_

[AutoCAD] Skalowanie dużych obiektów

Forum ogólne. Miejsce na pierwsze pytania w karierze projektanta. Wszelkie tematy, których nie można zakwalifikować do jednej z poniższych grup.

[AutoCAD] Skalowanie dużych obiektów

Postprzez Bustingulser » wrz 06, 2019 17:46

Witam,

jestem początkujący, cały czas się uczę pracować w środowisku CAD. Napotkałem ostatnio taki problem, którego nie potrafię rozwiązać:

Posiadam wykonany rysunek magazynu w CADzie, w którym jedna jednostka odpowiada 1 metrowi w rzeczywistości. Chciałbym teraz ten rysunek wrzucić na formatkę A3 z tabliczką rysunkową, którą wcześniej sobie już przygotowałem. Nie potrafię jednak wyskalować odpowiednio tej budowli aby dobrze się ułożyła na tej formatce. Na pewno robię coś źle, nie potrafię jednak dojść do tego co jest źle.

Czy tabliczkę wraz z ramką powinienem robić już na tym rysunku tego magazynu?
Jaka w takim wypadku powinna być skala?

Wiem, że dla wielu z was pytanie to będzie trywialne, w każdym razie proszę o pomoc lub wskazówki / materiały, które pomogą mi zrozumieć mój problem bądź błędy jakie popełniam.

Dziękuję.
Bustingulser
 
Posty: 2
Dołączył(a): wrz 06, 2019 17:37

Re: [AutoCAD] Skalowanie dużych obiektów

Postprzez karoltab » wrz 06, 2019 19:10

karoltab
 
Posty: 2
Dołączył(a): sty 28, 2016 12:38

Re: [AutoCAD] Skalowanie dużych obiektów

Postprzez Bustingulser » wrz 24, 2019 22:51

Obejrzałem kilka poradników (film kolegi wyżej okazał się pomocny) i stanąłem na innym problemie. Mianowicie:

Postanowiłem swój rysunek narysować w mm (a jest to obiekt budowlany o wymiarach 120m x 60 m w rzeczywistości) więc wymiary tego budynku w AutoCAD to 120000mm x 60000 mm. W układzie papieru przeskalowałem go na 1:500 (wygląda ok). Natomiast problem mam z czymś innym. Przy wymiarowaniu nie widać w ogóle grotów strzałek (domyślny rozmiar 2.5 więc nie dziwi mnie to). Moje pytanie czy mogę dowolnie zmieniać wielkość grotów strzałek czy regulują to jakieś zasady? Czy zawsze to powinno być 2.5 w przypadku grotów strzałek?

No i kolejna kwestia, jak już wymiaruje to pokazuje mi 120000 a chciałbym aby pokazywało metry czyli 120m. W jaki sposób jestem w stanie to zmienić i czy w ogóle da się to zmienić?
.
Bustingulser
 
Posty: 2
Dołączył(a): wrz 06, 2019 17:37

Re: [AutoCAD] Skalowanie dużych obiektów

Postprzez sturnus » wrz 25, 2019 04:10

Tu masz trochę podstaw o wymiarach, polecam również publikację Rysunek techniczny T. Dobrzańskiego.
http://pracownicy.uwm.edu.pl/wojsob/pli ... /rt-03.pdf
Rys, budowlany rządzi się trochę innymi prawami (np. nie obowiązuje niezamykanie łańcuchów wymiarowych) więc poszukaj w necie trochę na ten konkretnie temat.
I najważniejsze: w Polsce w rysunku budowlanym ogólnie przyjętą jednostką jest cm!

Pzdr.
sturnus
 
Posty: 142
Dołączył(a): lip 03, 2006 22:53

Re: [AutoCAD] Skalowanie dużych obiektów

Postprzez CADrysunki » wrz 25, 2019 19:51

Tutaj możesz ustawić wiele jeśli chodzi o wymiarowanie
Narzedzia glowne => Opis => Style wymiarowania
CADrysunki
 
Posty: 35
Dołączył(a): paź 03, 2018 19:23
Lokalizacja: Poznań


Powrót do Pytania studentów, laików i początkujących

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników