_

[AutoCad] Sprawdzenie wymiarowania

Forum ogólne. Miejsce na pierwsze pytania w karierze projektanta. Wszelkie tematy, których nie można zakwalifikować do jednej z poniższych grup.

[AutoCad] Sprawdzenie wymiarowania

Postprzez Sydzio » maja 05, 2020 20:11

Witam serdecznie wszystkich, przychodzę z pytaniem. Chciałbym dowiedzieć się czy moje wymiarowanie tego rysunku ma chociaż odrobinę racji bytu :wink: . Czekam na porady i wskazówki :) Pozdrawiam.
Załączniki
Screenshot_3.png
Sydzio
 
Posty: 2
Dołączył(a): maja 05, 2020 20:03

Re: [AutoCad] Sprawdzenie wymiarowania

Postprzez CFA » maja 05, 2020 21:09

Sydzio napisał(a):Witam serdecznie wszystkich, przychodzę z pytaniem. Chciałbym dowiedzieć się czy moje wymiarowanie tego rysunku ma chociaż odrobinę racji bytu :wink: . Czekam na porady i wskazówki :) Pozdrawiam.


Taką sporą odrobinę ma. W zasadzie są wszystkie dane, żeby to wykonać (zakładam, że jakiś drugi rzut wyjaśnia to czego nie widać tutaj).
Warto przedłużyć osie czy linie wymiarowe do obiektu wymiarowanego - przykładowo przy otworze fi10 na pierwszy rzut oka brak jednej współrzędnej - dopiero trzeba się przyjrzeć rysunkowi, żeby zauważyć, że jest wspólny domyślnie wymiar z fi20.
Tylko tę kropelkę warto zwymiarować jednym wymiarem do bazy a nie do jakiegoś otworu. Wszystko jest zabazowane w lewym dolnym rogu tylko ten jeden element inaczej. Jako wykonawca wolałbym dostać współrzędną do wierzchołka z R6, ale to tylko sugestia związana z technologią, której używam i sposobem programowania. Danych jest wystarczająco, żeby to policzyć
CFA
 
Posty: 180
Dołączył(a): lis 16, 2009 23:20
Lokalizacja: Wrocław

Re: [AutoCad] Sprawdzenie wymiarowania

Postprzez Sydzio » maja 05, 2020 21:43

CFA napisał(a):
Sydzio napisał(a):Witam serdecznie wszystkich, przychodzę z pytaniem. Chciałbym dowiedzieć się czy moje wymiarowanie tego rysunku ma chociaż odrobinę racji bytu :wink: . Czekam na porady i wskazówki :) Pozdrawiam.


Taką sporą odrobinę ma. W zasadzie są wszystkie dane, żeby to wykonać (zakładam, że jakiś drugi rzut wyjaśnia to czego nie widać tutaj).
Warto przedłużyć osie czy linie wymiarowe do obiektu wymiarowanego - przykładowo przy otworze fi10 na pierwszy rzut oka brak jednej współrzędnej - dopiero trzeba się przyjrzeć rysunkowi, żeby zauważyć, że jest wspólny domyślnie wymiar z fi20.
Tylko tę kropelkę warto zwymiarować jednym wymiarem do bazy a nie do jakiegoś otworu. Wszystko jest zabazowane w lewym dolnym rogu tylko ten jeden element inaczej. Jako wykonawca wolałbym dostać współrzędną do wierzchołka z R6, ale to tylko sugestia związana z technologią, której używam i sposobem programowania. Danych jest wystarczająco, żeby to policzyć


Dzięki, zastosuje twoje porady. Ogólnie sytuacja z tym rysunkiem jest taka że osoba odpowiedzialna za nasze zajęcia z programu AutoCad wysłał nam taki plik pdf. (załącznik) i kazał "narysować" go w programie. I właśnie zastanawiam się czy z tego rysunku w pdf. da się odczytać wymiary tej kropelki i łuków (tych nie opisanych). Ja osobiście nie potrafiłem się doczytać tych wymiarów, więc zastosowałem własne (oczywiście kontakt z nauczycielem ograniczony i zero kontaktu ;c)
Załączniki
Zajęcia.pdf
(504.66 KiB) Pobrane 22 razy
Sydzio
 
Posty: 2
Dołączył(a): maja 05, 2020 20:03

Re: [AutoCad] Sprawdzenie wymiarowania

Postprzez piotrekm13 » maja 05, 2020 22:36

Dodaj też osie symetrii przy małym otworze fi5
piotrekm13
 
Posty: 832
Dołączył(a): mar 31, 2012 20:52


Powrót do Pytania studentów, laików i początkujących

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników