_

T FLEX

Forum poświęcone aplikacjom takim jak Inventor, Solid Edge, SolidWorks... czyli nowoczesnym narzędziom do modelowania.

Re: T FLEX

Postprzez NTS » wrz 19, 2012 20:05

Czy Panowie mają może jeszcze jakieś pytania odnośnie funkcjonalności systemu T-Flex ?
Mam nadzieje że nasze dotychczasowe odpowiedzi były satysfakcjonujące i wyjaśniło wątpliwości.
Avatar użytkownika
NTS
 
Posty: 331
Dołączył(a): lis 07, 2005 21:57

Re: T FLEX

Postprzez MYCA » wrz 19, 2012 20:14

:D Witam,

ja mam a mianowicie, jak to wyglada na rysunkach (bo o tym sie rzadko mowi)? Chodzi mi o to, czy T-flex posiada, nazwijmy to baze danych, ktora z automatu wypelnia pola tabelek rysunkowych. Z tym jest zawsze sporo roboty jezeli trzeba to robic na piechote. Podejrzewam, ze ma ale chcialbym miec pewnosc. O samym wymiarowaniu nie wspominam, bo to zakladam na pewniaka, ze nie jest gorszy niz reszta.

Pozdr. :D tomek
------------------

Pozdr. :D tomek
Avatar użytkownika
MYCA
 
Posty: 3291
Dołączył(a): lip 27, 2008 12:38

Re: T FLEX

Postprzez NTS » wrz 19, 2012 20:57

Zapraszam do pobrania i obejrzenia naszych samouczków na stronie są tam np. podstawowe informacje o tworzeniu dokumentacji 2D czy tabelek rysunkowych oraz BOM. Są to oczywiście bardzo podstawowe informacje ale powinny wyjaśnić jak to się robi w T-Flexie. Po ściągnięciu i uruchomieniu plików exe we wskazanej lokalizacji tworzone są katalogi z plikami html zawierającymi filmy instruktażowe.

http://www.tflex.pl/?go=pobierz&ka=7&id=9
Avatar użytkownika
NTS
 
Posty: 331
Dołączył(a): lis 07, 2005 21:57

Re: T FLEX

Postprzez krank1 » wrz 19, 2012 21:24

Witam.
Proszę wybaczyć ale przy tego typu dyskusjach jakoś nie mogę się powstrzymać od rzucenia małego zadania :-)

NTS napisał(a): chętnie podniesiemy tą rękawicę


Cytat troszkę wyrwany z kontekstu ale w opisie T-Flex jako super parametrycznego CADa już nie.
Kiedyś zetknąłem się z takim problemem:
Mamy 3 okręgi na płaszczyźnie i 8 danych w postaci współrzędnych środków tych okręgów i dwóch średnic. Zróbcie taki parametryczny model aby zmieniając dowolnie dane tak dobrał średnicę trzeciego okręgu by rozwinięta z niego ewolwenta była styczna do pozostałych dwóch. Udało mi się to zadanie zrobić w 3 cechach budując jeden sparametryzowany szkic :)
Pozdrawiam
Załączniki
ewol.JPG
www.ggtech.com.pl

Polskie Forum ProEngineer
http://pfproe.pl/pfp/forum/index.php
Avatar użytkownika
krank1
 
Posty: 268
Dołączył(a): sie 03, 2006 12:05

Re: T FLEX

Postprzez MYCA » wrz 19, 2012 21:29

:D

dzieki...Obrazek

Pozdr. :D tomek
------------------

Pozdr. :D tomek
Avatar użytkownika
MYCA
 
Posty: 3291
Dołączył(a): lip 27, 2008 12:38

Re: T FLEX

Postprzez NTS » wrz 19, 2012 23:28

krank1 napisał(a):Witam.
Proszę wybaczyć ale przy tego typu dyskusjach jakoś nie mogę się powstrzymać od rzucenia małego zadania :-)


No i znowu niestety Pan Krank1 nie do końca uważnie i ze zrozumieniem przeczytał wątek i znajdujące się w nim wypowiedzi. Tu nie ma przepychanki z cyklu "który system jest lepszy czy gorszy a który jest najlepszy na świecie" chociaż co poniektórzy próbują go do takiego poziomu sprowadzić stąd była moja uwaga o podniesieniu rękawicy. Pytania z cyklu jak sobie jakiś system radzi np. z pogrubianiem gdy mamy powierzchnie o promieniach krzywizny mniejszych od odległości odsunięcia są to pytania z cyklu "przetestujmy na czym gościu się wyłoży". W takim wypadku ja odpowiadam to pokaż jak ty sobie z tym radzisz a ja sprawdzę czy i T-Flex da radę zrobić to samo.

Tak - od razu odpowiadam na wasze pytania - T-Flex nie potrafi wszystkiego i na wielu zapewne rzeczach da się go zagiąć, tak zresztą jak SolidWorksa, SolidEdge czy Inwentora ostatecznie korzystają z tego samego jądra czyli Parasolida a ono daje ograniczenia. To samo dotyczy zresztą ukochanego systemu Pana Krank1 czyli Pro-E - on też nie potrafi wszystkiego i zapewne na wielu elementach można go zagiąć czy wywalić - bo jak mówi stare przysłowie pszczół "nie ma idealnego systemu a każdy system jest na tyle dobry na ile sprawny jest operator, który go obsługuje".

Co do Pana "zadanka" mam bardzo trudne pytanie więc proponuję się skupić - co ono ma udowodnić, że T-Flex nie potrafi czegoś takiego stworzyć czy to że ja czy kolega robiący dla Państwa filmiki z odpowiedziami na merytoryczne pytanie nie jesteśmy dostatecznie dobrymi lub bystrymi matematykami żeby dostatecznie szybko wpaść na pomysł jak rozwiązać to "zadanko". Rozwiązanie zapewne jest bardzo proste i jak znam życie T-Flex bez problemu sobie z nim poradzi tylko że Pan wybaczy Panie Krank1 ale ja osobiście nie mam ochoty tracić czasu na szukanie rozwiązania. Jak się domyślam Pan też musiał poświęcić sporo czasu zanim Pan wpadł na odpowiedź jak to zrobić.

Pan wybaczy ale przypomina mi to popisy sztukmistrza, który popisuje się sztuczkami z kartami czy wyciąganiem królika z kapelusza - "zobaczcie jaki jestem cwany i mądry i powiedzcie mi jak to zrobiłem" :twisted:

Proponuje pokazać jak zrobił Pan to w Pro-E , jakich wzorów użył i jakich powiązań między wzorami czy parametrami a ja Panu powiem lub pokażę czy to samo można zrobić w T-Flexie i to będzie właśnie miarodajna ocena systemu - a wydaje mi się że o to właśnie Panu chodziło - czy system ten to potrafi a nie czy my jesteśmy dostatecznie cwanymi "operatorami".
Avatar użytkownika
NTS
 
Posty: 331
Dołączył(a): lis 07, 2005 21:57

Re: T FLEX

Postprzez krank1 » wrz 20, 2012 07:22

Koledzy bez złośliwości :)
Faktycznie mój wpis może wyglądać jak piszesz ale miałem na celu małą zagadkę a nie przepychankę co jest lepsze a co gorsze - dlatego celowo nie pisałem o sofcie :)
Co do aparatu matematycznego jakiego użyłem to o ile dobrze pamiętam - jedno równanie na sumę i jedno równanie na ewolwentę bo jakoś trzeba ją wykreślić. Czyli w istocie zadanie jest rozwiązane używając jednego równania z sumą. Reszta tych "magicznych" sztuczek to możliwości softu.
Masz rację, w wolnej chwili pokażę rozwiązanie i zobaczycie czy T-Flex sobie poradzi.
Osobiście lubię tego typu łamigłówki i myślę, że nie tylko ja.
Pozdrawiam
www.ggtech.com.pl

Polskie Forum ProEngineer
http://pfproe.pl/pfp/forum/index.php
Avatar użytkownika
krank1
 
Posty: 268
Dołączył(a): sie 03, 2006 12:05

Re: T FLEX

Postprzez yacub » wrz 20, 2012 09:21

krank1 napisał(a):Osobiście lubię tego typu łamigłówki i myślę, że nie tylko ja.
Pozdrawiam


OK, Panie Krank jak Pan będzie u nas to pokaże Panu pare łamigłówek w cati :)

Pozdrawiam
r&d ALighting
Avatar użytkownika
yacub
 
Posty: 77
Dołączył(a): lis 15, 2008 09:34

Re: T FLEX

Postprzez T-Flex CAD » wrz 20, 2012 11:31

Specjalnie dla Pana krank1 - ewolwenta w T-FLEX CAD z małym uśmieszkiem na początek dnia :)
http://www.youtube.com/watch?v=Z0v6Kv7isU8
Obrazek
T-Flex CAD
 
Posty: 240
Dołączył(a): sty 22, 2008 10:33
Lokalizacja: Nowa Sól

Re: T FLEX

Postprzez kruuger » wrz 20, 2012 11:37

T-Flex CAD napisał(a):Specjalnie dla Pana krank1 - ewolwenta w T-FLEX CAD z małym uśmieszkiem na początek dnia :)
http://www.youtube.com/watch?v=Z0v6Kv7isU8

hehe. linie konstrukcyjne ala XLINE-Autocad czy revit to swietna sprawa.
k.
Avatar użytkownika
kruuger
 
Posty: 4881
Dołączył(a): paź 27, 2005 20:14
Lokalizacja: Kraków

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Modelowanie 3D

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników