_

składanie mapy z warstw

Forum poświęcone flagowemu produktowi oraz aplikacjom pochodnym Autodesku. To jedyne forum mające w tytule nazwę programu, a to ze względu na jego olbrzymią popularność w Polsce. Można tutaj umieszczać również posty z ogólnie pojętej tematyki "Kreślarskie 2D".

Re: składanie mapy z warstw

Postprzez malu » paź 08, 2017 20:48

za diabła nie wychodzi
coś robię źle...

1. otwieram pusty rysunek
2. wstawiam warstwę z punktami określającymi położenie drzew (zaznaczam rozbicie, aby Cad nie wstawił bloku)
3. wstawiam warstwę z blokiem - symbolem drzewka (kombinowałam z wklejaniem na ww. warstwę z punktami, na osobną...)
4. metodą przeciągnij i upuść wrzucam na ten sam rysunek Twój lisp
5. uruchamiam lisp przez wiersz poleceń poprzez wpisanie komendy NODESERT
6. wpisuję nazwę bloku - symbolu drzewka (widoczną w oknie cada, a nie nazwę całego pliku z warstwą; a może właśnie mam wpisać nazwę pliku, bo widzę - patrz niżej, że Cad szuka po ścieżce pliku!?!? :? tu więc kluczowe pytanie, bo nie wiem właściwie co robię - Cad korzysta z bloku - symbolu drzewa wklejonego do rysunku, czy z bloku z pliku zapisanego gdzieś na dysku?)
7. wpisuję kąt obrotu: 0
8. wpisuję współczynnik skali: 1
9. wciskam enter i ... zobacz sam...

Ponowne generowanie modelu.
Programy usługowe menu programu AutoCAD wczytano.*Anulowano*
Polecenie:
Polecenie:
Polecenie:
Polecenie:
Polecenie:
Polecenie: _INSERT
Polecenie: Ponowne generowanie modelu.
Polecenie:
Polecenie:
Polecenie: _INSERT
Polecenie: Określ przeciwny narożnik lub [Krawędź/OWbok/Zwbok]:
Polecenie:
Polecenie: (LOAD "C:/Users/RTVeuroAGD/Desktop/przykładowe warstwy/nodesert.lsp") C:NODESERT
Polecenie: NODESERT
Block name: drzewko liściaste
Rotation angle:
Scale factor:
"drzewko liściaste.dwg": Nie można znaleźć pliku na ścieżce wyszukiwania:
C:\Users\RTVeuroAGD\Documents\ (bieżący katalog)
C:\Users\RTVeuroAGD\appdata\roaming\autodesk\autocad 2015\r20.0\plk\support\
C:\program files\autodesk\autocad 2015\support\
C:\program files\autodesk\autocad 2015\support\pl-pl\
C:\program files\autodesk\autocad 2015\fonts\
C:\program files\autodesk\autocad 2015\help\
C:\program files\autodesk\autocad 2015\support\color\
C:\programdata\autodesk\applicationplugins\autocad2015addin.bundle\contents\win64\
C:\programdata\autodesk\applicationplugins\autodesk appmanager.bundle\contents\resources\
C:\programdata\autodesk\applicationplugins\autodesk appmanager.bundle\contents\windows\2015\
C:\programdata\autodesk\applicationplugins\autodesk featuredapps.bundle\contents\windows\2015\win64\
C:\programdata\autodesk\applicationplugins\autodesk importskp.bundle\contents\resources\
C:\Program Files\Autodesk\AutoCAD 2015\drv\
C:\Program Files\Autodesk\AutoCAD 2015\
*Błąd*
; błąd: Funkcję anulowano
malu
 
Posty: 15
Dołączył(a): lip 17, 2017 21:47
Lokalizacja: Poznań

Re: składanie mapy z warstw

Postprzez akor » paź 09, 2017 09:38

Podeślij ten rysunek z wstawionym blokiem drzewa.
akor
akor
 
Posty: 485
Dołączył(a): cze 25, 2010 21:17

Re: składanie mapy z warstw

Postprzez malu » paź 11, 2017 00:50

pozostańmy tylko przy warstwach z drzewami
później je dokleję do mapy fotogrametrycznej, zasadniczej ... i będę wyprawiać inne cuda :wink:
wrzucę wszystko osobno
warstwy z punktami wskazującymi lokalizację drzew w wersji pierwotnej, bo może aż tak zdolna jestem, że coś partaczę podczas przerzucania do pustego rysunku... :| :P
Załączniki
symbol - drzewko liściaste.dxf
(127.93 KiB) Pobrane 6 razy
symbol - drzewko iglaste.dxf
(129.06 KiB) Pobrane 4 razy
dln_point_drzewo_liściaste_niepomierzone.DXF
(1.48 MiB) Pobrane 4 razy
din_point_drzewo_iglaste_niepomierzone.DXF
(1.32 MiB) Pobrane 1 raz
malu
 
Posty: 15
Dołączył(a): lip 17, 2017 21:47
Lokalizacja: Poznań

Re: składanie mapy z warstw

Postprzez akor » paź 11, 2017 11:45

Szkoda, ze nie przysłałaś jednego pliku punktów z wstawionym blokiem drzewka, bo wg mnie tu robisz coś nie tak.
Najprymitywniej, ale nie najprawidłowiej, na przykładzie drzewka liściastego:
w pliku z drzewkiem zaznaczasz blok i CTRL+C
w pliku z punktami CTRL+V i umieszczasz blok drzewka w dowolnym miejscu
polecenie nodesert
jako nazwę bloku wpisujesz nazwę bloku czyli w naszym przypadku dli lub DLI bo taka jest nazwa tego bloku
dalej wg instrukcji z postu powyżej.
Ale!
Możesz mieć kłopot z określeniem właściwej skali ponieważ rysunek z punktami ma ustawione jednostki, dla skalowania wstawianej zawartości, jako cale , a rysunek z blokiem drzewka - mm.

akor
akor
 
Posty: 485
Dołączył(a): cze 25, 2010 21:17

Re: składanie mapy z warstw

Postprzez malu » paź 11, 2017 21:14

wpisywałam złą nazwę bloku
zamiast nazwy bloku wpisywałam treść ostatniego wiersza tabelki > screen
nie pytaj co mną kierowało...
:roll: :lol:
blok.png
blok.png (10.18 KiB) Przeglądane 78 razy

Możesz mieć kłopot z określeniem właściwej skali ponieważ rysunek z punktami ma ustawione jednostki, dla skalowania wstawianej zawartości, jako cale , a rysunek z blokiem drzewka - mm.

bingo
symbole drzew się pojawiły, ale są mikroskopijnej wielkości > screen

wstawione drzewka.png

wystarczy zmienić jednostki w którymś z plików, czy zabawa ze skalowaniem?
malu
 
Posty: 15
Dołączył(a): lip 17, 2017 21:47
Lokalizacja: Poznań

Re: składanie mapy z warstw

Postprzez wilda » paź 12, 2017 01:07

Wystarczy zmienić jednostki wstawianego bloku.
Zastanawia mnie tylko dlaczego nie sprawdzić tego przed napisaniem posta?
Przecież to chwila zmienić i już wiadomo - chyba że nie wiesz gdzie to zmienić (polecenie _units).
wilda
 
Posty: 198
Dołączył(a): gru 18, 2007 21:41

Poprzednia strona

Powrót do AutoCAD

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników