_

Szkolenie

Wszystko o wytwarzaniu wyrobów.

Szkolenie

Postprzez wizdar » sie 01, 2006 13:48

Witam, co szanowni forumowicze myślą o tym szkoleniu
http://www.ckp.pl/Ogłoszeniaiaktualności/Kursyiszkolenia/kursCNC/tabid/99/Default.aspx

jestem studentem i chciałbym poznać opinie "wyjadaczy".
Od czego zacząć w nauce sterowania numerycznego. Przyznam się szczerze, ze z CNC nie miałem do czynienia. A są wakacje i przydałoby się czegoś nauczyć tym bardziej że te zagadnienia mnie insteresują.
wizdar
 
Posty: 163
Dołączył(a): mar 08, 2006 11:44

Re: Szkolenie

Postprzez rafalxfiles » sie 03, 2006 15:24

Ja uważam że lipa.
Nie napisali dla jakiego sterowania.. po 1..
po 2.. to takie szkolenie to czysta teoria.. można się z książek tego nauczyć a nie na szkoleniu za 1500 zł
no chociaż jeżeli nie masz innych możliwości no to sam nie wiem.
Może masz jakiegoś znajomego który pracuje w tym zawodzie i by Ci mógł pokazać co i jak.. napewno więcej byś się dowiedział niż na kursie..
No ale to tylko moje zdanie..
Pozdrawiam

Rafał

P.S. Samo sterowanie żeby poznać to nie jest jakaś tam wielka filozofia.. bo teraz czy fanuc czy Hidenhain czy mazak to zasada jest podobna.. bardziej chyba trzeba poznać całą zasade.. czyli co jakim narzędziem można zrobić, od której strony itp. a programowanie to bajka
rafalxfiles
 
Posty: 24
Dołączył(a): cze 08, 2006 00:36
Lokalizacja: Lubań

Re: Szkolenie

Postprzez Ivaho » sie 07, 2006 13:20

rafalxfiles napisał(a):Ja uważam że lipa.
Nie napisali dla jakiego sterowania.. po 1..


...
P.S. Samo sterowanie żeby poznać to nie jest jakaś tam wielka filozofia.. bo teraz czy fanuc czy Hidenhain czy mazak to zasada jest podobna..


No to już sam sobie odpowiedziałes dlaczego nie napisali jakie sterowanie


rafalxfiles napisał(a):po 2.. to takie szkolenie to czysta teoria.. można się z książek tego nauczyć a nie na szkoleniu za 1500 zł
....
bardziej chyba trzeba poznać całą zasade.. czyli co jakim narzędziem można zrobić, od której strony itp. a programowanie to bajka

czyżby kolega to alfa?? moze omega ?? :lol:

A nawiasem : 1500 to dużo ale nie w wypadku gdy ma się do dyspozycji kumatą kadrę i dostęp do jakiejkolwiek maszyny, której można dotknąc na kursie.
CAD: SW,SE, Inventor, Catia5, UG NX2, AC
CAM: EdgeCam, MasterCam, Espritcam, Delcam, UG, Catia, PEPS
Mech: TOS, Haas, Charmilles, Mikron
Avatar użytkownika
Ivaho
 
Posty: 111
Dołączył(a): lut 25, 2006 16:21

Re: Szkolenie

Postprzez shilkadriver » sie 07, 2006 15:37

rafalxfiles napisał(a):... bardziej chyba trzeba poznać całą zasade.. czyli co jakim narzędziem można zrobić, od której strony itp. a programowanie to bajka

A ta zasada to nie jest czasem programowanie??
Sztuka jest wiedziec z jakim posuwem, z jakimi obrotami, pod jakim katem, z jaka szerokoscia i glebokoscia skrawania wpuscic narzedzie w material. Jesli to wszystko dostaniesz od technologa to owszem, po czesci zgodze sie ze programowanie to bajka.
Ale... nie zawsze jest tak latwo, bo nie zawsze technolog jest dobry albo nie zawsze jest wogole technolog...
Jesli Wizdar nie miales nigdy wczesniej do czynienia z programowaniem i stac Ciebie na takie szkolenie to ja jak najbardziej polecam.
Obrazek
Avatar użytkownika
shilkadriver
 
Posty: 137
Dołączył(a): lis 21, 2005 12:57
Lokalizacja: Tarnów

Re: Szkolenie

Postprzez rafalxfiles » sie 11, 2006 02:42

a ja dalej twierdze, że lipa..

Sztuka jest wiedziec z jakim posuwem, z jakimi obrotami, pod jakim katem, z jaka szerokoscia i glebokoscia skrawania wpuscic narzedzie w material

Parametry wyjściowe sobie znajdziesz w każdym katalogu producenta..
Sandvik nawet na pudełkach od płytek pisze co zaleca więc jaka filozofia przeczytać?? Tylko właśnie.. trzeba poszukać.. jeżeli wolisz wydać 1500 zł zamiast sobie samemu poszukać i pomyśleć to prosze bardzo.. ja tam wolał bym popytać nawet na forum.
A na takim właśnie szkoleniu nie dowiesz się co możesz jakim narzędziem wykonać tylko G0 X50 Z2.. i takie tam.
Nawet jak w pogramie kursu pisze.. zatoczysz sobie wałek na prosto..
drugi jakiś stopniowany.. później cos tam przefrezujesz.. i tyle.. reszte godzin nie wiem co będą robić..
No ale ok.. w sumie może i coś tam sie nauczy.. ale ja to wyceniam na 300 zł. + koszt materiału..:)

No dobra ale to tylko moje zdanie i nie musicie sie ze mna zgodzić..
rafalxfiles
 
Posty: 24
Dołączył(a): cze 08, 2006 00:36
Lokalizacja: Lubań

Re: Szkolenie

Postprzez shilkadriver » sie 11, 2006 08:30

rafalxfiles napisał(a):...Parametry wyjściowe sobie znajdziesz w każdym katalogu producenta..
Sandvik nawet na pudełkach od płytek pisze co zaleca więc jaka filozofia przeczytać??
Sandvik owszem - jest dobra firma i na ich parametrach mozna polegac, ale nie kazdego stac na tak drogie narzedzia. A w katalogach innch producentow jak juz to wczesniej gdzies pisalem parametry nie zawsze wychodza narzedziu na dobre. Poza tym przeczytac w poradniku a samemu zrobic i pozniej to zobaczyc jak dziala to nie to samo. To tak samo jakbys sie uczyl jezdzic samochodem z ksiazki. Mozesz ja przeczytac milion razy a najlepszym kierowca nigdy nie zostaniesz.
Obrazek
Avatar użytkownika
shilkadriver
 
Posty: 137
Dołączył(a): lis 21, 2005 12:57
Lokalizacja: Tarnów

Re: Szkolenie

Postprzez Blemi » sie 14, 2006 20:42

rafalxfiles napisał(a):a ja dalej twierdze, że lipa..

moze masz racje dla Ciebie to może być lipa,
ale dla niektórzy po takim kursie nie będą spać przez tydzien:)
powinienes troche uszanować czyjąś prace i zaangażowanie w podnoszenie kwalifikacji (nawet i odpłatnie) pracowników.
Jezeli chcesz kurs zaawansowany nie ma problemu taki firmy sie też znajdą, ale za konkretną cene.
Dla Ciebie nauka programowania G0 x... y z ksiązki moze być prosta, bo wiesz na czym to polega, ale wyobraż sobie ze niektórzy nie mają pojęcia o narzedziach, bazach , maszynach no i co taki koleś ma przez miesiąc nie wychodzić z bibloteki ? a na takim kursie dostanie zarys wiadomości a reszte doczyta, bo bedzie wiedizał czego ma szukać.

Zdaża mi sie tez prowdzić kursy, kolesie z niecierpliwością jak dzieci krzyczą kiedy będzie 5 osi, a nie potrafią dobrze zdefiniować pozycjonowanej, nie mają opanowanych ruchów dojazdowych i i transferu narzedzia.
A pozniej co, bęccc i zwalają ze program lub postprocesor źle zrobił :)
Pozdr
BLemi
Avatar użytkownika
Blemi
 
Posty: 532
Dołączył(a): sty 20, 2006 12:01
Lokalizacja: z drzewa


Powrót do CNC

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników