_

Stacja robocza Ansys/Nastran

Wszystko o działającym (lub nie) sprzęcie w pracy CAD-owca.

Stacja robocza Ansys/Nastran

Postprzez Gorthin » lis 04, 2018 22:20

Witam.

Szukam pomocy gdyż nie mogę sobie sam poradzić. Otóż szukam stacji roboczej do pracy/nauki. Nie jest to praca zarobkowa.Przyszła kolej na naukę ANSYS/NASTRAN. Stąd też szukam jakiejś stacji roboczej aby móc się w miarę wygodnie uczyć, gdyż mam już kilkuletniego leciwego laptopa.

Pytanie czego szukać? Wydaje mi się, że cenowo nieźle wyglądają poleasingowe komputery. Cenowo póki co celuję do 2000zł. Kwestia czy za tę cenę można znaleźć cokolwiek sensownego?

Coś tam znalazłem, ale nie wiem czy to cokolwiek warte:
1/ http://www.sck.pl/product/Dell-Precisio ... ?id=108358

2/ http://www.sck.pl/product/HP-Z220CMT-Wo ... ?id=124501

3/ http://www.sck.pl/product/HP-Z210CMT-Wo ... /?id=91323

4/ http://www.sck.pl/product/HP-Z210CMT-Wo ... /?id=91324

5/ https://amso.pl/product-pol-61672-DELL- ... me-PL.html

6/ https://amso.pl/product-pol-62271-HP-Wo ... al-PL.html

7/ https://amso.pl/product-pol-54407-Lenov ... me-PL.html
Gorthin
 
Posty: 117
Dołączył(a): wrz 16, 2012 19:25

Re: Stacja robocza Ansys/Nastran

Postprzez cordem » lis 04, 2018 22:58

DELL, ale 16 RAM to już jest mało ;). Właśnie skończyłem obliczenia i ledwo ledwo komputer dał radę (jeszcze trochę i mógł bym zrobić na nim grilla), nota bene Lenove.

Pozostaje jeszcze liczenie w chmurze jeśli nauka (np. SimScale). Nie ma co na tym etapie inwestować poważnych sum. Sprawdź też czy czasem nie ma już daty pojawienia się nowszych modeli, to oznacza że będzie wysyp komupterów polieasingowych i ze skończoną amortyzacją.
Obliczenia i analizy wytrzymałości
i mechaniki konstrukcji
www.cordem.pl

Do 3City citizens:
Myli się ten, kto sądzi, iż sukces uzyskany za pomocą niegodnych środków może przynieść dobre rezultaty. PLATON
cordem
 
Posty: 162
Dołączył(a): paź 11, 2017 17:37

Re: Stacja robocza Ansys/Nastran

Postprzez Gorthin » gru 13, 2018 21:38

Wybieram pomiędzy dwoma, możecie pomóc, który wydaje się być lepszy?
Do HPZ620 skłaniam się, bo ma lepszą grafikę, więcej pojemności dysku i lepszy procesor (tak mi się wydaje, czy nie?). Jednak w HP pamięć jest tylko 16GB i tylko DDR3.
Za to Z440 wydaje się, że ma lepszą pamięć tylko, i ma jej więcej, nie wiem jak z procesorem?

http://www.sck.pl/product/HP-Z620-Works ... ?id=111924

https://amso.pl/product-pol-72021-HP-Wo ... PL-XX.html

+ taka karta grafiki:
https://amso.pl/product-pol-62416-Karta ... I-C19.html

Ktoś może pomóc?
Gorthin
 
Posty: 117
Dołączył(a): wrz 16, 2012 19:25

Re: Stacja robocza Ansys/Nastran

Postprzez lokko-1 » gru 14, 2018 13:57

Trochę temat hardware na forum podupadł. Wiele osób obeznanych w temacie przestało się tu pojawiać lub tak jak ja "wypadło z obiegu". Kiedyś odpowiedział bym Ci bez zająknięcia, ale od kilku lat w ogóle nie śledzę co dzieje się w sprzęcie. Poza tym działasz w innym obszarze niż ja. Ja typowe projektowanie, Ty obliczenia. W Twoim wypadku zapewne najważniejsza będzie moc obliczeniowa procesora i RAM. Popraw mnie jeśli się mylę, ale obliczenia chyba idą wszystkimi rdzeniami. Jeśli tak, to porównaj sobie procesory na tej stronie i wybierz najlepszy z dostępnych.
https://www.cpubenchmark.net/high_end_cpus.html
RAM - nie mam pojęcia jakie jest zapotrzebowanie, ale strzelam że soft jest w stanie połknąć sporo GB, więc im więcej tym lepiej.
GPU - nie wiem, jak bardzo jest istotna w Twoim sofie, ale to co jest w zaproponowanych zestawach demonem prędkości nie jest. Chodź z drugiej strony soft do CAD'a, który używam w zupełności zadowala się kartami, które lata świetności mają dawno za sobą i jakoś nie czuję potrzeby wymieniać jej na nową.
Poza tym uważam, że jak na sprzęt do zadań niezarobkowych kwota 4K PLN sporym wydatkiem i nie wiem, czy zasadnym. Ale na to Ty sobie musisz odpowiedzieć.

Niestety bardziej pomóc Ci nie jestem w stanie. Może odezwie się ktoś bardziej obeznany w temacie, ale widzę, że na razie odzew nie jest jakiś szczególny.
lokko-1
 
Posty: 99
Dołączył(a): mar 20, 2015 11:57

Re: Stacja robocza Ansys/Nastran

Postprzez cashan » gru 15, 2018 12:46

Hi.
A mi wczoraj, w trakcie szperań przedswiatecznych (prezenty, prezenty...) Wpadł w łapy ciekawy link...
https://stacjegraficzne.pl/

Jako ze sprzętowo jestm noga totalna - mi się taka firma przyda, być moze mozna z kolesiami pogadac by złozyli sprzęt dokładnie "na wymiar". Moze przyda się też innym jako pomoc w temacie.
Co prawda ceny sprzętów czasem przyprawiaja o ból głowy, ale sa i takie ktore sa jakby " w zasiegu"....
cashan
 
Posty: 239
Dołączył(a): gru 02, 2005 13:02


Powrót do Hardware

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników