bartek08 napisał(a):Jeżeli masz tylko te dwie specjalizacje do wyboru to wybierz komputerowe wspomaganie, przynajmniej nauczysz się obsługi programów komputerowych co pomoże Ci w znalezieniu później pracy.
Również skończyłem MT ale kilka lat temu. Miałem też okazję przewinąć się przez specjalizacje "Komputerowe wspomaganie projektowania i eksploatacji maszyn" prowadzoną przez Katedre Podstaw Konstrukcji Maszyn.
co mogę powiedzieć na ten temat? Z pewnością wtedy kiedy tam studiowałem była to najlepsza specjalizacja (na drugim miejscu było spawalnictwo), trzeba było mieć wysoką średnią aby się tam dostać.
Traktowano nas (studentów tej specjalizacji) jako najlepszych na roku i najwięcej od nas wymagano. Mogę porównać to osobiście bo miałem też okazję sprawdzić się na innej specjalizacji, gdzie studiować było o wiele łatwiej - zdecydowanie mniej wymagali, zdecydowanie mniej można się było nauczyć.
Jeśli chodzi natomiast o naukę programów CAD to zapomnij że ktoś tam na tej specjalizacji będzie Cię czegoś uczył

. Nauczyć się masz sam. Być może będziesz miał okazję mieć jakies projekty na pracę przejściową w CATII. Dlaczgei być może?
A no dlatego że tematem tej specjalizacji nie jest wyłącznie CAD. Przedmioty na tej specjalizacji składają się z dwuch bloków tematycznych - 1 to właśnie szeroko rozumiane komputerowe wspomaganie projektowania, 2 to diagnostyka techniczna - wg mnie 60-70% przedmiotów właśnie dotyczy diagnostyki. Tak że musisz się liczyć z takimi przedmiotami jak Matematyczna teoria sygnałów, Diagnostyka techniczna itd. Nie każdemu kto był nastawiony na projektowanie to się podobało.
Ale ostatecznie praktycznie każdy był zadowolony bo nie było absolwenta tej specjalizacji który byłby po studiach bezrobotny, a wielu pracuje za granicą (dla VW, BMW itd). Między innymi dzięki dobremu opanowaniu CATII (co jest dużym plusem jeśli chce się wyjechać do pracy za granice), i faktowi że na specjalizacji byli raczej wyselekcjonowani studenci którzy mieli głowy na karkach.
bartek08 napisał(a):Te dwie katedry Ci polecam, a jeżeli chodzi o pracę to radzę szukać w trakcie studiów pracy, na jakieś 2/5 etatu, cokolwiek żeby mieć doświadczenie bo to jest najważniejsze w szukaniu pracy, nikt nie będzie patrzył czy masz taką specjalność czy inną pracodawców interesuje doświadczenie więc zdobywaj je podczas nauki to wtedy po skończeniu studiów łatwiej znajdziesz pracę.
Oczywiscie ze doświadczenie jest ważne i warto je zdobywać jeszcze podczas studiów. Ale moim zdaniem specjalizacja też jest ważna. Owszem większość absolwentów i tak nie pracuje dokładnie w swojej specjalizacji, ale kończąc dobrą specjalizację taką jak KWPiEM na pewno nie pójdzie na marne.
A jak mam być szczery - kiedy ja kończyłem tą specjalizację kilka lat temu (nie było to aż tak dawno ale moze czasy się zmieniły) mało kto z kolegów ze specjalizacji podejmował pracę jeszcze ba studiach. Większość za to miała już nagraną robotę już przed obroną.Teraaz kryzys jednak na pewno dużo na rynku pracy zmienił, a jeszcze minie trochę czasu zanim wróci stan z przed kryzysu.