_

SW i łańcuch

Forum poświęcone aplikacjom takim jak Inventor, Solid Edge, SolidWorks... czyli nowoczesnym narzędziom do modelowania.

SW i łańcuch

Postprzez Paweq » lut 11, 2006 20:36

Witam
Próbowałem zrobić pętlę z łańcucha tak by obejmowała ona jakiś tam element. Zamodelowałem jedno oczko i wstawiałem po kolei tworząc łańcuch. Chciałbym alby łańcuch ten zachowywał się jak łańcuch, więc aby wszystkie oczka miały z sąsiednimi kontakt itp. Próbowałem przemieszczać komponent z włączoną opcją "zależności dynamiczne" no ale oczko które próbuję przemieszczać nie "ciągnie za sobą" pozostałych oczek, innymi słowy przemieszczam tylko jeden element (niekiedy uda mi się przemieścić dwa, maksymalnie trzy, ale do pozostałych się to nie tyczy). Czy robię coś nie tak czy ogólnie podejście nie w tą stronę? Jak włączyłem grawitację i puściłem kalkulację to ułożyły się też tylko trzy ogniwka a reszta ani drgnie, a w sumie jest tylko 8 ogniwek tego łańcucha.
Dzięki za podpowiedzi i pozdrawiam
Paweq
Paweq
 
Posty: 30
Dołączył(a): paź 01, 2005 09:58

Re: SW i łańcuch

Postprzez NTS » lut 12, 2006 00:35

Obawiam się, że SolidWorks nie podoła takiemu zadaniu, a jeżeli już to musisz użyć naprawdę mocnego sprzętu. Niestety SolidWorks ma dość słabe algorytmy jeżeli chodzi o obliczenia relacji dynamicznych i relacji styku powierzchnia z powierzchnią i przy bardziej skomplikowanych kształtach czy większej ilości elementów zwyczajnie się przytyka. Stąd twoje problemy, być może zastosowanie mocniejszego sprzętu by w czymś pomogło chociaż osobiście wątpię.

Pozdrawiam
Avatar użytkownika
NTS
 
Posty: 331
Dołączył(a): lis 07, 2005 21:57

Re: SW i łańcuch

Postprzez Paweq » lut 12, 2006 13:21

Cześć !

Co do sprzętu to chyba dość dobry mam, RAM 3,5GB, NVIDIA Quadro, dobry procek, to cóż jeszcze mógłbym dokleićsprzętowo? DZiałanie tego łańcuszka jest zupełnie przypadkowe i niepowtarzalne, przypuszczałem że to "wina" SW. A czy CATIA da sobie radę (może to głupie pytanie ale nie wiem).

Pozdrawiam
Paweq
 
Posty: 30
Dołączył(a): paź 01, 2005 09:58

Re: SW i łańcuch

Postprzez NTS » lut 12, 2006 14:39

CATIA nie powinna mieć raczej z tym problemu, a jakiego typu dokładnie jest to łańcuch - typu łańcuch od roweru czy łańcuch na choinkę. Rozumiem, że jest to ten drugi przypadek w przypadku łańcucha do roweru SWX powinien sobie jakoś poradzić. I kwestia do czego dokładnie chcesz go użyć bo jeżeli do wizualizacji relacji między elementami to SWX jak pisałem wcześniej raczej będzie się męczył a jeżeli do przeanalizowania relacji kinematycznych to w tym wypadku może można zastosować COSMOS Motion, z tego co wiem do tego służy.

Pozdrawiam
Avatar użytkownika
NTS
 
Posty: 331
Dołączył(a): lis 07, 2005 21:57

Re: SW i łańcuch

Postprzez Paweq » lut 13, 2006 12:26

Cześć
Chodzi o zwykły łańcuch (podobny jak na choinkę) Zpdb-3 wg PN, czyli zwykłe ogniwka. Chodzi tylko i wyłącznie o jego zamodelowanie (bez żadnych analiz) żeby wyglądał jak łańcuch: kontakt między ogniwkami a nie jakoś dziwnie zawieszone w przestrzeni. Z tego łańcucha powinna być zbudowana mała pętla - składająca się tylko z 8-miu oniwek. Pętla ta podtrzymuje rurę (żeby rura się nie przewróciła). Tak ogólnie w skrócie to wygląda.

Dzięki za info
pozdrawiam
Paweq
 
Posty: 30
Dołączył(a): paź 01, 2005 09:58


Powrót do Modelowanie 3D

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników