_

Sprzęt do Solid Edge

Wszystko o działającym (lub nie) sprzęcie w pracy CAD-owca.

Sprzęt do Solid Edge

Postprzez Kiki » lut 01, 2006 22:39

Witam, chciałem znajomemu złożyć sprzęt do pracy w Solid Edge v17. Narazie pracuje na celeronie 2,66, 1GB RAM i taniej karcie ATI. Narzeka, że przy większych projektach ciężko obracać elementami.

Moja propozycja wymiany to:
AMD Athlon 64 3000+ lub X2 3800+
2 lub 4 GB RAM
Geforce 6800GT używany

Czy taka zmiana ma sens? Czy Solid Edge wspiera 2 rdzenie procesora?

Z góry dziękuję za odpowiedzi i trafne uwagi.
Kiki
 
Posty: 3
Dołączył(a): lut 01, 2006 22:23

Re: Sprzęt do Solid Edge

Postprzez rolek » lut 02, 2006 01:48

wsumie to zalezy od zlozonosci projektu no i tej karty graficznej

wydaje mi sie jednak ze sprzet ktory obecnie posiaadsz powinien sprostac tylko ta karta i wssytko wlasnie od tych projektow zalezy

SE raczej nie obsluguje X2 ani tez nie ma wersji 64 bitowej (a szkoda bo mam tego A64) ale bez problemow bedzie smigal

no wersja z X2 i 4GB ramu to i dobra grafika to chyba optymalne rozwiazanie dla przecietnego zjadacza chleba :!: nie tylko ze wzgldu na CAD ale glownie na 64 bity
Avatar użytkownika
rolek
 
Posty: 52
Dołączył(a): lis 02, 2005 01:26

Re: Sprzęt do Solid Edge

Postprzez Kiki » lut 02, 2006 23:49

Na aktualnej płycie głównej są tylko 2 sloty na RAM, oraz PCI-E. Czy 2 GB wystarczy? Znajomy powiedział, że przydało by mu się 3GB - tak mu powiedzieli, ale trudno mi jest w tym momencie ocenić, ile będzie potrzebował. A64 może mieć tylko 1, 2 lub 4 kości. Nie wiem jak taki ram (zwykły, nie żadne ECC) będzie sobie radził... Czy ktoś posiada obecnie 4GB DDR400?. Płyta będzie na nforce3, bo kartę mam na AGP.
Kiki
 
Posty: 3
Dołączył(a): lut 01, 2006 22:23

Re: Sprzęt do Solid Edge

Postprzez rolek » lut 03, 2006 01:42

Kiki napisał(a):Na aktualnej płycie głównej są tylko 2 sloty na RAM, oraz PCI-E. Czy 2 GB wystarczy? Znajomy powiedział, że przydało by mu się 3GB - tak mu powiedzieli, ale trudno mi jest w tym momencie ocenić, ile będzie potrzebował. A64 może mieć tylko 1, 2 lub 4 kości. Nie wiem jak taki ram (zwykły, nie żadne ECC) będzie sobie radził... Czy ktoś posiada obecnie 4GB DDR400?. Płyta będzie na nforce3, bo kartę mam na AGP.


ja troche orientuje sie w A64 bo go mam wiec jesli chodzi o plyte i pod AGP to najlepsza jest prawdopobnie k8ns z MSI (niejestem pewien oznaczenia ale sprawdze jescze) wszyscy ja polecja ja mam gigabyta okrojonego k8NSC i nie narzekam a tak to jeszcze Abit an8

jak ile bedzie potrzebowal ramu? to nie ma zanczenia mozes dac tyle ile plyta zdola obsluxyc a sam Athlon moze zadresowac cos grubo powyzej TB! danych wiec tu nie ma problemu

bez ECC jakie firmy? no tu roznie bo z pamieciami pod A64 to jest tak ze wlozysz w slot i no wlasnie koniec
sa a raczej byly problemy bo moze nowe jadro venice ma juz ten bug usuniety nie mniej kupujac pamieci najlepiej jest sie dogadac w sklepie ze w razie czego wymianka na inna firme - ale to nie jest regula, ja akurat tak mialem
firmy: hynix kingston Twinmos corsair geil raczej markowki nie mowiac juz o selekcji ze wzgledu na czas dostepu zastosowanych kosci pamieci

polecam lekture na forum www.tweak.pl

naprawdekompalnie wiedzy o Athlonach tam znajdzeisz wszystko ale jest tego naprawde sporo!

ale sie rozpisalem :roll:
Avatar użytkownika
rolek
 
Posty: 52
Dołączył(a): lis 02, 2005 01:26

Re: Sprzęt do Solid Edge

Postprzez Kiki » lut 03, 2006 17:27

Ok, poszukam gdzie trzeba. Dzięki za odpowiedź.
Kiki
 
Posty: 3
Dołączył(a): lut 01, 2006 22:23

Re: Sprzęt do Solid Edge

Postprzez rolek » lut 04, 2006 03:48

oki nie ma sprawy

jakby co sluze pomoca
Avatar użytkownika
rolek
 
Posty: 52
Dołączył(a): lis 02, 2005 01:26


Powrót do Hardware

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników