_

Skalowanie rodzaju linii wewnątrz def. bloku

Forum poświęcone flagowemu produktowi oraz aplikacjom pochodnym Autodesku. To jedyne forum mające w tytule nazwę programu, a to ze względu na jego olbrzymią popularność w Polsce. Można tutaj umieszczać również posty z ogólnie pojętej tematyki "Kreślarskie 2D".

Skalowanie rodzaju linii wewnątrz def. bloku

Postprzez badziewiak » lut 22, 2017 13:13

Witam
Nigdy tego nie używałem, więc pytam Was, może ktoś pamięta. Mam blok, w którym jest namalowana linia przerywana. Jeśli ten blok przeskaluję na przykład 1000x, to linia przerywana robi się ciągła. Jak zachować zgodność skali rodzaju linii zależnie od skali wstawienia bloku?
badziewiak

WARTO WIEDZIEĆ: https://www.dropbox.com/s/qarh4io79f6okzy/IslamPowerX.pps?dl=1
Avatar użytkownika
badziewiak
 
Posty: 2236
Dołączył(a): paź 15, 2008 09:08
Lokalizacja: Chrząszczyżewoszyce powiat Łękołody :D

Re: Skalowanie rodzaju linii wewnątrz def. bloku

Postprzez kojacek » lut 22, 2017 13:20

badziewiak napisał(a):Witam
Nigdy tego nie używałem, więc pytam Was, może ktoś pamięta. Mam blok, w którym jest namalowana linia przerywana. Jeśli ten blok przeskaluję na przykład 1000x, to linia przerywana robi się ciągła. Jak zachować zgodność skali rodzaju linii zależnie od skali wstawienia bloku?

Jedyną drogą jest zmiana współczynnika rodzaju linii w definicji bloku (czyli redefinicja bloku). Zmiana ta będzie miała wpływ na wszystkie inne odniesienia. W efekcie dla wstawień ze skalą 1000x może być ok, tym samym dla 1x nie będzie.
Avatar użytkownika
kojacek
 
Posty: 5224
Dołączył(a): paź 03, 2005 20:17

Re: Skalowanie rodzaju linii wewnątrz def. bloku

Postprzez badziewiak » lut 22, 2017 13:33

Tego się obawiałem. Gdy wstawiam programowo legendę do rysunku, to tworzę definicję bloku anonimową, kopiuję do niego zawartość plików, z których składam legendę, przeskalowuję cały blok, przeskalowuję skalę rodzaju linii we wszystkich elementach bloku, pozwalam użytkownikowi przesunąć (z podglądem), a po wskazaniu punktu docelowego rozbijam. Zasadniczo to samo bym mógł zrobić bez tworzenia anonimowej definicji i wstawienia bloku, ale nie zmienia to faktu, że i tak trzeba przeskalować każdą skalę rodzaju linii do zadanej skali.
Problem jest troszkę inny, bo ten blok stanowi jakiś gotowiec, który trzeba przeskalować do rysunku. I tu przyszedł mi do głowy pomysł, żeby napisać kawałek kodu (właściwie to skopiować z innego mojego kodu) do skalowania bloków. Tylko że w rezultacie będzie to blok anonimowy, który będzie przeskalowaną kopią bloku oryginalnego.
badziewiak

WARTO WIEDZIEĆ: https://www.dropbox.com/s/qarh4io79f6okzy/IslamPowerX.pps?dl=1
Avatar użytkownika
badziewiak
 
Posty: 2236
Dołączył(a): paź 15, 2008 09:08
Lokalizacja: Chrząszczyżewoszyce powiat Łękołody :D


Powrót do AutoCAD

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników