_

Symulacja wykrawania blach

Forum o CAE.

Re: Symulacja wykrawania blach

Postprzez NewJoker » paź 03, 2018 17:49

Możesz też zerknąć na wykres zbieżności jeśli program go generuje w czasie liczenia żeby zobaczyć czy coś z tego będzie w ogóle.
NewJoker
 
Posty: 472
Dołączył(a): kwi 08, 2015 22:33

Re: Symulacja wykrawania blach

Postprzez lechoo93 » paź 04, 2018 10:22

To jest model, dwa elementy tnące usztywnione płytami i pomiędzy nimi blacha.
Teraz wyczytałem, że użycie Direct Sprase Solver, na którym odpaliłem symulacje jest bardzo dokładny, ale też wymaga dużo miejsca na dysku i dużo ramu. Przy moich 16 GB lepiej użyć Element Iterative Solver
https://community.plm.automation.siemen ... d-p/336788
już nie chce przerywać, wg ustawień maksymalnie przejdzie 20 iteracji, więc przy tym tempie do poniedziałku powinno się udać ;) w międzyczasie odpaliłem w innej instancji programu model z inaczej nałożoną siatką i innymi ustawieniami solvera.
To moje pierwsze poważniejsze zadanie z siatką 3D, do tej pory starałem się wszystko uprościć do elementów dwuwymiarowych, ale w tym momencie głównie zależy mi na rozkładzie naprężeń w strukturze elementów tnących.
Jak nie wyjdzie tutaj, to będę próbował z solverem ANSYS'a, który też jest dostępny w NX.
Clipboard01.jpg

Zbiezność najlepiej się nie przedstawia...
Clipboard02.jpg
lechoo93
 
Posty: 7
Dołączył(a): wrz 24, 2018 10:08

Re: Symulacja wykrawania blach

Postprzez cordem » paź 04, 2018 10:37

Liczenie z wykorzystaniem dysku są czasochłonne.
Ale i tak liczy bardzo długo.
Obliczenia i analizy wytrzymałości
i mechaniki konstrukcji
www.cordem.pl
cordem
 
Posty: 102
Dołączył(a): paź 11, 2017 17:37

Re: Symulacja wykrawania blach

Postprzez lechoo93 » paź 04, 2018 10:51

cordem napisał(a):Liczenie z wykorzystaniem dysku są czasochłonne.
Ale i tak liczy bardzo długo.

Nastran z tego słynie, a jak już wspomniałem, przez złożoność tego modelu, potrzebuje on 150 gb, dlatego odpaliłem go na dysku HDD (jest to pełny model, uwzględniający, że element tnący np stempel składa się z kilku segmentów połączonych z płytą kołkami i śrubami).
W międzyczasie próbuje obliczyć coś dużo bardziej uproszczonego na SSD.
lechoo93
 
Posty: 7
Dołączył(a): wrz 24, 2018 10:08

Re: Symulacja wykrawania blach

Postprzez NewJoker » paź 04, 2018 18:41

Nie chcę Cię rozczarowywać, ale jak liczy aż tak długo to może się zdarzyć, że nic z tego nie wyjdzie :-(
A z tym odpalaniem obliczeń w osobnej instancji to trzeba uważać, bo wtedy jest jeszcze większe wykorzystanie zasobów i może w ogóle liczyć bez końca.
NewJoker
 
Posty: 472
Dołączył(a): kwi 08, 2015 22:33

Re: Symulacja wykrawania blach

Postprzez lechoo93 » paź 05, 2018 10:30

Na szczęście się udało, w osobnej instancji przy odpowiedniej konfiguracji zasoby wymagane przez dysk się ograniczyły i odpaliłem je na dysku SSD. Trwają teraz średnio 3 godziny i wyniki są bardzo zadowalające :)

Te obliczenia bardziej skomplikowane, w dodatku odpalone na HDD dalej trwają (47 godzina, 14 iteracja na 20 maksymalnych) dalej trwają. Przez to, że uruchomiłem je na dwóch osobnych dyskach to nie nachodziły na siebie jakoś specjalnie. Ta większa symulacja większość czasu zapisuje dane na dysku HDD, a obliczenia trwają kilka minut i tak w pętli.

Poniżej fragment narzędzi tnących z rozkładem naprężeń (blacha ukryta). Jak na ten moment dostałem to co chciałem, jeszcze muszę uszczegółowić rozkład sił i później zostaje już symulacja dynamiczna, którą za sugestią filmiku z siekierą wrzuconego przez michallach spróbuje zrobić w Fusion360
Screenshot_1.png


Dam znać jak tego dokonam,
póki co dziękuję bardzo za pomoc, z której dużo skorzystałem :)
lechoo93
 
Posty: 7
Dołączył(a): wrz 24, 2018 10:08

Poprzednia strona

Powrót do CAE

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników