_

T FLEX

Forum poświęcone aplikacjom takim jak Inventor, Solid Edge, SolidWorks... czyli nowoczesnym narzędziom do modelowania.

T FLEX

Postprzez ZbysioMT » wrz 13, 2012 19:51

Pomocy próbuje sie nauczyć programu i szlak mnie trafia bo co próbuje zrobić zaokrąglenie lub fazę tak jak na rys to on robi do wewnątrz. Co to w ogóle jest ??? jak to zmienić a już największym mistrzostwem jest pod jedna dwie operacje fazowania i zaokrąglenia.

Proszę o pomoc
Załączniki
t Flex.jpg
ZbysioMT
 
Posty: 47
Dołączył(a): gru 23, 2007 15:47
Lokalizacja: Gliwice

Re: T FLEX

Postprzez bildder » wrz 13, 2012 20:25

Zgaduje: bryly nie sa polaczone w 1 obiekt...
Paweł Kęska
CSWE | CSWI | CSWP
----------------------------
Szkolenia SOLIDWORKS
Podręczniki SOLIDWORKS
Avatar użytkownika
bildder
 
Posty: 1226
Dołączył(a): sie 03, 2007 08:53
Lokalizacja: W-wa

Re: T FLEX

Postprzez ZbysioMT » wrz 13, 2012 22:49

Wiesz 12 lat pracuje w inventorze od 5 lat używam SW 2 lata temu byłem na szkoleniu SE i filozofia tych programów jest taka sama. Buduje sobie prostopadłościan wybieram płaszczyznę na której chce stworzyć nowy szkic i robię wyciągnięcie i w tych trzech programach działa tak samo.A tu masz ci niespodzianka jakiś T Flex inaczej :shock:
Co to w ogóle jest za program ile tego licencji jest w Polsce i jakie branże go używają???
Bo jak te trzy w/w sa średniej klasy to jakiej klasy jest ten ????
ZbysioMT
 
Posty: 47
Dołączył(a): gru 23, 2007 15:47
Lokalizacja: Gliwice

Re: T FLEX

Postprzez wizdar » wrz 14, 2012 09:05

Wydaje mi się, że bildder ma rację.

Poniżej przykład jak to samo dostać w Inventorze - multibody w IPT.

Fillet.JPG


W Inventorze domyślnie pracuje się z jednym body, może w T Flex jest inaczej.
wizdar
 
Posty: 163
Dołączył(a): mar 08, 2006 11:44

Re: T FLEX

Postprzez NTS » wrz 14, 2012 09:35

Odpowiedź jest bardzo prosta. W przypadku T-Flexa praktycznie każda operacja jest tworzona jako oddzielny niezależny element i jeżeli nie zaznaczysz podczas tworzenia wyciągnięcia że ma być dodany do drugiej bryły powstaną 2 niezależne bryły. To tak zwana wieloobiektowość. Dlatego jak tworzysz zaokrąglenie zaokrąglana jest tylko jedna geometria a nie krawędź połączenia z drugą bo takiej krawędzi fizycznie nie ma. Oczywiście w każdej chwili możesz użyć opcji Boolean'a do wykonania odpowiedniej operacji typu dodaj, odejmij czy część wspólna. Tworząc nowe wyciągnięcie masz dostępną ikonkę "Dodaj, Odejmij, Przecięcie". System nie wie bowiem czy Ciebie interesuje dodanie czy może tylko część wspólna obu brył, a może właśnie dodawana bryła ma być zapisana jako niezależny element np. do kolejnego złożenia. Operacje Boolean działają zarówno na na bryłach, powierzchniach albo kombinacjach bryła-powierzchnia.

Tak więc najprościej jeżeli chcemy połączyć już narysowane elementy to wejść w ich edycję i zaznaczyć wymienioną wyżej opcję lub z głównego menu kliknąć Operacje -> Boolean lub najprościej klikasz w drzewku operacji np. na drugą geometrię i przeciągasz ją na geometrię 1 i wówczas puszczasz przycisk myszy - obie geometrie zostaną automatycznie scalone. Odpowiednio gdy zrobisz to z wciśniętym klawiszem Crtl lub Shift operacje zostaną odjęte lub pojawi się tylko ich przecięcie (część wspólna obu elementów). W każdym wypadku masz podpowiedź w postaci pojawiającej się odpowiedniej ikonki :D .
Avatar użytkownika
NTS
 
Posty: 331
Dołączył(a): lis 07, 2005 21:57

Re: T FLEX

Postprzez NTS » wrz 14, 2012 11:35

ZbysioMT napisał(a):Wiesz 12 lat pracuje w inventorze od 5 lat używam SW 2 lata temu byłem na szkoleniu SE i filozofia tych programów jest taka sama. Buduje sobie prostopadłościan wybieram płaszczyznę na której chce stworzyć nowy szkic i robię wyciągnięcie i w tych trzech programach działa tak samo.A tu masz ci niespodzianka jakiś T Flex inaczej :shock:


No cóż a kto powiedział że wszystkie programy mają działać identycznie skoro są takie identyczne to po co ich aż tyle :D
Zresztą w T-Flexie można pracować w bardzo podobny sposób jak w wymienionych przez ciebie programach tylko trzeba wiedzieć jak to zrobić gdyż T-Flex daje troszkę więcej możliwości podejścia do projektowania niż tylko jedna jedynie słuszna metoda lansowana przez powyższe programy. Dlatego też w T-Flexie nie masz oddzielnych plików do złożenia, modelu czy dokumentacji gdyż T-Flex pozwala tworzyć wszystko w jednym pliku ponieważ ma budowę hybrydową i nie potrzebuje dodatkowo korzystać z zewnętrznych programów typu Excel żeby robić konfiguracje, tabele czy wyliczać skomplikowane parametry równań - bo wszystko to ma wbudowane w sobie.
Po trzecie - fakt wieloobiektowość - to coś nowego dla wielu systemów a w szczególności tych wymienionych przez ciebie - popraw mnie jak się mylę ile lat temu wieloobiektowość pojawiła się np. w SolidWorksie lub Inventorze - 2-3 lata temu no max 5 lat temu faktycznie :shock: bo w T-Flexie była od zawsze.
Avatar użytkownika
NTS
 
Posty: 331
Dołączył(a): lis 07, 2005 21:57

Re: T FLEX

Postprzez bildder » wrz 14, 2012 11:54

@NTS - tak, myslisz sie kolego bo wieloobiektowosc w SolidWorks zostala wprowadzona wczeniej, niz powstal ten T-flex.
I zeby sprostowac od razu, w SW do tworzenie konfiguracji nie potrzeba Excela - aczkolwiek mozna go uzyc...

I taka jeszcze ogolna uwaga. Skoro trzy wielkie korporacje, mysle tu o Autodesk, Siemiens i DS SolidWorks opracowaly jeden zblizony system obslugi oparty na wiedzy i doswiadczeniu milionow uzytkownikow przez lata, to z calym szacunkiem ale T-flex...

No dobra, ale nie zaczynam dyskusji od nowa, bo juz kiedys takowa tu byla i nic chyba nie wniosla. Reasumujac - kazdy system ma swoje wady i zalety a ich ocena powinna pozostac uzytkownikom a nie stronniczym dystrybutorom :)
Paweł Kęska
CSWE | CSWI | CSWP
----------------------------
Szkolenia SOLIDWORKS
Podręczniki SOLIDWORKS
Avatar użytkownika
bildder
 
Posty: 1226
Dołączył(a): sie 03, 2007 08:53
Lokalizacja: W-wa

Re: T FLEX

Postprzez NTS » wrz 14, 2012 13:06

bildder napisał(a):@NTS - tak, myslisz sie kolego bo wieloobiektowosc w SolidWorks zostala wprowadzona wczeniej, niz powstal ten T-flex.
I zeby sprostowac od razu, w SW do tworzenie konfiguracji nie potrzeba Excela - aczkolwiek mozna go uzyc...

I taka jeszcze ogolna uwaga. Skoro trzy wielkie korporacje, mysle tu o Autodesk, Siemiens i DS SolidWorks opracowaly jeden zblizony system obslugi oparty na wiedzy i doswiadczeniu milionow uzytkownikow przez lata, to z calym szacunkiem ale T-flex...


Małe sprostowanie szanowny kolego T-Flex powstał z tego co pamiętam pierwsza wersja w 1993 czyli w tym samym czasie co mniej więcej SolidWorks (tylko że powstała za żelazną kurtyną i nie miała szans się tak rozpropagować na świecie jak SolidWorks). A z tego co pamiętam a miałem trochę styczności z SolidWorks to jeszcze do niedawna jak nie miało się zainstalowanego pakietu Microsoft Office a przynajmniej Excela to kupę funkcjonalności było okrojone a przynajmniej trudniej się działo w SolidWorksie bez tych pakietów.

Gdy mówiłem o Wieloobiektowości to mówiłem o tym w kontekście modelowania części, elementów blaszanych itp. a nie pracy na złożeniach bo na złożeniach zawsze się pracuje na elementach "multibody".

A co do wielkich korporacji Autodesk, Simens, SolidWorks to chciałbym przypomnieć o kilku produktach które nie koniecznie poszły tą samą ścieżką np. Pro-E, CATIA, UG, swego czasu IDEAS i parę innych bardzo dobrych systemów w tym również T-Flex i nie uważam tego za ujmę na honorze.

To tyle sprostowania - mnie też nie interesują bezsensowne pyskówki ale przynajmniej bądźmy rzetelni w tym co piszemy.
Avatar użytkownika
NTS
 
Posty: 331
Dołączył(a): lis 07, 2005 21:57

Re: T FLEX

Postprzez bildder » wrz 14, 2012 15:38

NTS napisał(a):To tyle sprostowania - mnie też nie interesują bezsensowne pyskówki ale przynajmniej bądźmy rzetelni w tym co piszemy.

Kolego, piszesz: z tego co pamietam, z tego co wiem...itd. moze jednak malo wiesz i masz slaba pamiec?
Excel w SW jest potrzeby wylacznie do tabeli konfiguracji, mozna sie bez tego obejsc a od kilku wersji sa wewn. tabele. Do rownan nie ma zastosowania - nie wprowadzaj forumowiczow w blad.

To teraz zdadam Ci pytanie na weekend: Dlaczego mimo dwukrotnie niższej ceny, pieciokrotnnie wyzszej funkcjonalnosci w dalszym ciagu T-flex jest programem niszowym???
Paweł Kęska
CSWE | CSWI | CSWP
----------------------------
Szkolenia SOLIDWORKS
Podręczniki SOLIDWORKS
Avatar użytkownika
bildder
 
Posty: 1226
Dołączył(a): sie 03, 2007 08:53
Lokalizacja: W-wa

Re: T FLEX

Postprzez MYCA » wrz 14, 2012 17:00

:lol: He, he..

Pawel, tu sie z Toba nie zgodze. To wszystko kwestia reklamy - to raz. A dwa, to jak sie juz ktos na jakis tam soft zdecyduje, to nie ma sily aby go zmienial. No chyba, ze byl to zakup do przyslowiowej DU... . Samo wdrozenie, szkolenia, konwersja dokumentow etc. ... A zreszta sam wiesz jak jest.

Pozdrawiam obu Panow (po rowno, zeby nie bylo gadane :mrgreen: ) :D tomek
------------------

Pozdr. :D tomek
Avatar użytkownika
MYCA
 
Posty: 3246
Dołączył(a): lip 27, 2008 12:38

Następna strona

Powrót do Modelowanie 3D

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników