_

Spójrz na lico-SEv15

Forum poświęcone aplikacjom takim jak Inventor, Solid Edge, SolidWorks... czyli nowoczesnym narzędziom do modelowania.

Spójrz na lico-SEv15

Postprzez Andrzej R » lis 26, 2005 18:34

Witam,
Mam taki problem: Chcąc utworzyć widok niestandartowy przy tworzeniu drafta muszę użyć opcji "spójrz na lico" żeby przedmiot tak się obrócił jak chcę. I tu się pojawia problem bo nie mogę zaznaczyć żadnego lica. Z początku myślałem, że to wina tego, że zespół nie jest aktywowany, ale po atywacji całego zespołu (wtedy mogę wskazać lico w module asm) dalej nie mogę zaznaczyć żadnego lica w dft. Na dodatek gdy już zrezygnowany w końcu zrobię widok taki jaki mi zaproponuje SE (bo innego nie mogę ustawić) nie mogę tego widoku ani zwymiarować, ani zrobić przekroju ani kolejnego rzutu.
Dopóki robiłem rzuty prostokątne to nie zwracałem na to uwagi, ale teraz chcę zrobić widok pod kątem i muszę "spojrzeć" na któreś lico pod kątem.
Dziękuję za pomoc i pozdrawiam
Andrzej
Andrzej R
 
Posty: 13
Dołączył(a): lis 26, 2005 18:20

Re: Spójrz na lico-SEv15

Postprzez pszad » lis 26, 2005 21:18

Można zdefiniować widok w module Assembly. Żeby to zrobic trzeba wybrać:Widok/Nazwane widoki lub odpowiednią ikonkę, wybrać pustą linię pod zdefiniowanymi już widokami, wpisac nazwę nowego widoku, kliknąć "PRZEDEFINIUJ". Wstawiając odpowiedni rzut do rysunku wybiera się wtedy widok z listy. Proszę też sprawdzić czy nie wystarczy do tego "widok pomocniczy" w drafcie.
pszad
 
Posty: 22
Dołączył(a): paź 23, 2005 14:21

Re: Spójrz na lico-SEv15

Postprzez Andrzej R » lis 26, 2005 22:34

No jest to pewne wyjście, ustalenie widoku w asm i odtworzenie go w drafcie. Jednak tak na dobrą sprawę dalej nie można zaznaczać sobie w widoku niestandartowym w drafcie każdego lica.
Andrzej R
 
Posty: 13
Dołączył(a): lis 26, 2005 18:20

Re: Spójrz na lico-SEv15

Postprzez MaciejB. » lis 26, 2005 23:35

Witam

Nie zabardzo rozumiem, właśnie wykonałem rzut ze wskazaniem na ściankę swojego Złożenia i nie miałem problemu. Jeśli nie jest to tajemnica to podeślij pliki i opis na jaką ściankę mam rzutować to spróbuje wykonać tobie rys.

Maciej B.
Avatar użytkownika
MaciejB.
 
Posty: 122
Dołączył(a): paź 01, 2005 12:15
Lokalizacja: Poznań

Re: Spójrz na lico-SEv15

Postprzez pszad » lis 26, 2005 23:40

Niestety te programy nie są wolne od błędów, na niektóre rzeczy po prostu nie ma rozwiązania i trzeba je jakoś obejść, tak jest chyba w tym przypadku, może kiedyś to poprawią ( A moze juz to zrobili- ja pracuję ciągle na wersji 14, w tej wersji występuje ten sam problem).
pszad
 
Posty: 22
Dołączył(a): paź 23, 2005 14:21

Re: Spójrz na lico-SEv15

Postprzez Andrzej R » lis 27, 2005 01:02

No to już mi lepiej, myślałem, że tylko u mnie takie rzeczy się dzieją :)
Andrzej R
 
Posty: 13
Dołączył(a): lis 26, 2005 18:20


Powrót do Modelowanie 3D

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników