_

SW - rzutowanie napisu na powierzchnię łukową

Forum poświęcone aplikacjom takim jak Inventor, Solid Edge, SolidWorks... czyli nowoczesnym narzędziom do modelowania.

SW - rzutowanie napisu na powierzchnię łukową

Postprzez pappy » lip 20, 2009 20:22

Witam. Jak w temacie - mam bryłę w kształcie łuku. Na płaszczyznę tego półkola chciałbym zrzutować napis ( jednak że w czasie takiej próby otrzymuje komunikat iż szkic nie jest odpowiedni dla utworzenia rzutu na krzywej / ma on więcej niż jeden otwarty/zamknięty profil. Nie mogę sobie poradzić jak wyciąc w tym pólkolu literki. Pozdrawiam.

Obrazek
pappy
 
Posty: 239
Dołączył(a): maja 09, 2007 12:14
Lokalizacja: Malopolska

Re: SW - rzutowanie napisu na powierzchnię łukową

Postprzez gtokarczyk » lip 20, 2009 22:01

Witam , rozumiem że chcesz te literki wyryć na tym detalu. trzeba to zrobić inaczej:
1. jeżeli element na który chcesz to nanieść jest walcem to użyj opcji narzędzia>operacje>zawijaj i wybierz odpowiednią opcje i ok.
2. Jeżeli jest to jakaś swobodna powierzchnia to można się pobawić odsuwając powierzchnię przez odsuń powierchnię na rządaną głębokość a potem wytnij do powierzchni i git.

pozdrawiam gtokarczyk

PS. często takie wycinanki można sobie poradzić przez zabawy powierzchniami i przycinanie do tych powierzchni.
gtokarczyk
 
Posty: 156
Dołączył(a): gru 31, 2007 18:35

Re: SW - rzutowanie napisu na powierzchnię łukową

Postprzez DawidO » lip 20, 2009 22:40

Poprzez powierzchnie blachową, masz zagięcie rozwijasz tworzysz napis, robisz ponowne zagięcie i masz. Jak coś odezwij się na PW.
Avatar użytkownika
DawidO
 
Posty: 29
Dołączył(a): mar 28, 2009 14:19

Re: SW - rzutowanie napisu na powierzchnię łukową

Postprzez lukas1 » lip 20, 2009 23:34

Moim zdaniem z praktyki lepsze i dokladniejsze bedzie sposobem gtokarczyk

J stosowalem
-napis na rzutni osdunietej nieco od pow walcowej
-od pow walcowej odsuwalem pow + lub - zalezy czy chesz wygrawerowac napis czy aby był wyciagniety od powierzchni

jak wyciagniety to przycinalem ten napis odsunieta pow walca i nastepnie owa powierzchnie ukrywalem i gotowe
lukas1
 
Posty: 97
Dołączył(a): wrz 23, 2008 21:48

Re: SW - rzutowanie napisu na powierzchnię łukową

Postprzez bildder » lip 21, 2009 07:55

Panowie,
Do wykonywania napisow sluzy operacja zawijaj. Dziala ona wylacznie na powierzchni plaskiej, cylindrycznej i powierzchni bocznej stozka. Wszystkie inne techniki nie daja tego samego rezultatu - mysle tu o powierzchniach nieplanarnych.

Zauwazcie, iz wyciagniecie ze statusem odsuniecia od powierzchni czy ciecie powierzchnia tworzy sciany rownolegle do kierunku wyciagniecia, zawijaj dziala jak etykieta - oplata sciane. Oczywiscie dla wyprasek musi byc zachowany kierunek, ale to inna kwestia.

Obrazek

Powierzchniami warto sie wspomagac jak nie dziala powyzsza operacja - np. napis na kuli itp., w innych przypadkach strata czasu.


Natomiast z ta blacha to porazka - nie wiem kto i po co mialby w ten sposob postepowac skoro mozna to zrobic operacja zawijania. Tym bardziej, ze arkusze blachy specyficznie wspolpracuja z czesciami wieloobiektowymi.
Paweł Kęska
CSWE | CSWI | CSWP
----------------------------
Szkolenia SolidWorks

Obrazek
Avatar użytkownika
bildder
 
Posty: 1122
Dołączył(a): sie 03, 2007 08:53
Lokalizacja: W-wa

Re: SW - rzutowanie napisu na powierzchnię łukową

Postprzez DawidO » lip 21, 2009 10:42

źle spojrzałem, w SE właśnie tak zrobisz.
Avatar użytkownika
DawidO
 
Posty: 29
Dołączył(a): mar 28, 2009 14:19

Re: SW - rzutowanie napisu na powierzchnię łukową

Postprzez kuba nc » lip 23, 2009 11:28

Natomiast z ta blacha to porazka - nie wiem kto i po co mialby w ten sposob postepowac skoro mozna to zrobic operacja zawijania. Tym bardziej, ze arkusze blachy specyficznie wspolpracuja z czesciami wieloobiektowymi.[/quote]

No dobra zawijaj.A potem dostaje to programista i trzeba 5-cioosiową maszyne do tego.
Dobrze by było aby Autor postu zastanowił się nad wykonaniem tego napisu i mozliwościami warsztatowymi.

Nie sztuka tylko narysować.
kuba nc
 
Posty: 43
Dołączył(a): maja 28, 2008 08:44

Re: SW - rzutowanie napisu na powierzchnię łukową

Postprzez DawidO » lip 23, 2009 11:32

A to mnie rozbawiłeś, bo nie posiadamy 5 osiowej i nie wiem czemu w ogóle potrzebna Ci jest 5 osiowa. XYZ rozwiąże wszystko - sprawdzane.
Avatar użytkownika
DawidO
 
Posty: 29
Dołączył(a): mar 28, 2009 14:19

Re: SW - rzutowanie napisu na powierzchnię łukową

Postprzez kuba nc » lip 24, 2009 10:11

DawidO napisał(a):A to mnie rozbawiłeś, bo nie posiadamy 5 osiowej i nie wiem czemu w ogóle potrzebna Ci jest 5 osiowa. XYZ rozwiąże wszystko - sprawdzane.


Dlatego że programista/operator omija ta bzdure którą tu nazywa się zawijanie. Ciekawe jak gość robi program na 3-osie gdy każda litera jest pochylona w innym kierunku z jednego ustawienia(podzielnica)?A może tresowaną żmije mają?
W 3 osiach jest rzut na powierzchnie kołową napisu i na tym się kończy.
kuba nc
 
Posty: 43
Dołączył(a): maja 28, 2008 08:44


Powrót do Modelowanie 3D

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników

cron