_

Stacja robocza do 7500PLN

Wszystko o działającym (lub nie) sprzęcie w pracy CAD-owca.

Stacja robocza do 7500PLN

Postprzez barthez89 » sty 17, 2018 23:09

Mam do wydania 7500 PLN netto na stację roboczą (łącznie z monitorem). Będzie wykorzystywana do pracy z Solidworksem. Jeśli chodzi o monitor to z polecenia jednego z użytkowników myślę, że postawiłbym na DELL U2715H. Z tego co wyszukałem cena netto tego monitora to jakieś 1500PLN więc zostaje 6tys. na komputer. Jakie stacje w tym budżecie możecie polecić? Przejrzałem inne wątki na ten temat, ale już na 2 stronie tego działu są wątki z 2015 więc już chyba nieaktualne.
barthez89
 
Posty: 9
Dołączył(a): wrz 30, 2011 23:54

Re: Stacja robocza do 7500PLN

Postprzez barthez89 » sty 19, 2018 13:31

Znalazłem w tym budżecie HP Workstation Z240 1WU97EA
i7 7700
16GB RAM (ewentualnie 32GB w zależności od tego jakie oferty otrzymam wraz z monitorem)
Quadro P2000
Dyski SSD 256GB + HDD 1TB

Będzie dobre?

Do tej pory pracowałem na zwykłym komputerze za ok. 2500zł brutto więc myślę, że jakiej stacji bym nie kupił to pewnie różnica na plus będzie zauważalna, ale może ktoś coś poleci.
barthez89
 
Posty: 9
Dołączył(a): wrz 30, 2011 23:54

Re: Stacja robocza do 7500PLN

Postprzez velaskez » sty 19, 2018 21:00

A potrzebujesz brandowaną stację roboczą? Czy może wolisz złożyć komputer za tyle? W sensie jeśli przyda Ci się te 3 lata gwarancji to bierz stacje - pewnie. Ale w tym sektorze wiele zapłacisz za sam branding.

Ale to powyżej - tak będzie dobre.
velaskez
 
Posty: 930
Dołączył(a): paź 05, 2011 23:22
Lokalizacja: Coventry, UK

Re: Stacja robocza do 7500PLN

Postprzez infinitywaves » sty 20, 2018 14:52

barthez89 napisał(a): postawiłbym na DELL U2715H
a ja na Dell P4317Q http://www.dell.com/en-us/work/shop/accessories/apd/210-ahsq?c=us&l=en&s=bsd&cs=04&sku=210-AHSQ po pierwsze gdyż jest duuuży i ma dużą rozdzielczość, (kontrola rysunków jest na tym po prostu genialna) rozumiem że jeżeli pytasz na tym forum to pracujesz w jakimś CAD lub innych a nie prace graficzne typu obróbka rastrów/fotek. W ten sposób zostaje nadal ponad połowa budżetu, dalej jakiś ekonomiczny laptop z wykopem GPU/RAM/SSD ale bez wewnętrznego dedykowanego GPU gdyż będzie tańszy. Polecam np. Lenovo Miix 520 nawet z i5 jak nie robisz czegoś ultra skomplikowanego a on ma być (gdyż to nowość) z i7 8gen. Pomiędzy LCD a laptopa wstawiasz egpu (ogarniasz co to?). W razie jakiś problemów z wydajnością wymienisz tylko GPU :-] i pozamiatane na lata.

Pozdrawiam
I
https://soundcloud.com/infinitywaves
Avatar użytkownika
infinitywaves
 
Posty: 528
Dołączył(a): paź 23, 2011 23:33

Re: Stacja robocza do 7500PLN

Postprzez barthez89 » sty 22, 2018 10:37

Za dużo kombinowania chyba. Problem w tym, że stacje będą zakupione w ramach projektu z UE i z tego co się orientuję to muszę mieć ofertę (a najlepiej min. 3 oferty) na całą stację już z monitorem (za maks. 7500 netto) a żeby mi ktoś taki zestaw zaoferował kompletny to może być problem.

Ale jeszcze dostałem ofertę w podobnej kwocie za podobną stację tylko procesor zamiast i7 7700 jest i7 6700, RAM 32GB zamiast 16GB i dysk SSD 515 GB zamiast 256 GB.

Wydaje mi się, że byłby to lepszy wybór. Co myślicie?
i7 7700, 16 GB RAM (2400 MHz) i 256 GB SSD vs. i7 6700, 32 GB RAM (2133 MHz) i 512 GB SSD. Reszta parametrów wygląda na to, że identyczna. Co do procesora to z tego co czytałem różnica niewielka. Pytanie co daję 2400 MHz w porównaniu do 2133MHz w przypadku RAM
barthez89
 
Posty: 9
Dołączył(a): wrz 30, 2011 23:54

Re: Stacja robocza do 7500PLN

Postprzez lokko-1 » sty 22, 2018 14:03

Tutaj masz porównanie. Częstotliwość to nie wszystko. Liczą się jeszcze timingi. Jeśli to są pamięci o różnych timingach, to może się nawet okazać, że te o niższym taktowaniu i tak będą szybsze właśnie z uwagi na lepsze timingi.
A tak w ogóle, to proponuję Ci poznać się z tym wątkiem i moim autorskim testem, w którym starałem się przedstawić szanownym forumowiczom wpływ poszczególnych komponentów na pracę w różnych softach CAD'owych z naciskiem na Pro/E, w którym to głównie pracuję. Jednak o samym SolidWorksie też jest co nieco, np. tutaj.
Nie wiem, czy wiesz, ale tylko niektóre moduły w Solidzie korzystają z trybu multi-core. Nie wiem z których będziesz korzystał, bo być może i5 będzie dla Ciebie wystarczające. Tutaj w skrócie co i jak.
lokko-1
 
Posty: 69
Dołączył(a): mar 20, 2015 11:57

Re: Stacja robocza do 7500PLN

Postprzez infinitywaves » sty 22, 2018 16:20

barthez89 napisał(a):Za dużo kombinowania chyba.
nie

barthez89 napisał(a):żeby mi ktoś taki zestaw zaoferował kompletny to może być problem.
nie

a jak to jest jakaś krypto reklama to spoko powodzenia.

Pozdrawiam
I
https://soundcloud.com/infinitywaves
Avatar użytkownika
infinitywaves
 
Posty: 528
Dołączył(a): paź 23, 2011 23:33

Re: Stacja robocza do 7500PLN

Postprzez dominik443er » sie 06, 2018 15:19

Chyba nie da rady kupić do 7500 złoty ,ale mogę się mylić.
dominik443er
 
Posty: 1
Dołączył(a): sie 06, 2018 15:16

Re: Stacja robocza do 7500PLN

Postprzez pytelg » sie 07, 2018 08:13

Da radę! Monitor ja bym proponował Philips, albo Acer. Są rewelacyjne. Philips ma specjalne serie dla grafików/CAD które są bardzo dobrej jakości i są stosunkowo tanie. Nie mogę tego powiedzieć o Dell. A z reszty.... Nie kupować całego gotowego komputera, tylko poszczególne części. Dwa razy się zastanowić czy na pewno jest potrzebna karta graficzna NVidii. Może ATI wystarczy (nawiasem mówiąc są rewelacyjne, a zaczynają się już od 1400 zł brutto). Ważne jest kupić dobrą obudowę, która by chroniła przed ciepłem. Jak coś, to pomogę. Proszę o wiadomość! Pozdrowienia!
pytelg
 
Posty: 7
Dołączył(a): mar 27, 2015 19:42


Powrót do Hardware

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników