_

Studia - opłaca się jeszcze na nie iść?

Forum ogólne, ale nie do zadawania "prostych pytań". Wszystko o CAD, czego nie da się bezpośrednio połączyć z tematyką jednego z poniższych forów tematycznych.

Re: Studia - opłaca się jeszcze na nie iść?

Postprzez kamilswk » lut 16, 2020 12:02

Jeżeli już teraz twierdzisz, że studiowanie to utrata 5 lat to sam sobie odpowiadasz na pytanie. Podjęcie studiów powinno wynikać z potrzeby i jest to inwestycja w siebie pod warunkiem, że wyniesiesz z tych studiów wiedzę. Ja właśnie skończyłem studia, co znacznie pomogło mi w otrzymaniu dobrej pracy.
kamilswk
 
Posty: 1
Dołączył(a): sty 18, 2020 13:01

Re: Studia - opłaca się jeszcze na nie iść?

Postprzez NewJoker » lut 16, 2020 12:24

Wszystko zależy jakie studia (kierunek/uczelnia), co chciałbyś osiągnąć i gdzie pracować. Porządne studia zawsze warto zrobić, ale jeśli szkoda Ci czasu to może idź na zaoczne.
NewJoker
 
Posty: 873
Dołączył(a): kwi 08, 2015 22:33

Re: Studia - opłaca się jeszcze na nie iść?

Postprzez r4n » lut 16, 2020 16:24

Nie idz, jeśli masz samodyscyplinę, potrafisz się sam uczyć, wyszukiwać i selekcjonować informacje potrzebne do tej nauki informacje.

A i jeśli masz ciśnienie na bycie "managerem wyższego szczebla" to zdaje się, że oficjalnie też wymaga się wykształcenia wyższego.

Pzdr
r4n
r4n
 
Posty: 159
Dołączył(a): gru 23, 2007 10:41

Re: Studia - opłaca się jeszcze na nie iść?

Postprzez ll » lut 18, 2020 19:19

Nie opłaca się - Elon zatrudnia bez studiów tylko musisz przejść "hard coding test" sztucznej inteligencji Voila! :-)
ll
 
Posty: 821
Dołączył(a): maja 05, 2011 17:43

Re: Studia - opłaca się jeszcze na nie iść?

Postprzez sokolasty » lut 20, 2020 21:58

cyfers napisał(a):Czy opłaca się iść na studia - są darmowe, więc oprócz czasu niczym się nie ryzykuje,



No panie, czas też kosztuje, i w ciągu pięciu lat wydarzyć może się wiele.

Ja, otwarcie napiszę, na studiach zdobyłem tylko kwitek. Nie nauczyłem się niczego przydatnego wprost. Jednakowoż ten kwitek otworzył mi pierwsze drzwi. Potem drugie itp., wszędzie przy rozmowach o pracę w Polsce wymagano ode mnie dyplomu. Bez niego, cóż, też mógłbym trafić w miejsce, w którym byłem z nim. Mój znajomek z operatora stał się kontrolerem na hali, potem znów awans, z czasem kierownikiem zespołu R&D. Gdybym po liceum miał szansę dostać się do fabryki na suwmiarkowego, może też bym wyszedł na specjalistę.
sokolasty
 
Posty: 237
Dołączył(a): lut 15, 2009 18:02


Powrót do Forum CAD

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników