_

T FLEX

Forum poświęcone aplikacjom takim jak Inventor, Solid Edge, SolidWorks... czyli nowoczesnym narzędziom do modelowania.

Re: T FLEX

Postprzez NTS » wrz 15, 2012 15:56

bildder napisał(a):To teraz zdadam Ci pytanie na weekend: Dlaczego mimo dwukrotnie niższej ceny, pieciokrotnnie wyzszej funkcjonalnosci w dalszym ciagu T-flex jest programem niszowym???


Nie przypominam sobie żebym kiedykolwiek mówił o pięciokrotnie wyższej funkcjonalności T-Flexa - ale miło mi że Pan tak uważa :lol: :lol: . Co do dwukrotnie niższej ceny - o jakiej cenie Pan mówi o oficjalnej cenie SolidWorksa czy tej po której jest obecnie sprzedawany czyli nawet poniżej 10.000 złotych za licencję. A co do popularności - Pan MYCA ma 100% racji - marketing, marketing i jeszcze raz marketing plus to co napisałem wcześniej - T-Flex oferowany jest poza granicami Rosji dopiero od paru lat, co było efektem sytuacji geopolitycznej jaka wówczas na świecie panowała. Nie miał więc najmniejszych szans zyskać tą popularność jak SolidWorks, SolidEdge czy np. Inventor. Jeżeli natomiast chodzi o funkcjonalność to system ten w niczym nie ustępuje wcześniej wymienionym produktom.
Avatar użytkownika
NTS
 
Posty: 331
Dołączył(a): lis 07, 2005 21:57

Re: T FLEX

Postprzez ZbysioMT » wrz 16, 2012 11:26

Dzięki za pomoc udało mi się w końcu to zrobić poprawnie.

Tak na marginesie chciałbym wiedzieć ile firm z byłego woj katowickiego używa tego programu?????
Ja zawodowo używam Inventora z tego co znam firmy z przemysłu górniczego z którymi współpracuje i nie tylko to naliczyłem około 200 licencji inventora oczywiście tylko w dawnym woj katowickim moja grupa ma około 100 licencji o SW i SE nie wspominam.
Chciałbym wiedzieć ile firma T-Flex sprzedała licencji w woj śląskim i całej Polsce i ile firm ma więcej niż 10 licencji i w jakim przemyśle go stosują???

Pozdrawiam
ZbysioMT
 
Posty: 53
Dołączył(a): gru 23, 2007 15:47
Lokalizacja: Gliwice

Re: T FLEX

Postprzez T-Flex CAD » wrz 17, 2012 13:41

ZbysioMT napisał(a):Pomocy próbuje sie nauczyć programu i szlak mnie trafia bo co próbuje zrobić zaokrąglenie lub fazę tak jak na rys to on robi do wewnątrz. Co to w ogóle jest ??? jak to zmienić a już największym mistrzostwem jest pod jedna dwie operacje fazowania i zaokrąglenia...


Co do przytoczonej wypowiedzi, zachęcam do przerobienia choćby samouczków wprowadzających do pracy w programie... Z góry założył Pan, że pracuje w module PART, gdzie zawsze musimy mieć jedną część... TFX nie jest programem modułowym i w tym samym środowisku zamodeluje Pan część, wielobryłówkę (która może stać się później złożeniem), złożenie, konstrukcję profilową czy blachę... Tu nie musi Pan wcześniej myśleć co chce zrobić tzn. odjąć, dodać czy pozostawić osobno!? Może Pan zrobić tą czynność w dowolnym momencie w trakcie lub po operacji a w miedzy czasie zbudować np. nowe geometrie na bazie "wytworu", który w normalnym przypadku zostałby scalony lub odjęty.

Specjalnie dla Pana zarejestrowałem materiał wideo (link poniżej), który jest również odpowiedzią na pytanie dlaczego ma Pan kilka możliwości wykończenia krawędzi modelu pod jedną operacją... Oprócz tego, że fazę zawsze może Pan zamienić na zaokrąglenie w edycji operacji to można tu również od razu wykonać kilka różnych "efektów" wykończenia - w drzewie modelu 3D ma Pan wtedy jedną operację a nie kilka czy kilkanaście... Podobnie jest z dodatkowymi opcjami wyciągnięcia (tj. pochylenie, cienkościenność, zaokrąglenie/faza - które dostępne są również osobno) czy operacją Boolean.

http://www.youtube.com/watch?v=GTxEE7kE ... e=youtu.be

Jeśli poszukuje Pan programu w którym mamy tylko jedną słuszną ścieżkę projektowania docelowego elementu lub każda operacja dostępna jest osobno (tj. Wyciągnięcie z odjęciem, Wyciągniecie z dodaniem, wyciągnięcie z częścią wspólną, zaokrąglenia, fazy, fazy z odsunięciem itd.) - to przykro mi to stwierdzić, ale T-FLEX nie jest dla Pana!

Jeśli jest Pan zainteresowany listą referencyjną użytkowników oprogramowania, to proszę się skontaktować bezpośrednio z dystrybutorem http://www.tflex.pl
Obrazek
T-Flex CAD
 
Posty: 240
Dołączył(a): sty 22, 2008 10:33
Lokalizacja: Nowa Sól

Re: T FLEX

Postprzez ZbysioMT » wrz 17, 2012 17:56

Dziękuje za filmik bardzo dużo wyjaśnia i pokazuje bardzo ciekawą funkcjonalność.
Szkoda, że program inventor, w którym pracuje nie ma aż tylu możliwości w wyciągnięciu lub szybka zamiana z fazy na promień to jest ciekawe i wielkie uznanie dla T Flexa.
Co do programu może jest lepszy tylko problem jest jeden rynek nasycił się już Cadem lata od 2000 do 2007 to jego złote lata i firmy wiodące na rynku nauczyły ludzi pewnych przyzwyczajeń i teraz nie wiadomo jak byłby dobry nowy produkt to i tak się nie przebije potrzeba wielu wielu lat a może to nie przyniesie efektu.
Życzył bym sobie żeby producenci Inventora w którym pracuje bardziej słuchali klientów a nie robili tylko marketing.

p.s. jeżeli można to proszę o więcej takich filmików są bardzo przydatne

Pozdrawiam
Zbysio
ZbysioMT
 
Posty: 53
Dołączył(a): gru 23, 2007 15:47
Lokalizacja: Gliwice

Re: T FLEX

Postprzez T-Flex CAD » wrz 17, 2012 19:33

ZbysioMT napisał(a):Dziękuje za filmik bardzo dużo wyjaśnia i pokazuje bardzo ciekawą funkcjonalność.
Szkoda, że program inventor, w którym pracuje nie ma aż tylu możliwości w wyciągnięciu lub szybka zamiana z fazy na promień to jest ciekawe i wielkie uznanie dla T Flexa.

Cieszę się, że materiał okazał się pomocny i że wreszcie zauważył Pan pozytywne strony TFX'a :)
ZbysioMT napisał(a):Życzył bym sobie żeby producenci Inventora w którym pracuje bardziej słuchali klientów a nie robili tylko marketing.

Święte słowa, niestety marketing i reklama robią swoje - większość z nas ma tą świadomość, jednak mimo to ulega pokusie... Tyczy się to oczywiście nie tylko Inventora. Jeśli ktoś jednak wymaga czegoś więcej od programu i ma wolny wybór to T-FLEX bedzie dla niego bardzo dobrym rozwiązaniem.
ZbysioMT napisał(a):p.s. jeżeli można to proszę o więcej takich filmików są bardzo przydatne

Postaram się coś ciekawego przygotować i udostępnić, jeśli jest Pan zainteresowany. Pozdrawiam.
Obrazek
T-Flex CAD
 
Posty: 240
Dołączył(a): sty 22, 2008 10:33
Lokalizacja: Nowa Sól

Re: T FLEX

Postprzez ll » wrz 17, 2012 20:09

A jak się ma cena inventora do ceny tflexa(2000 euro - z waszej stronki) i jaki jest roczny haracz od licencji?

i jeszcze jedno pytanie tj. jaka jest funkcjonalność co do modelowania powierzchniowego. bo na waszej stronce można zobaczyć tylko jakąś "super furkę" pod hasłem modelowanie powierzchniowe - i jak to się to ma do rzeczywiście wykorzystywanych modeli w automotive? nie próbuje się czepiać tylko interesuje mnie funkcjonalność modelowania powierzchniowego.
ll
 
Posty: 821
Dołączył(a): maja 05, 2011 17:43

Re: T FLEX

Postprzez T-Flex CAD » wrz 18, 2012 09:56

ll napisał(a):A jak się ma cena inventora do ceny tflexa(2000 euro - z waszej stronki) i jaki jest roczny haracz od licencji?

Nikt nikogo nie zmusza do płacenia "haraczu" od utrzymania licencji. W pierwszym roku usługa maintenance'u wliczona jest w cenę (nawet tą promocyjną przytoczoną przez Pana) i obejmuje wsparcie techniczne oraz aktualizacje - nawet do wyższych wersji. Jeśli klient jest zainteresowany dalszym dostępem do aktualizacji i wsparcia to zrozumiałe jest, że za dramo tego nie otrzyma.

Jest wielu klientów, którzy uważają, że jeśli już raz zapłacą za oprogramowanie, to powinni mieć wieczne aktualizacje i wsparcie, tak niestety nie ma. To tak jakby ktoś kupił telewizor i co rok wymagał bezpłatnej wymiany na nowy oraz odnowienia gwarancji... Zakup naszego oprogramowania uprawnia klienta do bezterminowwego jego użytkowania - w ostatniej udostępnionej wersji, bez żadnych przymusowych opłat (tzn. "haraczu") :)

Koszty kontynuacji usługi utrzymania jest różny i zależy od wielu czynników m.in. posiadanej ilości licencji, aktualnej cenie za nową licencję, zakresu jaki obejmuje usługa itp. Najtańszą formą jest wykupienie "czystej" aktualizacji (bez wsparcia technicznego) za kilkaset €.

ll napisał(a):...i jeszcze jedno pytanie tj. jaka jest funkcjonalność co do modelowania powierzchniowego. bo na waszej stronce można zobaczyć tylko jakąś "super furkę" pod hasłem modelowanie powierzchniowe - i jak to się to ma do rzeczywiście wykorzystywanych modeli w automotive? nie próbuje się czepiać tylko interesuje mnie funkcjonalność modelowania powierzchniowego.

Co do funkcjonalności modelowania powierzchniowego to mamy szereg narzędzi, które pozwolą na wydajne i produkcyjne ich modelowanie oraz co równie ważne asocjatywne zmiany parametryczne. Wiele przypadków można modelować bryłowo, tak aby w konsekwencji otrzymać pożądaną powierzchnię. W TFX'ie modelujemy części karoserii, wyposażenie wagonów (klamki, fotele), kadłuby statków, flakoniki perfum, wkładki do biustonoszy itp.
Obrazek
T-Flex CAD
 
Posty: 240
Dołączył(a): sty 22, 2008 10:33
Lokalizacja: Nowa Sól

Re: T FLEX

Postprzez NTS » wrz 18, 2012 10:03

ll napisał(a):A jak się ma cena inventora do ceny tflexa(2000 euro - z waszej stronki) i jaki jest roczny haracz od licencji?


Co do ceny Inventora to należy pytać reselerów Autodesku co do cen T-Flexa proszę o bezpośredni kontakt z naszą firmą - chętnie udzielimy wszelkich informacji na ten temat. Subskrypcja za pierwszy rok wliczona jest w cenę oprogramowania.

ll napisał(a):i jeszcze jedno pytanie tj. jaka jest funkcjonalność co do modelowania powierzchniowego. bo na waszej stronce można zobaczyć tylko jakąś "super furkę" pod hasłem modelowanie powierzchniowe - i jak to się to ma do rzeczywiście wykorzystywanych modeli w automotive? nie próbuje się czepiać tylko interesuje mnie funkcjonalność modelowania powierzchniowego.


I tu jest pewna różnica w odróżnieniu np. od innych systemów CAD ponieważ T-Flex nie ma specjalnych oddzielnych opcji do modelowania powierzchniowego. Wszystko bowiem może być traktowane jako powierzchnia jeżeli nie nadamy temu grubości. I tak jeżeli modelujemy na bazie krzywych 3D które nie są zamknięte (chodzi mi np. o przekrój tworzonego elementu to wówczas z automatu tworzona jest powierzchnia. Gdy tylko nadamy jej grubość jest ona przekształcana w bryłę. Do tego jest sporo opcji modyfikacji (Deformacji raz stworzonego lub importowanego elementu niezależnie czy to jest bryła czy powierzchnia). Poniżej kilka bardzo starych filmików jeszcze z 2008 roku. Kolega zapewne zrobi jakieś nowe żeby pokazać co i jak.

http://www.youtube.com/watch?v=Wwj8x6HKiJw
http://www.youtube.com/watch?v=n5bFG2WO-5Y
http://www.youtube.com/watch?v=zd8bsAO0 ... ure=relmfu
http://www.youtube.com/watch?v=PujPeSrw ... ure=relmfu
http://www.youtube.com/watch?v=JmVyQZmv ... ure=relmfu
http://www.youtube.com/watch?v=4EcRNs2K ... ure=relmfu
Avatar użytkownika
NTS
 
Posty: 331
Dołączył(a): lis 07, 2005 21:57

Re: T FLEX

Postprzez T-Flex CAD » wrz 18, 2012 13:27

Zarys funkcjonalności i pracy z powierzchniami w wersji 12:
http://www.youtube.com/watch?v=n8PXQh4e ... e=youtu.be

Dodatkowo coś z 2D dla ZbysioMT :):
http://www.youtube.com/watch?v=ZF4P_NLnyL8
Obrazek
T-Flex CAD
 
Posty: 240
Dołączył(a): sty 22, 2008 10:33
Lokalizacja: Nowa Sól

Re: T FLEX

Postprzez kruuger » wrz 18, 2012 19:23

@NTS i T-Flex CAD, ciekawe linki.

mozna cos obejrzec o parametryzacji czesci i zlozenia (cos na wzor tworzenie-bramy-ogrodzeniowej-przy-uzyciu-excel-a-t78194.html#p7670432 )

i jeszcze pytanka. czy jest mozliwosc automatycznego generowania wyciec w zlozeniach?
powiedzmy ze mam szafke jak wyzej i chcialbym wstawic do zlozenia np zawias czy uchwyt ktory wygeneruje odpowiednie wyciecia (wczesniej jakos tam zdefiniowane) w przyleglych elementach ?
jak dlugo czeka sie na aktywacje Trial ?

dzieki
kruuger
Avatar użytkownika
kruuger
 
Posty: 4881
Dołączył(a): paź 27, 2005 20:14
Lokalizacja: Kraków

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Modelowanie 3D

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników