_

Skalowanie wielu wymiarów wg stałego wzoru

Forum poświęcone flagowemu produktowi oraz aplikacjom pochodnym Autodesku. To jedyne forum mające w tytule nazwę programu, a to ze względu na jego olbrzymią popularność w Polsce. Można tutaj umieszczać również posty z ogólnie pojętej tematyki "Kreślarskie 2D".

Skalowanie wielu wymiarów wg stałego wzoru

Postprzez gieborywar » lip 21, 2017 16:11

Jak w temacie.

Mam autocadzie często powtarzająca się czynność która jest dość pracochłonna i męcząca. Otóż wymiary na rysunku w obszarze papieru często muszę przeskalowywać wg następującego wzoru P,5/P gdzie P to wartość danego wymiaru.

Obecnie mając na rysunku np 6 wymiarów o rożnych wartościach muszę każdy z osobna przeskalowywać (we właściwościach danego wymiaru).
Pomocny byłby LIPS lub może jakaś komenda, która umożliwi mi po zaznaczeniu interesujących mnie wymiarów, na jednoczesne przeskalowanie wg określonego wzoru.

Po co? Tworzę dokumentacje technologiczne. Mając rysunek wyrobu w modelu z wymiarami nominalnymi, na arkuszach "papieru" tworzę dokumentację technologiczną gdzie podaję wymiary z naddatkami na szlifowanie (dotyczy średnic które podlegają późniejszemu szlifowaniu). W moim przypadku przyjęte jest nominalnie 0,5mm na średnicy.

Używamy pełnego Autcada 2011 oraz 2012.

Za ewentualną pomoc lub radę z góry dziękuję

Pozdrawiam
gieborywar
 
Posty: 60
Dołączył(a): lis 28, 2013 09:03

Re: Skalowanie wielu wymiarów wg stałego wzoru

Postprzez ziele_o2k » lip 21, 2017 17:19

gieborywar napisał(a):Jak w temacie.

Mam autocadzie często powtarzająca się czynność która jest dość pracochłonna i męcząca. Otóż wymiary na rysunku w obszarze papieru często muszę przeskalowywać wg następującego wzoru P,5/P gdzie P to wartość danego wymiaru.

Obecnie mając na rysunku np 6 wymiarów o rożnych wartościach muszę każdy z osobna przeskalowywać (we właściwościach danego wymiaru).
Pomocny byłby LIPS lub może jakaś komenda, która umożliwi mi po zaznaczeniu interesujących mnie wymiarów, na jednoczesne przeskalowanie wg określonego wzoru.

Po co? Tworzę dokumentacje technologiczne. Mając rysunek wyrobu w modelu z wymiarami nominalnymi, na arkuszach "papieru" tworzę dokumentację technologiczną gdzie podaję wymiary z naddatkami na szlifowanie (dotyczy średnic które podlegają późniejszemu szlifowaniu). W moim przypadku przyjęte jest nominalnie 0,5mm na średnicy.

Używamy pełnego Autcada 2011 oraz 2012.

Za ewentualną pomoc lub radę z góry dziękuję

Pozdrawiam

Z tego co zrozumiałem, wstawiacie wymiary na obszarze papieru. Jest to błędne rozwiązanie, ale po kolei.
Po pierwsze, rozumiem, że coś takiego jak na załączonym obrazku Cię interesuje:
2017-07-21_0316.jpg
2017-07-21_0316.jpg (21.95 KiB) Przeglądane 240 razy

Jeżeli tak, to poprowadzę dalej jak najlepiej osiągnąć ten efekt.
Ziele
Avatar użytkownika
ziele_o2k
 
Posty: 520
Dołączył(a): mar 18, 2014 11:33
Lokalizacja: Poznań

Re: Skalowanie wielu wymiarów wg stałego wzoru

Postprzez gieborywar » lip 22, 2017 07:00

Tak, wstawiamy wymiary w obszarze papieru. Dla nas jest to najlepsze rozwiązanie i żeby to wytłumaczyć musiałbym poświęcić na to osobny temat. A nie o tym chciałem pisać.

Na modelu np mam na rysowany wałek stopniowany o trzech średnicach d: fi40, fi30 i fi20. Na kilku rysunkach ("papierach") wymiary dla tych średnic muszą być wyświetlane odpowiednio: fi40,5, fi30,5 oraz fi20,5. Mam na to dwa sposoby. We właściwościach w polu Text overwrite wpisuje: %%C<>,5 lub w polu dimscale w kalkulatorze przeprowadzam działanie 40,5/40 i wyniki przyjmuje jako współczynnik skali. W 99% wybieram wariant drugi. Ale w przypadku wyżej wspomnianego wałka muszę dokonać tej czynności trzykrotnie. Dobrze mieć takie narzędzie które umożliwi mi wykonanie tej operacji za jednym razem wg wzoru (d+0,5)/d, gdzie d to wartość danego wymiaru.

Jeśli jest to nadal nie jasne, to w poniedziałek wstawię printscreny.

Pozdrawiam
gieborywar
 
Posty: 60
Dołączył(a): lis 28, 2013 09:03

Re: Skalowanie wielu wymiarów wg stałego wzoru

Postprzez ziele_o2k » lip 22, 2017 11:49

gieborywar napisał(a):Tak, wstawiamy wymiary w obszarze papieru. Dla nas jest to najlepsze rozwiązanie i żeby to wytłumaczyć musiałbym poświęcić na to osobny temat. A nie o tym chciałem pisać.(...)
To nigdy nie jest i nie będzie dobre rozwiązanie - przyjmij do wiadomości.
gieborywar napisał(a):Jeśli jest to nadal nie jasne, to w poniedziałek wstawię printscreny.

Coś tam łapię, ale jeden obrazek potrafi zastąpić najdłuższego posta.

Wracając do tematu, moja propozycja jest taka:
1) rysować wszystko na modelu.
2) Wymiarowanie rzeczywiste tworzyć na określonej warstwie, załóżmy WYM-rzeczywiste
3) Ja napiszę lispa, który będzie te wymiary kopiował i wrzucał na warstwę załóżmy WYM-druk i jednocześnie edytował ich zawartość do pożądanego formatu.
4) I teraz na koniec rozwiązań jest kilka. Warstwę WYM-rzeczywiste można ustawić żeby się nie drukowała. Można też ją wyłączyć we wszystkich rzutniach, na wszystkicj arkuszach (tutaj bym preferował takie rozwiązanie).

W proponowanym lispie zrobiłbym tak, że przy każdym jego uruchomieniu usuwałby wszystkie wymiary będące na warstwie WYM-druk, następnie odtworzyłby wszystkie wymiary z warstwy WYM-rzeczywiste na warstwie WYM-druk i zmieniał ich wartości. Dzięki takiemu podejściu przy wprowadzaniu jakichkolwiek zmian interesują nas tylko wymiary rzeczywiste. W trakcie edycji modelu warstwę WYM-druk można wyłączyć/zablokować, bo lisp potem i tak wszystko odtworzy.

Jeżeli takie rozwiązanie odpowiada to mogę dalej coś działać. Jeżeli jednak chcesz mieć na arkuszach te wymiary skopiowane to ja podziękuję :)
Ziele
Avatar użytkownika
ziele_o2k
 
Posty: 520
Dołączył(a): mar 18, 2014 11:33
Lokalizacja: Poznań

Re: Skalowanie wielu wymiarów wg stałego wzoru

Postprzez gieborywar » lip 24, 2017 08:40

Fotki wstawię tylko dla formalności.
Arkusz papieru "Rysunek konstrukcyjny":
rys.konst.jpg

Arkusz papieru "Rysunek technologiczny (toczenie)"
rys.technol.jpg


Jeśli chodzi o wstawianie wymiarów, to nic się u nas nie zmieni.

Mimo wszystko dziękuję za poświęcony czas :)

Pozdrawiam
gieborywar
 
Posty: 60
Dołączył(a): lis 28, 2013 09:03

Re: Skalowanie wielu wymiarów wg stałego wzoru

Postprzez ziele_o2k » lip 24, 2017 09:46

Szkoda, bo można było coś fajnego napisać :)
Swoją drogą jak będziesz, mógł to wytłumacz, dlaczego koniecznie te wymiary mają być w przestrzeni papieru?
Może się czegoś dowiem ciekawego :D
Ziele
Avatar użytkownika
ziele_o2k
 
Posty: 520
Dołączył(a): mar 18, 2014 11:33
Lokalizacja: Poznań

Re: Skalowanie wielu wymiarów wg stałego wzoru

Postprzez gieborywar » lip 24, 2017 15:09

Proces tworzenia dokumentacji w naszej firmie jest wynikiem pewnej ewolucji. Nie posiadamy zaawansowanych systemów zarządzania dokumentacją Mamy Autocad I MS WORD i ewentualnie MS Excel.
Żeby wszystko wyjaśnić musiałbym napisać niezły referat.
Przed robieniem dokumentacji w firmie produkcyjnej, tworzyłem trochę dokumentacji architektoniczno-budowlanej. W budowlance opisywałem i wymiarowałem wszystko w modelu. To miało sens, bo formaty były nietypowe i każdy rzut pietra był innym rysunkiem. W rysunku mechanicznym to się nie sprawdziło. Poprawki i zmiany w dokumentacji mechanicznej łatwiej wprowadzać w rozwiązaniu szkic=model; opis-wymiarowanie=papier. Często jeden (czasami dwa) szkic na modelu daje nam kompletną dokumentację (często jest to 7 arkuszy papieru w A3). Do tych arkuszy mam natychmiastowy dostęp, czyli cała technologia w pigułce. Na modelu nie mogliśmy tego osiągnąć. Powstawał jeden wielki bałagan i masa nie potrzebnego klikania.

Z grubsza tyle. Wszystko zależy od tego czym zajmuje się firma. Czy ma powtarzalną produkcję i iloseryjną. Dla jednego zakładu rozwiązanie takie będzie zbyt pracochłonne, dla innego nie. Autocad daje wiele możliwość, my skorzystaliśmy z takiej a nie innej.

Pozdrawiam
gieborywar
 
Posty: 60
Dołączył(a): lis 28, 2013 09:03


Powrót do AutoCAD

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników