_

Skalowanie w 2 osiach

Forum poświęcone flagowemu produktowi oraz aplikacjom pochodnym Autodesku. To jedyne forum mające w tytule nazwę programu, a to ze względu na jego olbrzymią popularność w Polsce. Można tutaj umieszczać również posty z ogólnie pojętej tematyki "Kreślarskie 2D".

Skalowanie w 2 osiach

Postprzez kingston » sty 10, 2019 21:57

Witam

Potrzebuję przeskalować rysunek koła zębatego w osi x i y o inne wartości. Niestety trik z wklejaniem bloku nie działa, ponieważ możliwe współczynniki skalowania mają wartości do dwóch miejsc po przecinku, tym czasem ja potrzebuję przeskalować rysunek o 1.006 w jednej osi i 0.994 w drugiej. Przybliżenie do 0,99 i 1,01, co robi AutoCAD, daje mi zły rysunek. Czy w jakimkolwiek innym programie będę w stanie coś takiego zrobić? Może macie pomysł jak inaczej zrobić rysunek odkształconego koła zębatego przekładni falowej?

Pozdrawiam
kingston
 
Posty: 3
Dołączył(a): maja 26, 2017 21:32

Re: Skalowanie w 2 osiach

Postprzez Jerry » sty 11, 2019 08:20

Witam
W mechanicalu jest polecenie AMSCALEXY.
Jerry
Jerry
 
Posty: 211
Dołączył(a): paź 02, 2005 18:35
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Skalowanie w 2 osiach

Postprzez akor » sty 11, 2019 15:26

współczynniki skalowania mają wartości do dwóch miejsc po przecinku

Fałsz, vide poniższy zrzut ekranu
1.jpg

Ile miejsc po przecinku jest wyświetlanych zależy od ustawień jednostek
2.jpg

Ale to i tak jest tylko wyświetlanie, ponieważ program wszystko zawsze liczy z dokładnością:
FireShot Capture 011 - Using AutoCAD® 2011 - Ralph Grabowski - Goog_ - https___books.google.pl_books.png
cytat z książki "Using AutoCAD® 2011" - Ralph Grabowski

akor
akor
 
Posty: 566
Dołączył(a): cze 25, 2010 21:17

Re: Skalowanie w 2 osiach

Postprzez topinż » sty 12, 2019 16:11

kingston napisał(a):Witam

Potrzebuję przeskalować rysunek koła zębatego w osi x i y o inne wartości. Niestety trik z wklejaniem bloku nie działa, ponieważ możliwe współczynniki skalowania mają wartości do dwóch miejsc po przecinku, tym czasem ja potrzebuję przeskalować rysunek o 1.006 w jednej osi i 0.994 w drugiej. Przybliżenie do 0,99 i 1,01, co robi AutoCAD, daje mi zły rysunek. Czy w jakimkolwiek innym programie będę w stanie coś takiego zrobić? Może macie pomysł jak inaczej zrobić rysunek odkształconego koła zębatego przekładni falowej?

Pozdrawiam

Nawet mój ZWcad 2010 skaluje bloki spokojnie i 8 miejsc po przecinku, a pewnie i więcej ale nie chciało mi się sprawdzać, bo normalnie mogę ustawić wyświetlanie wymiarów tylko do 6 miejsc po przecinku a sprawdzałem na kwadracie 100x100.
Jakkolwiek nie do końca o tym... Generalnie inżynier powinien się wykazywać analitycznym myśleniem, umiejętnością rozwiązywania problemów a nie wykonywaniem bezmyślnym poleceń. Wyobraźmy sobie, że jest jak piszesz i blok we właściwościach da się skalować podając współczynniki tylko do 2 miejsc po przecinku. Co trzeba zrobić? Podać współczynniki 10,06 i 9,94, a potem normalnym polecenniem scale 1/10. Chyba że to też by się w bloku nie udało, to wtedy najpierw rozbić a potem przeskalować 1/10. Gdzie ten problem???
topinż
 
Posty: 335
Dołączył(a): lis 20, 2013 10:39


Powrót do AutoCAD

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: MarCho