_

Strzałka, utworzenie grotu

Forum poświęcone flagowemu produktowi oraz aplikacjom pochodnym Autodesku. To jedyne forum mające w tytule nazwę programu, a to ze względu na jego olbrzymią popularność w Polsce. Można tutaj umieszczać również posty z ogólnie pojętej tematyki "Kreślarskie 2D".

Strzałka, utworzenie grotu

Postprzez groldominika » maja 27, 2010 15:04

Mam wręcz banalny problem a jednak nie mogę znaleźć takiej opcji. Chcę zrobić na rysunku oś i podpisać ją x. Jest jakaś do tego opcja aby narysować linię zakończoną grotem strzałki czy trzeba kombinować?
groldominika
 
Posty: 45
Dołączył(a): lut 19, 2009 22:10

Re: Strzałka, utworzenie grotu

Postprzez derozaderoza » maja 27, 2010 16:05

Sprawa wydaje sie prosta. Wystarczy narysować prostokąt. Menu..Rysuj....Prostokąt i z prostokąta za pomocą uchwytów zrobić grot strzałki (czyli trójkąt). Wypełnić kreskowaniem albo nie wypełniać kreskowaniem....dorysowac linie i wyjdzie poszukiwana oś np X
derozaderoza
 
Posty: 2
Dołączył(a): maja 27, 2010 14:57

Re: Strzałka, utworzenie grotu

Postprzez groldominika » maja 27, 2010 16:33

Dzięki! to działa.
groldominika
 
Posty: 45
Dołączył(a): lut 19, 2009 22:10

Re: Strzałka, utworzenie grotu

Postprzez kojacek » maja 27, 2010 16:52

derozaderoza napisał(a):Sprawa wydaje sie prosta. Wystarczy narysować prostokąt. Menu..Rysuj....Prostokąt i z prostokąta za pomocą uchwytów zrobić grot strzałki (czyli trójkąt). Wypełnić kreskowaniem albo nie wypełniać kreskowaniem....dorysowac linie i wyjdzie poszukiwana oś np X



Litości !
Wpisz w linii poleceń: DIMBLK, na zgłoszenie wpisz _DatumFilled, potem znów DIMBLK i wpisz kropkę.
Poleceniem WSTAW (_INSERT) możesz wstawiać blok strzałki (który właśnie stworzyłeś) odpowiednio go skalując.

kojacek
kojacek
Avatar użytkownika
kojacek
 
Posty: 4714
Dołączył(a): paź 03, 2005 20:17
Lokalizacja: Wrocław

Re: Strzałka, utworzenie grotu

Postprzez asa » maja 27, 2010 20:08

groldominika napisał(a):Mam wręcz banalny problem a jednak nie mogę znaleźć takiej opcji. Chcę zrobić na rysunku oś i podpisać ją x. Jest jakaś do tego opcja aby narysować linię zakończoną grotem strzałki czy trzeba kombinować?

hmm ...
Nowa szata graficzna... a może to jest już zupełnie inne forum...
pozdrawiam ciepło
asa
asa
 
Posty: 499
Dołączył(a): lut 18, 2007 20:01


Powrót do AutoCAD

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników

cron