_

Stacja robocza do 7500PLN

Wszystko o działającym (lub nie) sprzęcie w pracy CAD-owca.

Re: Stacja robocza do 7500PLN

Postprzez proewarsztat » wrz 17, 2018 10:44

Podpinam sie pod temat, tyle ze w kwestii laptopa pod CREO (głównie) i Keyshot wlasnie (drugo planowo)

przeedytowalem wpis, poniewaz mam juz jakis konkret:

ASUS ROG Strix SCAR GL703GM i7-8750H/32G/1T/W10 (1000 GB SSD) - 7.6 brutto (sprzet gamingowy)
vs
Dell Precision 7530 Intel Core i7-8850H, 32 GB, 512 PCIe SSD, NVIDIA Quadro P2000 - 10 200 brutto
https://premiumstation.pl/Mobilne-Stacje-Robocze/Mobilne-Stacje-Robocze-DELL/Stacja-Robocza-Dell-Precision-7530?gclid=EAIaIQobChMIz7Gn6fHD3QIVkRsYCh1mRQR7EAAYASAAEgKlaPD_BwE

ktos z Was pracuje na gamingowych kartach graficznych? jest jakas roznica pomiedzy np GTX 1060 a P2000 (prosilbym o konkrety zamiast to P2000 to sprzet pro wiec ... bla bla bla)
proewarsztat
 
Posty: 26
Dołączył(a): lis 13, 2014 20:39

Re: Stacja robocza do 7500PLN

Postprzez lokko-1 » wrz 19, 2018 15:29

Poniżej kilka linków, które naświetlą Ci sytuacje. Chodź jestem pewien, że już je czytałeś. Ba... nawet się w nich wypowiadałeś :). Są w nich (nie tylko) moje testy.
Nowy PC do modelowania w aplikacji jednowątkowej
Komputer do pracy
CREO 3.0 i Probook 450 G2

Generalnie dla Ciebie istotne jest taktowanie procesora. Gdyby chodziło o Creo, to napisałbym, że taktowanie jednego rdzenia, ale ponieważ piszesz również o KeyShot, to nieco zmienia postać rzeczy. Potrzebujesz dużo szybkich rdzeni. Grafika to dodatek do wyświetlania tego co procesor wyliczył. Jak zapewne wiesz pro/E nie radził sobie z modelami transparentnymi - mulił. Podobno w Creo to się zmieniło - nie wiem nie testowałem. Przy czym (podobno) FirePro od AMD sprawuje się tutaj lepiej niż Quadro od Nvidii. Poniżej pierwszy lepszy test. Nie wiem na ile on jest obiektywny.
AMD FirePro™ vs. Nvidia Quadro: PTC® Creo® Parametric 2.0

Na szybko zrobiłem dla Ciebie test w demonstracyjnej wersji KeyShot. Nie wiem, czy poustawiałem tam wszystko tak jak trzeba. W każdym bądź razie widzisz co przy renderingu jest obciążone. Test wykonany na komputerze HP Z420 z Quadro K2000, tym samym, o którym możesz przeczytać z podlinkowanego wyżej tematu na tym forum. Zwiększyła się tylko ilość RAM'u do 48 GB. Wykonałem dwa szybkie renderingi. Po obciążeniu procesora na pewno domyślisz się w który momencie odbywało się liczenie. Jak widzisz Quadro prawie w ogóle nie jest w te obliczenia zaangażowane.
Obrazek

EDIT po 30 min.
Pisząc ten post nie wyłączyłem KeyShot'a - działał w tle z włączonym renderingiem sceny w czasie rzeczywistym, tzn im dłużej renderuje tym scena bardziej "dopieszczona". Przez ten czas zauważalnie zwiększyło się użycie pamięci na karcie graficznej.
Obrazek
lokko-1
 
Posty: 79
Dołączył(a): mar 20, 2015 11:57

Re: Stacja robocza do 7500PLN

Postprzez primabalerina » paź 21, 2018 07:46

dobry wybór :)
primabalerina
 
Posty: 3
Dołączył(a): paź 21, 2018 07:25

Poprzednia strona

Powrót do Hardware

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników