_

T FLEX

Forum poświęcone aplikacjom takim jak Inventor, Solid Edge, SolidWorks... czyli nowoczesnym narzędziom do modelowania.

Re: T FLEX

Postprzez velaskez » kwi 03, 2013 13:38

T-Flex CAD napisał(a):Projekt Wieży Eiffla wykonany w T-FLEX CAD 12 - zwyciężca zeszłorocznej edycji konkursu dla studentów. Projekt zawiera łącznie ponad 150 000 elementów i został wykonany w skali 1:1 (ponad 300 m wysokości) w stosunku do oryginału - tak dokładnie jak to było możliwe na podstawie zdjęć i innych materiałów informacyjnych.

TFX_ET1.jpg
TFX_ET02.jpg
TFX_ET08.jpg

Dla zainteresowanych podaję link do pobrania większej ilości zdjęć: KLIK (29 MB)
Dodatkowe informacje o projekcie znajdują się na stronie producenta: www.tflex.ru

ET_tfx_window.jpg


Mało elementów, jak na 2.5mln nitów użytych do budowy. A to ja poproszę wycięcie jednej czwartej tej wieży i o podanie czasu wykonania szyku kołowego.
velaskez
 
Posty: 953
Dołączył(a): paź 05, 2011 23:22
Lokalizacja: UK

Re: T FLEX

Postprzez T-Flex CAD » kwi 03, 2013 14:06

velaskez napisał(a):Mało elementów, jak na 2.5mln nitów użytych do budowy. A to ja poproszę wycięcie jednej czwartej tej wieży i o podanie czasu wykonania szyku kołowego.

Wykonanie nitów czy bardziej szczegółowych elementów wieży wymagałoby dostępu do pełnej dokumentacji projektowej (o ile takowa istnieje). Nikt tu się nie bawił w nitowanie, czy skręcanie. Zresztą w przypadku takiego projektu jest to mało realne i mija się z celem do jakiego był przeznaczony. Na jeden ze 150 tysiecy elementów projektu składa się często duży fragment "ściany" - którą widzimy jako zestaw profili konstrukcyjnych itp. Projekt nie jest w pełni symetryczny, co można zaobserowować na screenach.

Tak na marginesie to wiele systemów 3D nie "dżwignęło" by samych nitów, nie mówiąc o reszcie konstrukcji :)
Obrazek
T-Flex CAD
 
Posty: 240
Dołączył(a): sty 22, 2008 10:33
Lokalizacja: Nowa Sól

Re: T FLEX

Postprzez T-Flex CAD » maja 08, 2013 23:05

Większość systemów CAD oferuje tworzenie złożeń za pomocą tzw. Wiązań/Relacji 3D. T-FLEX CAD też ma Wiazania 3D, jednak oferuje dodatkowo inną - dużo szybszą, bezpieczniejszą i mniej obciążającą system metodę pozycjonowania części...

Zachęcam do obejrzenia materiału porównawczego obu metod: http://youtu.be/08DxSXTTnvw

tfx_luw.jpg
Obrazek
T-Flex CAD
 
Posty: 240
Dołączył(a): sty 22, 2008 10:33
Lokalizacja: Nowa Sól

Re: T FLEX

Postprzez velaskez » maja 08, 2013 23:59

W Inventorze 2014 bardzo to poprawiono, więc myślę że nie byłoby wolniej niż LUWami. W dodatku nie trzeba tyle jeździć tą myszą po ekranie.
velaskez
 
Posty: 953
Dołączył(a): paź 05, 2011 23:22
Lokalizacja: UK

Re: T FLEX

Postprzez kruuger » maja 09, 2013 00:18

velaskez napisał(a):W Inventorze 2014 bardzo to poprawiono, więc myślę że nie byłoby wolniej niż LUWami. W dodatku nie trzeba tyle jeździć tą myszą po ekranie.

kiedy przecie w INV sa USC (LUW). definiujemy w czesci i szybciutko je "sklejamy" w zlozeniu.
sa to nadal wiazanie, ale niezalezne od geometrii.
k.
Avatar użytkownika
kruuger
 
Posty: 4881
Dołączył(a): paź 27, 2005 20:14
Lokalizacja: Kraków

Re: T FLEX

Postprzez T-Flex CAD » maja 09, 2013 09:24

kruuger napisał(a):
velaskez napisał(a):W Inventorze 2014 bardzo to poprawiono, więc myślę że nie byłoby wolniej niż LUWami. W dodatku nie trzeba tyle jeździć tą myszą po ekranie.

kiedy przecie w INV sa USC (LUW). definiujemy w czesci i szybciutko je "sklejamy" w zlozeniu.
sa to nadal wiazanie, ale niezalezne od geometrii.
k.

Przy LUW'ach "jeżdzenie myszką po ekranie" odbywa się w dużo mniejszym stopniu niż w przypadku Wiązań. Możliwe, że najnowszy INVENTOR ma usprawnione wstawianie części wiązniami, pytanie tylko jak jest z odpornością na zmiany podobne do tych pokazanych na filmie: http://youtu.be/08DxSXTTnvw ???

T-FLEX umożliwia wykonanie w części jednego lub kilku LUW, które póżniej mogą być użyte do wstawiania cześci. Dodatkowo możemy wykonać dowolną ilość pomocniczych LUW do których odnosimy się później wstawiając do złożenia kolejne cześci. Inną funkcją są Stopnie Swobody - aktywowane domyślnie już w cześci lub podczas jej wstawiania, więc cała porządana kinematyka złożenia może być zachowana.

LUW w T-FLEX CAD może dodatkwo przyjąć rolę tzw. Łącznika - który oprócz szybkiego pozycjonowania jest w stanie pobrać odpowiednie parametry z części docelowej i wsprowadzić je w część wstawianą np. średnicę do otworu.

Materiał filmowy związany dodatkową funkcjonalnością LUW i łączników w T-FLEX CAD: http://youtu.be/p5SPjJcUE6U

tfx_connectors.jpg
Obrazek
T-Flex CAD
 
Posty: 240
Dołączył(a): sty 22, 2008 10:33
Lokalizacja: Nowa Sól

Re: T FLEX

Postprzez kruuger » maja 09, 2013 11:50

T-Flex CAD napisał(a):T-FLEX umożliwia wykonanie w części jednego lub kilku LUW, które póżniej mogą być użyte do wstawiania cześci. Dodatkowo możemy wykonać dowolną ilość pomocniczych LUW do których odnosimy się później wstawiając do złożenia kolejne cześci. Inną funkcją są Stopnie Swobody - aktywowane domyślnie już w cześci lub podczas jej wstawiania, więc cała porządana kinematyka złożenia może być zachowana.

dokladnie tak jest w INV 2010. tworze ile chce ucs'ow na jakims obiekcie (moze to byc jakis szkic), wrzucam w zlozenie i do takiego "wieszaka" doczepiamy reszte. czesci moga sie zmieniac jak chca i nic sie nie wysypie. sa poprostu niezalezne od geometrii.
k.
Załączniki
UCS.png
Avatar użytkownika
kruuger
 
Posty: 4881
Dołączył(a): paź 27, 2005 20:14
Lokalizacja: Kraków

Re: T FLEX

Postprzez T-Flex CAD » maja 09, 2013 12:02

kruuger napisał(a):dokladnie tak jest w INV 2010. tworze ile chce ucs'ow na jakims obiekcie (moze to byc jakis szkic), wrzucam w zlozenie i do takiego "wieszaka" doczepiamy reszte. czesci moga sie zmieniac jak chca i nic sie nie wysypie. sa poprostu niezalezne od geometrii.
k.

Rozumiem. A jaka jest sytauacja z kinematyką (stopniami swobody) i ewentualnym pobieraniem parametrów? Czy jest to dostępne w INV?
Obrazek
T-Flex CAD
 
Posty: 240
Dołączył(a): sty 22, 2008 10:33
Lokalizacja: Nowa Sól

Re: T FLEX

Postprzez kruuger » maja 09, 2013 12:39

T-Flex CAD napisał(a):
kruuger napisał(a):dokladnie tak jest w INV 2010. tworze ile chce ucs'ow na jakims obiekcie (moze to byc jakis szkic), wrzucam w zlozenie i do takiego "wieszaka" doczepiamy reszte. czesci moga sie zmieniac jak chca i nic sie nie wysypie. sa poprostu niezalezne od geometrii.
k.

Rozumiem. A jaka jest sytauacja z kinematyką (stopniami swobody) i ewentualnym pobieraniem parametrów? Czy jest to dostępne w INV?

ucs to nic innego jak trzy plaszczyzny XYZ. jesli chcemy cos "uwolnic" to wylaczamy jedno z wiazan np XY i juz czesc lata po Z.
oczywiscie mozna tym sterowac np z excel. widze jednak ze w T-Flex jest troche wieksza swoboda przy wstawianiu. od razy mozna wylaczyc ktoras z plaszczyzn. jednak calosc jako tako dziala podobnie.

jest to oczywiscie rewelacjyjne rozwiazanie w przypadku niezdecydowanych/nieprzewidywalnych designer'ow, gdzie zmian nie ma konca...
k.
Załączniki
tree.png
tree.png (8.95 KiB) Przeglądane 934 razy
Avatar użytkownika
kruuger
 
Posty: 4881
Dołączył(a): paź 27, 2005 20:14
Lokalizacja: Kraków

Re: T FLEX

Postprzez T-Flex CAD » maja 10, 2013 09:29

kruuger napisał(a):ucs to nic innego jak trzy plaszczyzny XYZ. jesli chcemy cos "uwolnic" to wylaczamy jedno z wiazan np XY i juz czesc lata po Z. oczywiscie mozna tym sterowac np z excel. widze jednak ze w T-Flex jest troche wieksza swoboda przy wstawianiu. od razy mozna wylaczyc ktoras z plaszczyzn. jednak calosc jako tako dziala podobnie...

Dzięki za odpowiedź :).

T-FLEX nie potrzebuje korzystać z Excela praktycznie w żadnym przypadku - no chyba, że ktoś bardzo tego chce to alternatywnie może się do niego odnieść.

Wyłączenie jednej z płaszczyzn w INVENTORZE daje możliwość przesunięcia części w odpowiedniej osi... a co z ewentualnym obrotem? W T-FLEX'ie możemy w dowolnym momencie włączyć lub wyłączyć klika stopni swobody (przesunięcia i obroty) nawet z ograniczonym ruchem (od-do)...
Obrazek
T-Flex CAD
 
Posty: 240
Dołączył(a): sty 22, 2008 10:33
Lokalizacja: Nowa Sól

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Modelowanie 3D

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników