_

Symulacja wykrawania blach

Forum o CAE.

Symulacja wykrawania blach

Postprzez lechoo93 » wrz 25, 2018 15:08

Dzień dobry wszystkim, jako że to mój pierwszy post na forum.

Borykam się od jakiegoś czasu nad zasymulowaniem wykrawania blachy. Jedynymi narzędziami do obliczeń MES jakimi dysponuje moja firma jest Inventor Professional i Autodesk Simulation Mechanical. Obecnie bardzo uprościłem model w Inventorze do stempla, matrycy i blachy i odpaliłem analizę naprężeń unieruchamiając stempel wiązaniem nieruchomym.
Obliczenia trwają strasznie długo jak na analizę liniową, a program nie potrafi wyrzucić błędów o np złych warunkach brzegowych (tak jak to robi NX, w którym robiłem innego rodzaju obliczenia za pomocą MES) tylko się zwiesza i próbuje to policzyć.
Czy macie może jakieś rady dla mnie w tym temacie? Jakich narzędzi użyć oraz jakie warunki brzegowe zadać? W tym momencie obliczam elementy tnące tylko statyczne (przykładam siłę prasy do matrycy, która naciska poprzez blachę na stempel), ale docelowo chce zasymulować cały proces dynamicznie.

Z góry dziękuję za pomoc i każdą odpowiedź :)
lechoo93
 
Posty: 7
Dołączył(a): wrz 24, 2018 10:08

Re: Symulacja wykrawania blach

Postprzez cordem » wrz 25, 2018 15:18

Wykrawanie blachy to raczej analiza nieliniowa ze zniszczeniem materiału.
Prawdopodobnie przemieszczenia są za duże na liniówkę i dlatego program nie daje rady.

Musisz zdefiniować odpowiednie warunki brzegowe i odpowiedni materiał do tego typu analizy.

Na początek, sprawdź czy programy którymi dysponujesz mają możliwość liczenia takich zagadnień.
Liniowo-sprężyste obliczenia wykonasz w każdym programie, nieliniowe teoretycznie też ale nie wszystkie materiały są dostępne.
Obliczenia i analizy wytrzymałości
i mechaniki konstrukcji
www.cordem.pl
cordem
 
Posty: 126
Dołączył(a): paź 11, 2017 17:37

Re: Symulacja wykrawania blach

Postprzez NewJoker » wrz 25, 2018 16:11

W Inventorze tego nie policzysz. Potrzebujesz czegoś zdecydowanie bardziej zaawansowanego. Najlepiej ANSYS albo Abaqus. Na pewno znajdziesz przykładowe prace dotyczące tego typu symulacji.
NewJoker
 
Posty: 539
Dołączył(a): kwi 08, 2015 22:33

Re: Symulacja wykrawania blach

Postprzez lechoo93 » wrz 28, 2018 10:05

Dzięki za odpowiedź,
doprosiłem się o NX'a w wersji 11, on w postprocesorach ma i Abaqus'a i ANSYS'a. Obecnie próbuje coś zrobić na tym NX Nastran, bo z nim mam najwięcej doświadczenia. Zobaczymy jak mi pójdzie.
Pozdrawiam
lechoo93
 
Posty: 7
Dołączył(a): wrz 24, 2018 10:08

Re: Symulacja wykrawania blach

Postprzez NewJoker » wrz 28, 2018 10:28

Nie znam możliwości NX, ale szczerze mówiąc nawet on może się okazać niewystarczający. Przede wszystkim potrzebowałbyś czegoś z modułem explicit dynamics.

Tutaj możesz obejrzeć całkiem ciekawy tutorial z symulacją tłoczenia w Abaqus: https://youtu.be/ZqYvs5qug3U
NewJoker
 
Posty: 539
Dołączył(a): kwi 08, 2015 22:33

Re: Symulacja wykrawania blach

Postprzez lechoo93 » paź 02, 2018 12:16

Super, już obejrzałem dużo filmików na ten temat i odpaliłem na razie symulacje "statyczną" na dosyć uproszczonym modelu.
Wyniki są zadowalające, ale przez to uproszczenie część elementów się niepotrzebnie zginała, dlatego już wstawiłem pełny model elementów tnących i płyt montażowych dla usztywnienia. Pojawił się problem z ilością miejsca na dysku SSD C:/ (90 GB nie wystarczyło), dlatego pliki tymczasowe zapisuje na dysku HDD, stąd obliczenia trwają już 22-gą godzinę.
Znalazłem opcję ograniczenia wielkości tych plików tymczasowych, ale nie widzę żadnego konkretnego objaśnienia jak to wpływa na czas obliczeń.
Dam znać jak obliczenia się zakończą, obecnie jest liczona 7 iteracja na 20...
lechoo93
 
Posty: 7
Dołączył(a): wrz 24, 2018 10:08

Re: Symulacja wykrawania blach

Postprzez michallach » paź 02, 2018 14:59

michallach
 
Posty: 77
Dołączył(a): lut 01, 2014 11:08

Re: Symulacja wykrawania blach

Postprzez NewJoker » paź 02, 2018 18:58

lechoo93 napisał(a):\obliczenia trwają już 22-gą godzinę.


To ile tam jest stopni swobody, że aż tak długo liczy zwykłą statykę ? Masz w programie opcję podglądu wyników w czasie liczenia. To pomoże zlokalizować źródło problemu gdyby nagle wywaliło błąd.


michallach napisał(a):https://youtu.be/eFzF-NdWdrw


No proszę, nie wiedziałem, że Fusion 360 ma damage mechanics, czyli coś czego nawet SW Simulation nie obsługuje. Jestem naprawdę pozytywnie zaskoczony.
NewJoker
 
Posty: 539
Dołączył(a): kwi 08, 2015 22:33

Re: Symulacja wykrawania blach

Postprzez lechoo93 » paź 03, 2018 13:43

no niestety przez te kontakty tyle czasu liczy, około 4,5 miliona stopni swobody. Wszystko przez brak miejsca na dysku, 90 gb na SSD nie wystarcza, więc muszę lecieć na HDD. Nie robiłem nigdy symulacji złożenia więc mam z tym lekką zagwozdkę.
Za filmik z fusion bardzo dziękuje, też nie wiedziałem o tym a tak się składa, że mamy na to licencje :)
lechoo93
 
Posty: 7
Dołączył(a): wrz 24, 2018 10:08

Re: Symulacja wykrawania blach

Postprzez cordem » paź 03, 2018 16:02

lechoo93 napisał(a):no niestety przez te kontakty tyle czasu liczy, około 4,5 miliona stopni swobody. Wszystko przez brak miejsca na dysku, 90 gb na SSD nie wystarcza, więc muszę lecieć na HDD. Nie robiłem nigdy symulacji złożenia więc mam z tym lekką zagwozdkę.
Za filmik z fusion bardzo dziękuje, też nie wiedziałem o tym a tak się składa, że mamy na to licencje :)



Możesz opisać model lub wrzucić jakiś screen?
Jesteś pewnie że program nadal liczy a nie "obraca czegoś" tylko w pamięci?
Obliczenia i analizy wytrzymałości
i mechaniki konstrukcji
www.cordem.pl
cordem
 
Posty: 126
Dołączył(a): paź 11, 2017 17:37

Następna strona

Powrót do CAE

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników