_

Skrypt do tworzenia arkusza/rzutni o zadanym wymiarze

Forum poświęcone flagowemu produktowi oraz aplikacjom pochodnym Autodesku. To jedyne forum mające w tytule nazwę programu, a to ze względu na jego olbrzymią popularność w Polsce. Można tutaj umieszczać również posty z ogólnie pojętej tematyki "Kreślarskie 2D".

Skrypt do tworzenia arkusza/rzutni o zadanym wymiarze

Postprzez 88marcin » cze 09, 2017 07:41

Witam,

czy jest możliwość utworzenia arkusza a w nim rzutni o zadanym wymiarze/skali z ustawieniem: konfiguracji drukarki, rozmiaru papieru, orientacja, skala skaluj szerokość linii, styl wydruku, wyświetl styl wydruku?
88marcin
 
Posty: 51
Dołączył(a): mar 22, 2016 12:08

Re: Skrypt do tworzenia arkusza/rzutni o zadanym wymiarze

Postprzez ziele_o2k » cze 09, 2017 10:34

88marcin napisał(a):Witam,

czy jest możliwość utworzenia arkusza a w nim rzutni o zadanym wymiarze/skali z ustawieniem: konfiguracji drukarki, rozmiaru papieru, orientacja, skala skaluj szerokość linii, styl wydruku, wyświetl styl wydruku?

Widzę, że dużo pytań się pojawia z Twojej strony. Odpowiem ogólnie. Możliwości są nieograniczone w takim, czy innym języku programowania.
Co do twojego pytania, oczywiście można to zrobić, ale nikt tutaj na forum (i pewnie żadnym innym), Ci takiej kobyły nie napisze.
Ziele
Avatar użytkownika
ziele_o2k
 
Posty: 491
Dołączył(a): mar 18, 2014 11:33
Lokalizacja: Poznań

Re: Skrypt do tworzenia arkusza/rzutni o zadanym wymiarze

Postprzez notdot » cze 16, 2017 12:44

Ustawienie Arkusza na rozmiar 594x2000 ze stylem szare_tlo na drukarce Panasonic DP-1520P z zakresem od punktu 0,0
^C^C_-plot;T;;Panasonic DP-1520P;Custom 1: 594 x 2000 mm.;M;Z;N;Z;1:1;0,0;T;szare_tlo.ctb;T;N;N;N;N;T;N;


jedno polecenie, przypisane do przycisku i masz ustawioną drukarkę z papierem, orientacją, stylem wydruku
proste spisanie kolejnych poleceń i komend przy poleceniu plot
narysowanie prostokątów jako ramki, zrobienie arkusza, itp, itd, jest równie proste
a do tego działa na LT bo to nie lisp
Avatar użytkownika
notdot
 
Posty: 255
Dołączył(a): sty 08, 2013 13:50
Lokalizacja: Kraków

Re: Skrypt do tworzenia arkusza/rzutni o zadanym wymiarze

Postprzez 88marcin » cze 22, 2017 11:20

Dzięki,

twój sposób tworzy arkusz wydruku przyporządkowany do konkretnej drukarki o zadanym wymiarze.

Z utworzeniem rzutni też nie ma problemu. (_-vports;d;)

Pytanie jak zrobić automatycznie żeby górny i prawy margines rzutni był oddalony od obszaru wydruku (przerywana linia) o 2,5mm, dolny o 0,5mm, lewy o 35mm? Najlepiej niezależnie od obszaru wydruku/drukarki.
88marcin
 
Posty: 51
Dołączył(a): mar 22, 2016 12:08

Re: Skrypt do tworzenia arkusza/rzutni o zadanym wymiarze

Postprzez notdot » cze 22, 2017 13:25

u nas w firmie mamy takie rozwiązanie
drukarki poustawiane z odpowiednimi rozmiarami arkuszy i marginesów, do tego stylami czarny, szary, kolor wszystko w plikach .pc3
niestety ale każda drukarka na początku ma swoje marginesy stąd każdą używaną do wydruków z AC mamy ustawioną
ploter z automatycznym obcinaniem pustych obszarów stąd drukujemy na arkuszach
1: 420x2000
2: 594x2000
3 841x2000
itp, itd

do tego drukowanie od brzegu kartki (lewego, dolnego) a nie od obszaru drukowania (przerywana linia marginesów)
Obrazek

stąd nie problem poleceniami zrobić
narysuj prostokąt od 0,0 do np. 594,1500
potem następny wewnątrz odsunięty o 5mm (marginesy w drukarkach są ustawione na 4mm więc jak robisz ramkę na 5mm to będzie ok)
potem ustaw drukarkę z predefiniowanym rozmiarem papieru (według tego co pisałem wcześniej)
itp, itd
większość ustawień przypisana do przycisków
Obrazek

ale i tak ramki mamy jako blok dynamiczny z wybieraniem predefiniowanych rozmiarów, tak żeby się dobrze arkusze składały do A4 z chorągiewką do wpięcia w segregator
Avatar użytkownika
notdot
 
Posty: 255
Dołączył(a): sty 08, 2013 13:50
Lokalizacja: Kraków

Re: Skrypt do tworzenia arkusza/rzutni o zadanym wymiarze

Postprzez 88marcin » cze 22, 2017 13:54

Poszperałem i udało mi się osiągnąć coś takiego:
- tworzymy rzutnię z ust. drukarki
- rysujemy prostokąt
- przekształcamy w rzutnię

^C^C_-plot;T;;KONICA MINOLTA bizhub C252 PCL;A3;M;K;N;;Z;1:1;0,0;n;;T;N;N;N;N;T;N;^c^Crect;m;375;285;35,1;375,285;^c^C_-vports;o;o;^c^C
Załączniki
Screenshot_1.jpg
88marcin
 
Posty: 51
Dołączył(a): mar 22, 2016 12:08

Re: Skrypt do tworzenia arkusza/rzutni o zadanym wymiarze

Postprzez notdot » cze 22, 2017 22:30

brawo, o to właśnie chodziło ;-)
Avatar użytkownika
notdot
 
Posty: 255
Dołączył(a): sty 08, 2013 13:50
Lokalizacja: Kraków

Re: Skrypt do tworzenia arkusza/rzutni o zadanym wymiarze

Postprzez 88marcin » lip 05, 2017 13:34

notdot napisał(a):ploter z automatycznym obcinaniem pustych obszarów stąd drukujemy na arkuszach
1: 420x2000
2: 594x2000
3 841x2000
itp, itd



pytanie: czy jest możliwość publikacji do PDF aby tak jak napisałeś też automatycznie "obcinało resztę"?
88marcin
 
Posty: 51
Dołączył(a): mar 22, 2016 12:08

Re: Skrypt do tworzenia arkusza/rzutni o zadanym wymiarze

Postprzez ziele_o2k » lip 05, 2017 14:17

88marcin napisał(a):
notdot napisał(a):ploter z automatycznym obcinaniem pustych obszarów stąd drukujemy na arkuszach
1: 420x2000
2: 594x2000
3 841x2000
itp, itd



pytanie: czy jest możliwość publikacji do PDF aby tak jak napisałeś też automatycznie "obcinało resztę"?

Z tego co się orientuję trzeba mieć drukarkę jako plik *.pc3 i do tego plik *.pmp z od góry zdefiniowanymi rozmiarami. Drukarka pdf nie obetnie, bo nie ma tego w ustawieniach. Ja mam tak że jest stworzona drukarka z plikiem pmp i w pliku tym pliku mam wszystkie możliwe kombinacje rozmiarów kartki z bloku dynamicznego.
Ziele
Avatar użytkownika
ziele_o2k
 
Posty: 491
Dołączył(a): mar 18, 2014 11:33
Lokalizacja: Poznań

Re: Skrypt do tworzenia arkusza/rzutni o zadanym wymiarze

Postprzez 88marcin » lip 05, 2017 14:36

Rozumiem. Mój ploter nie ma możliwości utworzenia PMP i mam wiele drukarek z ustawieniami papieru w Custom 1
88marcin
 
Posty: 51
Dołączył(a): mar 22, 2016 12:08

Następna strona

Powrót do AutoCAD

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników