_

Siatka

Forum o CAE.

Siatka

Postprzez Dec » lut 06, 2017 20:20

Ma ktoś pomysł jak podzielić bryłę żeby można było zastosować siatkę hexagonalną?
Załączniki
SS.png
http://chomikuj.pl/szmerf
Dec
 
Posty: 113
Dołączył(a): sty 14, 2011 18:39

Re: Siatka

Postprzez Dec » lut 10, 2017 21:13

A może wie ktoś jk wyświetlić elementy siatki które są zniekształcone?
http://chomikuj.pl/szmerf
Dec
 
Posty: 113
Dołączył(a): sty 14, 2011 18:39

Re: Siatka

Postprzez Piotrek_Zet » lut 11, 2017 00:28

1. Hexagonalną na tym może być ciężko, o ile to możliwe... dużo rzeźbienia i uproszczeń... Pytanie, czy warto.
2. Co rozumiesz przez zniekształcone elementy?
3. W jakim programie to przygotowujesz?

Pozdrawiam,
Piotrek
Piotrek_Zet
 
Posty: 112
Dołączył(a): lis 23, 2013 17:40

Re: Siatka

Postprzez Dec » lut 13, 2017 14:58

Udało się przez podział bryły. Bez upraszczania, ponieważ już bardziej nie mogłem jej uprościć z względu na obciążenia. Tam są łożyska itp. kilka płaszczyzn podziałowych kilka krawędzi tnących i się udało.
Na początku sporo elementów nie zachowywało standardu kształtu, napisałem zniekształconych elementach. chodziło o elementy spłaszczone bardzo i wydłużone.
Robie to w Abaqusia. Bryła importowana jako .STEP z programu SolidWorks.

Mam jeszcze jedno pytanie. Jak mogę zagęścić siatke na konkretnej płaszczyźnie czy konkretnym fragmencie bryły bez kolejnych podziałów?
Załączniki
sia.png
http://chomikuj.pl/szmerf
Dec
 
Posty: 113
Dołączył(a): sty 14, 2011 18:39

Re: Siatka

Postprzez Dec » lut 13, 2017 16:51

kolejne pytanie. Jak sprawdzić ilość elementów skończonych?
http://chomikuj.pl/szmerf
Dec
 
Posty: 113
Dołączył(a): sty 14, 2011 18:39

Re: Siatka

Postprzez Dec » mar 10, 2017 00:48

Elementy ich rodzaje pynkty "nodes" w całym modelu lub fragmencie można sprawdzić przez Tolls->Query...->Elements itd
http://chomikuj.pl/szmerf
Dec
 
Posty: 113
Dołączył(a): sty 14, 2011 18:39


Powrót do CAE

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników