 5mm.
Na takim metalowym stożku z rysunku, planuje formować papier. Chciałbym mieć ten papier wycięty wcześniej w odpowiednim kształcie.

Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Pozdrawiam
D
Załączniki
Stożek.pdf
(14.86 KiB) Pobrane 35 razy
Domidaw
 
Posty: 3
Dołączył(a): maja 31, 2019 20:45

Re: Siatka stożka.

Postprzez T-Flex CAD » cze 03, 2019 10:56

Witam,

Pobierz testówkę lub wersję studencką T-FLEX CAD i zrób jak na screenie:

1) Utwórz geometrię powierzchniową przez obrót - dla ułatwienia rozwinięcia podaj niepełny kąt obrotu np. 359.999. Nie będzie miało to wielkiego znaczenia dla całości a utworzy linię podziału.
2) Rozwiń powierzchnię poleceniem Profil 3D/Rozwiń powierzchnie

T-Flex_CAD.jpg
Obrazek
T-Flex CAD
 
Posty: 232
Dołączył(a): sty 22, 2008 10:33
Lokalizacja: Nowa Sól

Re: Siatka stożka.

Postprzez Domidaw » cze 03, 2019 22:10

Według polecenia, ściągnąłem program w wersji testowej.
Niestety męczę się z rozwinięciem tego stożka 4 godzinę. Chyba zaraz wyrzucę monitor przez okno...

Na dodatek nie mogę z jakiejś przyczyny wysłać do Ciebie PW.
Domidaw
 
Posty: 3
Dołączył(a): maja 31, 2019 20:45

Re: Siatka stożka.

Postprzez T-Flex CAD » cze 03, 2019 23:54

Spoko, nie denerwuj się. Stawiasz pierwsze kroki w programie i od razu wchodzisz w bardziej zaawansowane opcje. Jak znajdę chwilę to podeślę krótki film z instrukcją. Sprawa rozwinięcia jest dosyć prosta, oprócz ściany do rozwinięcia trzeba wskazać kierunek (np. zdefiniowany przez płaszczyznę) i węzeł 3D jako punkt styczności profilu i ściany...

PS. Wiadomość otrzymałem.
Obrazek
T-Flex CAD
 
Posty: 232
Dołączył(a): sty 22, 2008 10:33
Lokalizacja: Nowa Sól

Re: Siatka stożka.

Postprzez Domidaw » cze 04, 2019 16:16

Niestety, nigdy nie miałem styczności z jakimkolwiek programem CAD. Jedyne oprogramowanie w którym zdążyło mi się rysować to paint. Także taki t-flex to dla mnie kosmos.
Piekniebylo by posiadać umiejętność rysowania w czymś takim....
Domidaw
 
Posty: 3
Dołączył(a): maja 31, 2019 20:45


Powrót do Modelowanie 3D

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników