_

[Solid Edge] ST10 nie przyjmuje wartości dziesiętnych

Forum poświęcone aplikacjom takim jak Inventor, Solid Edge, SolidWorks... czyli nowoczesnym narzędziom do modelowania.

[Solid Edge] ST10 nie przyjmuje wartości dziesiętnych

Postprzez skyko » paź 02, 2018 21:07

Witam wszystkich forumowiczów, mam problem jak w temacie, podczas szkicowania gdy wpisuję wartość dziesiętną np. 5.25mm
program nie przyjmuje tej wartości i zaokrągla ją automatycznie do 5 mm. Już próbowałem przecinki, kropki nie ma to żadnego wpływu. Przewaliłem już wszystkie ustawienia i nigdzie nie mogę tego znaleźć - domyślnie jest ustawione rozszerzenie do dwóch miejsc po przecinku.

Będę wdzięczny za pomoc,

Maciek
skyko
 
Posty: 5
Dołączył(a): paź 02, 2018 20:47

Re: [Solid Edge] ST10 nie przyjmuje wartości dziesiętnych

Postprzez gambolo » paź 03, 2018 11:08

Sprawdź styl wymiarowania:
Schowek02.jpg
gambolo
 
Posty: 967
Dołączył(a): gru 02, 2010 13:10

Re: [Solid Edge] ST10 nie przyjmuje wartości dziesiętnych

Postprzez skyko » paź 03, 2018 14:00

Jest dokładnie tak samo ustawiony jak u Ciebie, co ciekawe gdy przeciągam linię i jest np. wymiar 31,75 to taki zachowuje a już gdy zmieniam z palca to nie przyjmuje go....? :shock: Nie rozumiem o co tu chodzi w żadnym innym programie 3D nie spotkałem się z takim problemem. :?:
skyko
 
Posty: 5
Dołączył(a): paź 02, 2018 20:47

Re: [Solid Edge] ST10 nie przyjmuje wartości dziesiętnych

Postprzez gambolo » paź 03, 2018 14:26

Masz to we wszystkich modułach: part, sheet, draft ? Czy tylko w jakim konkretnym przypadku ?
gambolo
 
Posty: 967
Dołączył(a): gru 02, 2010 13:10

Re: [Solid Edge] ST10 nie przyjmuje wartości dziesiętnych

Postprzez skyko » paź 03, 2018 14:31

Problem występuje we wszystkich modułach niestety.
skyko
 
Posty: 5
Dołączył(a): paź 02, 2018 20:47

Re: [Solid Edge] ST10 nie przyjmuje wartości dziesiętnych

Postprzez gambolo » paź 04, 2018 11:36

Wejdź w ustawienie globalne SE:
Ustawienia- > Opcje -> Jednostki

Tam jak jest przestawiana dokładność jednostek to przenosi się na wszystkie moduły (ustawienia nadrzędne):
Schowek02.jpg

Schowek03.jpg
gambolo
 
Posty: 967
Dołączył(a): gru 02, 2010 13:10

Re: [Solid Edge] ST10 nie przyjmuje wartości dziesiętnych

Postprzez skyko » paź 05, 2018 10:52

To już też sprawdzałem i mam ustawione jak na zdjęciu z załącznika więc teoretycznie powinno być ok a nie jest.
Załączniki
1.png
skyko
 
Posty: 5
Dołączył(a): paź 02, 2018 20:47

Re: [Solid Edge] ST10 nie przyjmuje wartości dziesiętnych

Postprzez gambolo » paź 08, 2018 09:36

No to nie wiem. Może jakiś reset lub przeinstalowanie albo podmiana plików konfiguracyjnych ?
gambolo
 
Posty: 967
Dołączył(a): gru 02, 2010 13:10

Re: [Solid Edge] ST10 nie przyjmuje wartości dziesiętnych

Postprzez skyko » paź 10, 2018 16:49

gambolo - dzięki piękne za determinacje w rozwiązaniu problemu i wsparcie, ostatecznie udało mi się rozwiązać problem w dość błachy sposób:

w ustawieniach ->opcje -> jednostki ; przestawiłem zaokrąglanie na 0 zatwierdziłem, następnie ponownie uruchomiłem program zmieniłem z powrotem na zaokrąglanie do dziesiętnych, zatwierdziłem i działa normalnie z przecinkiem.

Jak dla mnie całkowicie niezrozumiała sytuacja, ale najważniejsze, że pomogło! =D

Pozdrawiam :D :mrgreen:
skyko
 
Posty: 5
Dołączył(a): paź 02, 2018 20:47

Re: [Solid Edge] ST10 nie przyjmuje wartości dziesiętnych

Postprzez gambolo » paź 10, 2018 21:31

Świetnie.
Dzięki za informacje - zawsze to jakaś wiedza dla potomnych.
Tak jak czułem - albo błąd wyświetlania jednostek albo coś pomieszało się w konfiguracji.
gambolo
 
Posty: 967
Dołączył(a): gru 02, 2010 13:10


Powrót do Modelowanie 3D

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników