_

STACJA ROBOCZA POLEASINGOWA

Wszystko o działającym (lub nie) sprzęcie w pracy CAD-owca.

STACJA ROBOCZA POLEASINGOWA

Postprzez rozekk@poczta.onet.pl » wrz 06, 2016 09:30

Witam

Chciałbym zmienić sprzęt na trochę nowszy, i zastanawiam się nad poniższymi zestawami.
Poproszę o podpowiedź w jakim kierunku iść, głównie chodzi o procesor, czy i7 czy Xeon, może 2x Xeon.
Co będzie miało sens, przy pracy w SolidWorks, Solidedge (niewielkie złożenia do kilkudziesięciu części), Edgecam, DDX.

1. Dell Precision T1650 Ci7 I7-3770 3.4GHz, Ram 16GB, 240GB SSD, Quadro 4000/2GB.
2. Dell Precision T7500 2x Xeon Hexa Core X5675 3.07GHz, Ram 12GB, 240GB SSD, Quadro 4000/2GB.

Z góry dziękuję za odpowiedź.
rozekk@poczta.onet.pl
 
Posty: 3
Dołączył(a): wrz 06, 2016 09:21

Re: STACJA ROBOCZA POLEASINGOWA

Postprzez Mirek999 » wrz 06, 2016 09:40

Jeśli nie robisz analiz mes, kupowanie stacji roboczej moim zdaniem nie ma sensu. Pracuję na lapku MSI GP60 (Core i5, 16GB RAM, karta GeForce GT820M.... i to w zupełności wystarcza do złożeń nawet na 1000 elementów!

Producenci wmawiają nam, że musimy kupować stacje z kartami graficznymi dedykowanymi, podczas gdy to jest bzdura.
Mirek999
 
Posty: 62
Dołączył(a): sty 14, 2015 07:52

Re: STACJA ROBOCZA POLEASINGOWA

Postprzez rozekk@poczta.onet.pl » wrz 06, 2016 12:16

Dziękuję Mirek999 za odpowiedź.

A czy masz do czynienia z jakimś CAM. Chodzi o kwestię przeliczania ścieżek obróbki 5 osiowej. To trochę trwa i chyba zalezy od tylko od procesora. Sama wizualizacja obróbki w symulatorze to już chyba kwestia karty graficznej (chodzi o to żeby się nie przycinała, i można ją swobodnie przewijać bez opóźnień).

Poczytałem, że programy CAM wykorzystują do obliczeń tylko jeden rdzeń procesora, i że większe znaczenie ma taktowanie niż sama ilość rdzeni czy wielowątkowość.

Faktem jest, że inne rdzenie mogą w tym czasie przejąć pracę nad przeliczaniem innych otwartych okien, samego działania sytemu i usług w tym czasie uruchomionych.

Nie wiem jak to jest w przypadku dwuprocesorowego urządzenia. Zależy mi na szybkiej reakcji maszyny, żeby nie trzeba było zbyt długo czekać pomiędzy zmianami w kolejnych ścieżkach narzędzia. Wystarczy zmiana na poziomie wjazdów, czy naddatków, posuwów itp, i czas liczenia się powiela...

Czy masz zdanie na ten temat poparte doświadczeniem ?
rozekk@poczta.onet.pl
 
Posty: 3
Dołączył(a): wrz 06, 2016 09:21

Re: STACJA ROBOCZA POLEASINGOWA

Postprzez Mirek999 » wrz 06, 2016 12:28

Tu niestety nie pomogę. Zajmuję się projektowaniem i technologią, ale nie CNC.

Pozdrawiam
Mirek999
 
Posty: 62
Dołączył(a): sty 14, 2015 07:52

Re: STACJA ROBOCZA POLEASINGOWA

Postprzez rozekk@poczta.onet.pl » wrz 06, 2016 12:41

Ok, dziękuję, pozostaje mi czekać, może ktoś jeszcze coś podpowie. Również pozdrawiam.
rozekk@poczta.onet.pl
 
Posty: 3
Dołączył(a): wrz 06, 2016 09:21

Re: STACJA ROBOCZA POLEASINGOWA

Postprzez borgoon » wrz 22, 2016 11:47

Poleasingowe stacje robocze często mają dobre ceny, więc wolałbym kupić taką używaną stację niż nowego lapka czy stacjonarkę. A z powyższych wybrałbym pierwszą.
borgoon
 
Posty: 9
Dołączył(a): wrz 22, 2016 11:45

Re: STACJA ROBOCZA POLEASINGOWA

Postprzez lukasek81 » paź 05, 2016 11:27

rozekk@poczta.onet.pl napisał(a):
1. Dell Precision T1650 Ci7 I7-3770 3.4GHz, Ram 16GB, 240GB SSD, Quadro 4000/2GB.
2. Dell Precision T7500 2x Xeon Hexa Core X5675 3.07GHz, Ram 12GB, 240GB SSD, Quadro 4000/2GB.



Nie podałeś cen, ja bym się skusił na nr 2 :)
lukasek81
 
Posty: 152
Dołączył(a): cze 23, 2010 14:40

Re: STACJA ROBOCZA POLEASINGOWA

Postprzez borgoon » paź 27, 2017 12:02

Oba są ok. pamietaj ze ssd dysk bardzo duzo daje a ramy nie do wszystkiego są potrzebne.
borgoon
 
Posty: 9
Dołączył(a): wrz 22, 2016 11:45

Re: STACJA ROBOCZA POLEASINGOWA

Postprzez velaskez » paź 27, 2017 13:48

borgoon napisał(a):Oba są ok. pamietaj ze ssd dysk bardzo duzo daje a ramy nie do wszystkiego są potrzebne.


Ale mniej niż 16GB do pracy bym już nie brał. Teraz w firmowym laptopie mam 16, no i standardowo przy otwartym Chrome (20-30 zakładek), Adamsie, Matlabie, Outlooku i kilku innych rzeczach robi się ciasno.
W domowym od 2012 roku mam 32GB i tylko przy symulacjach we Fluencie udawało mi się to wysycić, co doprowadzało czasem do zamknięcia systemu.
velaskez
 
Posty: 900
Dołączył(a): paź 05, 2011 23:22
Lokalizacja: Coventry, UK


Powrót do Hardware

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników