_

T FLEX

Forum poświęcone aplikacjom takim jak Inventor, Solid Edge, SolidWorks... czyli nowoczesnym narzędziom do modelowania.

Re: T FLEX

Postprzez regedege » cze 02, 2015 19:48

Witam,
Potrzebuję pomocy w tflex. Da się wykonać na nie płaskiej płaszczyźnie otwory tak żeby były równo od siebie położone. Powiedzmy 5 rzędów po 10 otworów w każdym.
regedege
 
Posty: 3
Dołączył(a): maja 28, 2015 19:46

Re: T FLEX

Postprzez T-Flex CAD » cze 02, 2015 22:06

Witam,

Proszę przybliżyć trochę kształt powierzchni, na której chciałby Pan nanieść otwory lub załączyć plik z T-FLEX CAD. Sposobów ich wykonania jest kilka - różne rodzaje szyków w tym "przez ścieżkę", "przez punkty", "parametryczny" itp. Możliwość rysowania na walcu, kuli i torusie...bez informacji o kształcie powierzchni trudno jest zaproponować konkretne rozwiązanie.
Obrazek
T-Flex CAD
 
Posty: 233
Dołączył(a): sty 22, 2008 10:33
Lokalizacja: Nowa Sól

Re: T FLEX

Postprzez regedege » cze 03, 2015 18:58

Chodzi mi o otwory na czymś takim jak w linku. Możliwe jak najwięcej i jak najbliżej siebie.
http://zapodaj.net/f7d84363544de.jpg.html

Ewentualnie proszę o podpowiedź jak zrobić taką osłonę na wiatrak jak na poniższym zdjęciu.
http://zapodaj.net/5b05c801f2da5.jpg.html

Co do osłony to mam zrobiony taki romb. Łącze go poprzez szyk liniowy ale nie wiem co dalej.
http://zapodaj.net/d492f8fee0692.jpg.html
regedege
 
Posty: 3
Dołączył(a): maja 28, 2015 19:46

Re: T FLEX

Postprzez T-Flex CAD » cze 03, 2015 22:39

Wydaje mi się, że nie ma tu sensu bawić się w szyki elementów w kształcie rombu lub też otworowanie. Najszybciej będzie to uzyskać przez wykonanie części wspólnej powierzchni w kształcie kopuły (obrót splajnu lub łuku) z wyciągniętym szykiem linii pod kątem 45 stopni. Poniżej pomocniczy screen:

siatka_tfx.png

W razie problemów z wykonaniem mogę podesłać model 3D.
Obrazek
T-Flex CAD
 
Posty: 233
Dołączył(a): sty 22, 2008 10:33
Lokalizacja: Nowa Sól

Re: T FLEX

Postprzez regedege » cze 04, 2015 09:38

Proszę jednak o przesłanie modelu, ewentualnie wytłumaczenie łopatologicznie laikowi jak to zrobić krok po kroku bo mi coś nie wychodzi. Robię łuk i linie poprzeczne w jego wnętrzu ale jak to dalej wyciągnąć i zagiąć.
regedege
 
Posty: 3
Dołączył(a): maja 28, 2015 19:46

Re: T FLEX

Postprzez T-Flex CAD » cze 09, 2015 08:40

Witam,

Plik do pobrania: www.ntsns.pl/download/temp/siatka_tfx.zip - będzie dostępny do 12.06.2015 r. Projekt został wykonany w T-FLEX CAD 14 (14.0.17.0) - jeśli używa Pan starszych kompilacji to prosimy o aktualizację.
Obrazek
T-Flex CAD
 
Posty: 233
Dołączył(a): sty 22, 2008 10:33
Lokalizacja: Nowa Sól

Re: T FLEX

Postprzez adrian43 » cze 11, 2015 11:13

Szybkie pytanie. Da się w T-flex wersja studencka nakręcić filmik jak jest składany model i jego prezentacje jak się np rusza itp.
adrian43
 
Posty: 3
Dołączył(a): cze 11, 2015 11:11

Re: T FLEX

Postprzez T-Flex CAD » cze 11, 2015 19:09

adrian43 napisał(a):Szybkie pytanie. Da się w T-flex wersja studencka nakręcić filmik jak jest składany model i jego prezentacje jak się np rusza itp.

Tak jest to możliwe w dwóch poleceniach:

1) Narzędzia/Scenariusz Eksplodowania (tu przygotowujemy kolejne kroki animacji) - nagrywanie dostępne jest później w Narzędzia/Eksploduj.
2) Parametry/Animacja - sterowanie modelem za pomocą wartości zmiennej z opcją nagrywania.

Pierwsze polecenie ma dużo większe możliwości.
Obrazek
T-Flex CAD
 
Posty: 233
Dołączył(a): sty 22, 2008 10:33
Lokalizacja: Nowa Sól

Re: T FLEX

Postprzez adrian43 » cze 11, 2015 20:38

Dzięki. Tylko jak z tego korzystać. Ma ktoś jakiś samouczek albo najlepiej video gdzie jest pokazane krok po kroku.
adrian43
 
Posty: 3
Dołączył(a): cze 11, 2015 11:11

Re: T FLEX

Postprzez T-Flex CAD » cze 11, 2015 22:36

T-Flex CAD napisał(a):Nowe narzędzie do tworzenia eksplodowanych animacji złożeń oraz instrukcji montażu w T-FLEX CAD 14:
https://www.youtube.com/watch?v=7hMTy2K4ZIo

W bibliotece można znaleźć kilka przykładów (Biblioteka/Examples/Release 14 new features/Explode scenario). Po wywołaniu polecenia Scenariusz Eksplodowania można też przejść przez F1 do pomocy.
Obrazek
T-Flex CAD
 
Posty: 233
Dołączył(a): sty 22, 2008 10:33
Lokalizacja: Nowa Sól

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Modelowanie 3D

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników