_

Symulacje procesów technologicznych

Forum o CAE.

Symulacje procesów technologicznych

Postprzez VPI Polska » kwi 26, 2017 16:36

Firma VPI Polska (http://vpi-polska.pl/) jest przedstawicielem jednego z największych producentów oprogramowania inżynierskiego - firmy ESI group (https://www.esi-group.com/).

Chcielibyśmy rozpocząć dyskusje na temat naszych rozwiązań między innymi dlatego, że głównie na tym forum padają pytania o użytkowanie typowych programów MES (Ansys, Nastran itp.). Na tle konkurencji wyróżnia nas możliwość łączenia symulacji. Łatwo wyobrazić sobie, że blacha która zostaje poddana procesowi tłoczenia następnie spawnia/zgrzewania ma całkiem inną wytrzymałość niż symulacja na idealnym modelu CAD, ze względu na zmianę struktury materiałowej, kumulację naprężeń wewnętrznych po każdym z procesów. Nasze systemy są stosowane na całym świecie (crash test Audi A8):
https://www.youtube.com/watch?v=zD09_eCFhIE

W Polsce zdecydowanie bardziej znani jesteśmy z nazw oprogramowań niż firmy. Posiadamy rozwiązania do symulacji procesów:
- Odlewniczych - ProCAST (https://www.youtube.com/watch?v=quh7NZKrmPw)
- Tłoczenia - Pam-STAMP (https://www.youtube.com/watch?v=X9MXOURbCJ4&t=377s)
- Spawania - Sysweld (https://www.youtube.com/watch?v=Ou_8sITxbnQ&t=1s)

Możemy również wykonywać symulacje:
- Crash testów, balistyki (Pam-Crash)
- elektromagnetyczne
- wibroakustyczne
- CFD
- i wiele innych...

Zapraszamy do zadawania pytań i dyskusji.
VPI Polska
 
Posty: 4
Dołączył(a): kwi 26, 2017 08:12

Re: Symulacje procesów technologicznych

Postprzez ll » kwi 26, 2017 16:54

Do tej symulacji crash-testu A8 jakiego trzeba sprzetu ? jakas stacja robocza to uciagnie czy to juz jakis klaster obliczeniowy jest potrzebny?
ll
 
Posty: 412
Dołączył(a): maja 05, 2011 17:43

Re: Symulacje procesów technologicznych

Postprzez VPI Polska » kwi 27, 2017 11:01

ll napisał(a):Do tej symulacji crash-testu A8 jakiego trzeba sprzetu ? jakas stacja robocza to uciagnie czy to juz jakis klaster obliczeniowy jest potrzebny?


Jeżeli chodzi o ten konkretny test Audi to szczerze mówiąc nie wiem na jakim sprzęcie było to liczone. My więcej współpracujemy ze SKODĄ. Liczą największe zderzenia na 128 rdzeniach.

Sprzęt jaki wykorzystamy w obliczeniach wpływa na czas obliczeń z tym, że podwojenie liczby rdzeni nie skróci czasu obliczeń o połowę ponieważ część mocy obliczeniowej musi zostać wykorzystana na przekazywanie informacji pomiędzy procesorami. Czasami lepiej jest uruchomić 2 obliczenia na 64 rdzeniach. Stacja robocza wystarczy natomiast czas obliczeń może być długi.

Ogólnie jeżeli chodzi o system VPS (Pam-Crash) to posiada on bardzo ciekawą funkcjonalność. Obliczenia statyczne, wibroakustyczne, zderzeniowe mogą być liczone na jednej siatce w jednym systemie.

EDIT:
Widzę, że zajmujesz się CATIĄ. Mamy dedykowane moduły do tego programu rozszerzające funkcjonalność:
https://www.youtube.com/watch?v=fLe6fvSho_o

Możemy też bezpośrednio w środowisku CATIA przeprowadzać jedno krokową symulację tłoczenia z prognozą tłoczności detalu, pocienia, FLD, rozwinięciem.
VPI Polska
 
Posty: 4
Dołączył(a): kwi 26, 2017 08:12

Re: Symulacje procesów technologicznych

Postprzez VPI Polska » cze 01, 2017 14:18

Skoda zechciała podzielić się swoim "success story", dla chętnych:
http://vpi-polska.pl/skoda-osiagnela-5- ... esi-group/
VPI Polska
 
Posty: 4
Dołączył(a): kwi 26, 2017 08:12

Re: Symulacje procesów technologicznych

Postprzez Elliot » paź 15, 2017 20:09

Dzień dobry. Chciałbym zapytać jak wygląda przygotowanie modelu 3D do symulacji spawania? Jakiego rodzaju siatka powinna zostać wykonana, czy pomiędzy elementem spawanym a spoiną definiuje się kontakt, na jakiej zasadzie określa się parametry źródła ciepła ? Z góry dziękuję za odpowiedź :wink:
Elliot
 
Posty: 1
Dołączył(a): paź 15, 2017 19:52


Powrót do CAE

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników