_

Sposób na przełączanie z modelu na arkusz/ z arkusz na model

Forum poświęcone flagowemu produktowi oraz aplikacjom pochodnym Autodesku. To jedyne forum mające w tytule nazwę programu, a to ze względu na jego olbrzymią popularność w Polsce. Można tutaj umieszczać również posty z ogólnie pojętej tematyki "Kreślarskie 2D".

Sposób na przełączanie z modelu na arkusz/ z arkusz na model

Postprzez 88marcin » cze 20, 2017 15:45

Witam,

czy można przez proste polecenie tekstowe przełączać z modelu na arkusz / z arkusz na model.

Ewentualnie czy jest na to skrypt / lisp.
88marcin
 
Posty: 49
Dołączył(a): mar 22, 2016 12:08

Re: Sposób na przełączanie z modelu na arkusz/ z arkusz na m

Postprzez ziele_o2k » cze 20, 2017 17:56

88marcin napisał(a):Witam,

czy można przez proste polecenie tekstowe przełączać z modelu na arkusz / z arkusz na model.

Ewentualnie czy jest na to skrypt / lisp.

Coś takiego - już gotowe w cadpacku.
Kod: Zaznacz cały
(cd:DCL_StdListDialog
(setq lst (mapcar 'car (cd:DWG_LayoutsList))) (vl-position (getvar "ctab") lst)
"List of Layouts" "Select layout:" 40 15 2 13 (list "&Ok" "&Cancel")
nil T T '(setvar "ctab" (nth (atoi res) lst)))
Ziele
Avatar użytkownika
ziele_o2k
 
Posty: 474
Dołączył(a): mar 18, 2014 11:33
Lokalizacja: Poznań

Re: Sposób na przełączanie z modelu na arkusz/ z arkusz na m

Postprzez agregu » cze 21, 2017 07:58

Witam
Być może koledze chodzi o skróty klawiatórowe. (Sam częst ich używam gdyż w Acad2014 zdarza się że klikanie w samą nazwsę arkusza czy modelu cześto pozostaje bez odzewu......???).
Przełączanie między kolejnymi Layoutami( Arkuszami) ctrl+PageUp lub ctrl+PageDown
jeżlei w obszarze papieru jestesmy w viewporcie (chyba rzutnia) i chcemy przejsć do obszaru papieru. polecenie _PSPACE (w wersji angielskiej skrót PS). Odwrotnie polecenie _MSPACE (w wersj angielskiej skrót MS) . Z tym że MS aktuwuje chyba ostatnią rzutnię na arkuszu. Na chwilę obecną nie pamiętam jak przechodzić między kolejnymi rzutniami jeżeli jest ich więcej...
_____________________________________________________________________________________
agregu
agregu
 
Posty: 45
Dołączył(a): kwi 22, 2011 08:35

Re: Sposób na przełączanie z modelu na arkusz/ z arkusz na m

Postprzez akor » cze 22, 2017 00:31

Pomiędzy rzutniami:
CTRL + R

akor

ps
człowiek całe ... się uczy

tego CTRL + PG(D/U) nie znałem
dzięki
akor
 
Posty: 469
Dołączył(a): cze 25, 2010 21:17

Re: Sposób na przełączanie z modelu na arkusz/ z arkusz na m

Postprzez 88marcin » cze 22, 2017 13:18

Doszedłem przypadkiem.
Przełącznikiem na model jest: AI_MSPACE
Przełącznikiem na arkusz (ostatnio używany lub pierwszy w kolei): AI_PSPACE
88marcin
 
Posty: 49
Dołączył(a): mar 22, 2016 12:08


Powrót do AutoCAD

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników