_

[CATIA] Spore złozenie, spadek FPS przy obrocie

Forum poświęcone aplikacjom takim jak Inventor, Solid Edge, SolidWorks... czyli nowoczesnym narzędziom do modelowania.

Re: [CATIA] Spore złozenie, spadek FPS przy obrocie

Postprzez guzior » lut 20, 2018 21:29

Zeby nie bylo ze nie testowałem:
3dmark 11 robi 8k punktów po całości, 8500 graphic score.
Dysk asssd katalogowe ~ 500mb/s read write
Proc superpi, prime itp wzorcowo.
Zasilacze mam 3: 2x240w i 1x330w, każdy tak samo.
Moc jak pobiera laptop przy kaśce ok 110w na każdym. Gdzie Przy occt benchmark load test dochodzi do 210w.
guzior
 
Posty: 14
Dołączył(a): lis 01, 2017 23:08

Re: [CATIA] Spore złozenie, spadek FPS przy obrocie

Postprzez jamaguwi » lut 21, 2018 08:26

Pozostaje jeszcze sprawdzić jaki aktualizacje ostatnio Winda robiła...
jamaguwi
 
Posty: 305
Dołączył(a): maja 31, 2006 16:45

Re: [CATIA] Spore złozenie, spadek FPS przy obrocie

Postprzez guzior » lut 22, 2018 19:49

Na kazdym z komputerów na ktorych testowałem złozenie jest to samo....
guzior
 
Posty: 14
Dołączył(a): lis 01, 2017 23:08

Re: [CATIA] Spore złozenie, spadek FPS przy obrocie

Postprzez guzior » lut 24, 2018 12:48

Ściągnąłem testowego t-flexa - to samo zlozenie, pełnym AA i innymi wodotryskami chodzi bezbłędnie płynnie.
Co jest nie tak z ta Catia? I jak działają na niej wielkie koncerny typu VW jak ona złożenia 5000el. nie potrafi obrócić?


PS. Różnica Win10-Win7? Jakas znaczaca?
guzior
 
Posty: 14
Dołączył(a): lis 01, 2017 23:08

Re: [CATIA] Spore złozenie, spadek FPS przy obrocie

Postprzez NewJoker » lut 24, 2018 19:26

Skopana optymalizacja. Spróbuj w Inventorze. Tam to dopiero będzie cyrk. Przy większych modelach potrafi się strasznie zacinać. A nawet przy generowaniu raportu z MES.
NewJoker
 
Posty: 539
Dołączył(a): kwi 08, 2015 22:33

Re: [CATIA] Spore złozenie, spadek FPS przy obrocie

Postprzez guzior » lut 24, 2018 21:00

Własnie mam kolege ktory siedzi w inventorze na codzien (z catia za to jest na bakier, jak ja z innymi srodowiskami) i zlozenie ktore catia ciagnie jak zle u niego wywala program.

PS. Znalazłem jakis post goscia ktory pracuje/pracowal dla Airbusa i oni złozenia robia do 3000 elementow bo potem maja problemy z praca na nich. Nigdy nie skladaja w pelni w jednym zlozeniu calego samolotu. Przeciez to jest jakas tragedia.
guzior
 
Posty: 14
Dołączył(a): lis 01, 2017 23:08

Re: [CATIA] Spore złozenie, spadek FPS przy obrocie

Postprzez NewJoker » lut 24, 2018 21:06

To jest chyba największa wada Inventora. A jak się zaimportuje jakiś model ze skanowania to w ogóle masakrycznie muli.
CATIA pewnie jest lepiej zoptymalizowana, ale jak widać też są problemy przy dużych złożeniach. Mam nadzieję, że tym od Airbusa nie zawieruszy się przez to jakaś śrubka czy coś ;-)
NewJoker
 
Posty: 539
Dołączył(a): kwi 08, 2015 22:33

Re: [CATIA] Spore złozenie, spadek FPS przy obrocie

Postprzez guzior » lut 24, 2018 21:25

Chyba pozostaje dogadywać sie z chłopakami z T-FLEXa, uczyc sie innego programu i przechodzic na inne srodowisko. Nie wyobrazam sobie nie miec calej maszyny otwartej na raz. Szczegolnie gdy projektuje osłone np. na 2 sasiednie moduly maszyny. Lub sprawdzam ulozenie pasa napedzajacego jedna sekcje z drugiej i musze go rysowac w locie na zlozeniu bo zaraz po drodze wyskoczy przeszkoda i kaplica :lol:

Jedyny problem jaki widze przy przejsciu to brak az tylu tutoriali w necie. Z kaska jest + ze jak sie zatniesz, to wklepujesz w google i jest rozwiazanie :)
guzior
 
Posty: 14
Dołączył(a): lis 01, 2017 23:08

Re: [CATIA] Spore złozenie, spadek FPS przy obrocie

Postprzez NewJoker » lut 24, 2018 21:37

Może SolidWorks zamiast Catii ? Nie wiem jak wypada cenowo, ale to dobry soft i nie powinien się zacinać.
NewJoker
 
Posty: 539
Dołączył(a): kwi 08, 2015 22:33

Re: [CATIA] Spore złozenie, spadek FPS przy obrocie

Postprzez ll » lut 25, 2018 07:48

Tutaj cykl artykulow jak podchodzic do duzych zlozen w CATII:
http://www.konstrukcjeinzynierskie.pl/r ... niami-cz-4

Mozna bardzo duzo zyskac na odpowiednich ustawieniach. Akurat z AIRBUSEM to nie jest dobry przyklad bo same projektowanie samolotu (jak i tak skomplikowanych i zlozonych tworow) wymusza podzial z roznych wzgledow na rozne funkcjonalne podzlozenia - sama w sobie sztuka zaprojektowac jak bedzie cos projektowane :-)

W V6 jest to lepiej zoptymalizowane do ogromnych zlozen ale koncept V6 powstal w czasach w ktorych wydajnosc sprzetowa znacznie sie podniosla. Bylem X lat temu na szkoleniu przejscia z V5 na V6 i chwalili sie ze plynnie otworzyli caly statek wycieczkowy z cala infrastruktura.
ll
 
Posty: 672
Dołączył(a): maja 05, 2011 17:43

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Modelowanie 3D

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników