_

T FLEX

Forum poświęcone aplikacjom takim jak Inventor, Solid Edge, SolidWorks... czyli nowoczesnym narzędziom do modelowania.

Re: T FLEX

Postprzez kruuger » maja 10, 2013 13:02

T-Flex CAD napisał(a):
kruuger napisał(a):ucs to nic innego jak trzy plaszczyzny XYZ. jesli chcemy cos "uwolnic" to wylaczamy jedno z wiazan np XY i juz czesc lata po Z. oczywiscie mozna tym sterowac np z excel. widze jednak ze w T-Flex jest troche wieksza swoboda przy wstawianiu. od razy mozna wylaczyc ktoras z plaszczyzn. jednak calosc jako tako dziala podobnie...

Dzięki za odpowiedź :).

T-FLEX nie potrzebuje korzystać z Excela praktycznie w żadnym przypadku - no chyba, że ktoś bardzo tego chce to alternatywnie może się do niego odnieść.

Wyłączenie jednej z płaszczyzn w INVENTORZE daje możliwość przesunięcia części w odpowiedniej osi... a co z ewentualnym obrotem? W T-FLEX'ie możemy w dowolnym momencie włączyć lub wyłączyć klika stopni swobody (przesunięcia i obroty) nawet z ograniczonym ruchem (od-do)...

excel tez nie jest obowiazkowy w INV. baze dla projektu moge zrobic w jakims pustym rysunku.
chce obrot to daje wiazanie po osi Z.
UCS'y to przeciez nic innego jak wiazanie tylko niezalezne od geometrii (3 plaszczyzny + 3 osie)
k.
Avatar użytkownika
kruuger
 
Posty: 4868
Dołączył(a): paź 27, 2005 20:14
Lokalizacja: Kraków

Re: T FLEX

Postprzez T-Flex CAD » maja 14, 2013 12:32

Witam,
Dla zainteresowanych dodatkowymi informacjami na temat składania złożeń w T-FLEX CAD za pomocą LUW - zamieszczam link do materiału związanego ze wstawianiem sprężyn oraz części z odgórnie zdefiniowanymi stopniami swobody i tzw. elementami powiązanymi: http://youtu.be/4o1r7o3iq-M

W materiale jest też instrukcja wykonania LUW w jednym z prezentowanych elementów.

tfx_luw_elpow.jpg
Obrazek
T-Flex CAD
 
Posty: 233
Dołączył(a): sty 22, 2008 10:33
Lokalizacja: Nowa Sól

Re: T FLEX

Postprzez T-Flex CAD » cze 05, 2013 10:13

Producent systemu T-FLEX zapowiada wprowadzenie własnego interaktywnego modułu generowania fotorealistycznych obrazów. Nowa funkcjonalność oparta będzie o technologię NVIDIA OptiX z wykorzystaniem zasobów obliczeniowych procesorów graficznych z obsługą architektury NVIDIA CUDA.

tfx14_a.jpg

Fotorealistyczy obraz będzie wyświetlany w czasie rzeczywistym w specjalnym systemie okien (bez żadnych opóźnień).

W połączeniu z zaawansowanymi możliwościami parametryzacji w T-FLEX CAD – nowa funkcjonalność będzie skutecznym narzędziem do tworzenia ilustracji technicznych i materiałów marketingowych.

tfx14_b.jpg

Mechanizm renderowania a także wiele innych przydatnych zmian i nowych funkcji dostępny będzie w nowej 14 wersji systemu T-FLEX CAD.
Obrazek
T-Flex CAD
 
Posty: 233
Dołączył(a): sty 22, 2008 10:33
Lokalizacja: Nowa Sól

Re: T FLEX

Postprzez grom997 » cze 26, 2013 17:32

Mam mały problem z T-FLEXEM, założyłem nowy wątek więc zapraszam pod ten link:

post7688087.html#p7688087
grom997
 
Posty: 9
Dołączył(a): lut 01, 2012 20:43

Re: T FLEX

Postprzez T-Flex CAD » paź 10, 2013 23:49

Kolejna próbka renderingu w czasie rzeczywistym jaki będzie dostępny niebawem w nowej wersji T-FLEX CAD:

tflex14.jpg
Obrazek
T-Flex CAD
 
Posty: 233
Dołączył(a): sty 22, 2008 10:33
Lokalizacja: Nowa Sól

Re: T FLEX

Postprzez velaskez » paź 13, 2013 22:31

Do Autodeskowego VREDa trochę mu jeszcze brakuje ;)
velaskez
 
Posty: 946
Dołączył(a): paź 05, 2011 23:22
Lokalizacja: UK

Re: T FLEX

Postprzez T-Flex CAD » paź 14, 2013 08:54

velaskez napisał(a):Do Autodeskowego VREDa trochę mu jeszcze brakuje ;)

Nie znam możliwości Vred'a, jednak nie porównujmy tu specjalistycznej aplikacji do wizualizacji z pełnowartościowym CAD'em, który ją będzie umożliwiał :). Tak czy inaczej zapowiedź fotorealistycznego renderingu w czasie rzeczywistym w systemie T-FLEX CAD 14 wygląda bardzo obecująco... jak się ukaże to będzie można samemu ocenić jej jakość.
Obrazek
T-Flex CAD
 
Posty: 233
Dołączył(a): sty 22, 2008 10:33
Lokalizacja: Nowa Sól

Re: T FLEX

Postprzez grom997 » paź 23, 2013 18:57

Witam wszystkich.

Jak wykonać w T-flexie wygięcie arkusza blachy w rurę np. mam arkusz 1000x2000x8 i muszę wykonać 10 sztuk rury fi212xfi196.
Chciałbym sobie to narysować w T-flexie żeby wiedzieć ile arkuszy blachy należało by zamówić.
Tak samo z drugą rurą której ma być 38 sztuk, ten sam arkusz natomiast rura fi242xfi226.

Proszę o pomoc.
grom997
 
Posty: 9
Dołączył(a): lut 01, 2012 20:43

Re: T FLEX

Postprzez T-Flex CAD » paź 24, 2013 13:48

grom997 napisał(a):Witam wszystkich.

Jak wykonać w T-flexie wygięcie arkusza blachy w rurę np. mam arkusz 1000x2000x8 i muszę wykonać 10 sztuk rury fi212xfi196.
Chciałbym sobie to narysować w T-flexie żeby wiedzieć ile arkuszy blachy należało by zamówić.
Tak samo z drugą rurą której ma być 38 sztuk, ten sam arkusz natomiast rura fi242xfi226.

Proszę o pomoc.

Witam,
Pisząc "fi212xfi196" ma Pan na myśli rurę stożkową, średnicę zewnętrzną i wewnętrzną czy też średnicę i wysokość? Każdy z tych przypadków wystarczy zamodelować dowolną metodą, potem dokonać rozwinięcia profilowego - dolne opcje w automenu polecenia "Profil 3D". Rozwiniętą powierzchnię można rozłożyć następnie na arkuszu.
Obrazek
T-Flex CAD
 
Posty: 233
Dołączył(a): sty 22, 2008 10:33
Lokalizacja: Nowa Sól

Re: T FLEX

Postprzez grom997 » paź 25, 2013 21:51

T-Flex CAD napisał(a):
grom997 napisał(a):Witam wszystkich.

Jak wykonać w T-flexie wygięcie arkusza blachy w rurę np. mam arkusz 1000x2000x8 i muszę wykonać 10 sztuk rury fi212xfi196.
Chciałbym sobie to narysować w T-flexie żeby wiedzieć ile arkuszy blachy należało by zamówić.
Tak samo z drugą rurą której ma być 38 sztuk, ten sam arkusz natomiast rura fi242xfi226.

Proszę o pomoc.

Witam,
Pisząc "fi212xfi196" ma Pan na myśli rurę stożkową, średnicę zewnętrzną i wewnętrzną czy też średnicę i wysokość? Każdy z tych przypadków wystarczy zamodelować dowolną metodą, potem dokonać rozwinięcia profilowego - dolne opcje w automenu polecenia "Profil 3D". Rozwiniętą powierzchnię można rozłożyć następnie na arkuszu.



Mam na myśli średnicę zewnętrzną i wewnętrzną. Mi to na razie nie wychodzi więc może jakiś przykład ze zdjęciami można wrzucić??
A jak można najłatwiej to obliczyć ??
grom997
 
Posty: 9
Dołączył(a): lut 01, 2012 20:43

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Modelowanie 3D

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników