_

solid edge - problem z *.igs

Forum poświęcone aplikacjom takim jak Inventor, Solid Edge, SolidWorks... czyli nowoczesnym narzędziom do modelowania.

solid edge - problem z *.igs

Postprzez hulio » lut 03, 2006 12:03

mam problem z przekonwertowaniem medelu reduktora (igs) na par
po konwersji solidem, jedynie slimak i slimacznica sa w postaci bryly, natomiast korpus zostaje rozbity na 3 elementy typu "part copy", z ktorymi nie za bardzo wiem co zrobic :roll:

zamieszczam link do tego reduktora z nadzieja ze moze ktos da rade to przekonwertowac ;)
http://s46.yousendit.com/d.aspx?id=2CY5 ... 8983RMZ1RV

chyba ze znacie jakis program do konwertowania ktory poradzi sobie z igs'em..
Avatar użytkownika
hulio
 
Posty: 11
Dołączył(a): lis 04, 2005 12:23

Re: solid edge - problem z *.igs

Postprzez bartekiw » lut 04, 2006 19:39

a co chcialbys po konwersji dalej z tym robic??
bo model jest chyba bardzo uproszczony jezeli chodzi o sama przekladnei slimakowa??
moze szybciej bedzei zamodelowac ja od nowa w SolidEdge

pozdr
bartekiw
 
Posty: 10
Dołączył(a): sty 25, 2006 16:22

Re: solid edge - problem z *.igs

Postprzez hulio » lut 05, 2006 17:45

musze go wstawic do obudowy i taki uproszczony model mi wystarczy (chodzi mi glownie o gabaryty i rozmieszczenie otworow montazowych..)
szkoda czasu na modelowanie kiedy reduktor jest gotowy do uzycia, a zreszta taka sytuacja moze sie powtorzyc bo igsy niestety czesto sie spotyka i chcialbym miec sposob na to piekielne rozszerzenie :P
Avatar użytkownika
hulio
 
Posty: 11
Dołączył(a): lis 04, 2005 12:23

Re: solid edge - problem z *.igs

Postprzez NTS » lut 05, 2006 18:18

Nie wiem czy to coś pomoże ale mogę ci przesłać te elementy w parasolidzie - 2 elementy są bryłowe, sam korpus niestety jest elementem powierzchniowym - najprawdopodobniej występują tam nakładające się powierzchnie i trzeba by się trochę pobawić żeby je odseparować czy wydzielić i resztę zamienić na bryłę. Nie wiem jak takie powierzchniowe elementy interpretuje SolidEdge i czy można je dalej do czegoś wykorzystywać ale służę pomocą. W razie czego podaj emila i wersję parasolida którą używa twój SolidEdge.
Avatar użytkownika
NTS
 
Posty: 331
Dołączył(a): lis 07, 2005 21:57

Re: solid edge - problem z *.igs

Postprzez NTS » lut 05, 2006 21:52

OK mam rozbite to całe urządzenie na podzespoły sumarycznie 10 części - mogę wyeksportować to jako parasolid, iges, Step - więc jak jesteś zainteresowany podaj emila lub miejsce gdzie to wrzucić i w jakim formacie - mój emil info@newtechsolutionspl.pl

Pozdrawiam
Avatar użytkownika
NTS
 
Posty: 331
Dołączył(a): lis 07, 2005 21:57

Re: solid edge - problem z *.igs

Postprzez Alek » lut 06, 2006 11:51

Witam!!

Tak jak pisze NTS korpus jest tu elementem powierzchniowym, te elementy part copy to powierzchnie (w zaleznosci od opcji importu mozna ich uzyskac duzo wiecej - w se17 tak mi wychodzi). Troche ich tam jest, a dodatkowo przynajmniej u mnie niektore sa jakby uszkodzone. Trzebaby najwazniejsze, tworzace gabaryt pozszywac za pomoca Stitched Surface wtedy da sie utworzyc bryle (jezeli wszystko pojdzie dobrze). reszte bedzie mozna wywalic.

pozdr
Avatar użytkownika
Alek
 
Posty: 124
Dołączył(a): paź 28, 2005 15:12
Lokalizacja: Bydgoszcz

Re: solid edge - problem z *.igs

Postprzez NTS » lut 06, 2006 12:20

Alek napisał(a):Witam!!

Tak jak pisze NTS korpus jest tu elementem powierzchniowym, te elementy part copy to powierzchnie (w zaleznosci od opcji importu mozna ich uzyskac duzo wiecej - w se17 tak mi wychodzi). Troche ich tam jest, a dodatkowo przynajmniej u mnie niektore sa jakby uszkodzone. Trzebaby najwazniejsze, tworzace gabaryt pozszywac za pomoca Stitched Surface wtedy da sie utworzyc bryle (jezeli wszystko pojdzie dobrze). reszte bedzie mozna wywalic.

pozdr


Łącznie jest tam 10 części problem polegał na tym, że były pasowane na ścisk i w związku z tym część powierzchni się pokrywało, można by to było naprawić w modelerach bryłoiwych ale zajeło by to zapewne sporo czasu w Rhino jako że jest to modeler powierzchniowy naprawa czyli odseparowanie i właściwe pogrupowanie powierzchni dla poszczególnych części zajeło pół godziny. Po pogrupowaniu powierzchni utworzyły one całkowicie poprawne bryły. Także jedyny kłopot był w tym, że elementy były pasowane na ścisk a w takim wypadku większość systemów CAD ze względu na bardzo dużą różnorodność jeżeli chodzi o sposób zapisu i formatowania plików IGES zwyczajnie się gubi i nie potrwafi właściwie zinterpretować elementów stycznych powierzchniowo.

Pozdrawiam
Avatar użytkownika
NTS
 
Posty: 331
Dołączył(a): lis 07, 2005 21:57

Re: solid edge - problem z *.igs

Postprzez bartekiw » lut 06, 2006 12:29

witam
jak dostaje plik *.igs

to zawsze na poczatku wczytuje go do Rhino i exsportuje do *.sat

nastepnie *.sat wczytuje do Mechanicala i tam za pomoca zszywania powierzchni uzyskuje elementy solid
(oczywiscie jezeli model powierzchniowy nie zawiera bledow)

bo jezeli mam sie wziasc za naprawe tego wszystkiego i analizowac powierzchnie to szybciej za pomoca MechSoft zbuduje przekladnie i do tego zaprjektuje obudowe
pozdr
bartekiw
 
Posty: 10
Dołączył(a): sty 25, 2006 16:22

Re: solid edge - problem z *.igs

Postprzez NTS » lut 06, 2006 13:18

Dokładnie, Rhino jest pod tym kątem bardzo fajnym narzędziem, może też stanowić bardzo dobre uzupełnienie parametrycznych systemów CAD w zakresie modelowania skomplikowanych kształtów powierzchniowych :lol:
Avatar użytkownika
NTS
 
Posty: 331
Dołączył(a): lis 07, 2005 21:57

Re: solid edge - problem z *.igs

Postprzez hulio » lut 06, 2006 20:09

dzieki za odzew :)
kontak do mnie: hulio_mech@o2.pl (z podkreslnikiem)
najgorsze jest to ze ja najbardziej potrzebuje wlasnie korpusu a sama przekladnia mnie mniej interesuje.

chyba najprosciej bedzie jak zrobie uproszczony model tego reduktora bo widze ze ten igs jest po prostu kiepsko zrobiony..
zawsze jak dostajemy jakies igs-y to unigraphics je dobrze konwertowal..
z tym mial problem dlatego zwrocilem sie tutaj o pomoc..

nigdy nie uzywalem rhino.. mowicie ze warto?
Avatar użytkownika
hulio
 
Posty: 11
Dołączył(a): lis 04, 2005 12:23

Następna strona

Powrót do Modelowanie 3D

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników