_

[GRUBOŚĆ LINII]

Forum ogólne. Miejsce na pierwsze pytania w karierze projektanta. Wszelkie tematy, których nie można zakwalifikować do jednej z poniższych grup.

[GRUBOŚĆ LINII]

Postprzez monikamonika » sie 15, 2017 22:54

Dzień dobry :)

Czy wie ktoś może jak ustawić grubość linii 5 mm? Edytowałam w Plot Styles, zmieniłam pare linii, które tam już są na odpowiednio 4, 5 oraz 3 mm, ale w warstwach nic się nie zmieniło... Mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak to zrobić, żeby ustawić na warstwie1 3mm, na warstwie2 4mm i tak dalej? Autocad ma ograniczenie do 2,11mm, ale jakoś ciężko mi sobie wyobrazić, że tego nie da się obejść...
monikamonika
 
Posty: 3
Dołączył(a): sie 15, 2017 22:50

Re: [GRUBOŚĆ LINII]

Postprzez NewJoker » sie 16, 2017 11:43

Ograniczenie do 2.11 mm wynika ze specyfiki formatu DXF. Są 2 sposoby żeby je obejść:

1) polecenie PLINEWID pozwala wpisać dowolną szerokość polilinii, możesz też użyć PEDIT do zmiany szerokość już narysowanych polilinii albo zmienić narysowane linie w polilinie
2) żeby uzyskać większą szerokość linii na wydruku musisz w oknie drukowania znaleźć "Tab. stylów wydruku (przyp. pisaków)", wybrać jakiś styl z listy i kliknąć przycisk "Edycja", następnie "Edycja szerokości linii", wybrać którąś z domyślnych szerokości i kliknąć przycisk "Edycja szerokości linii", wpisać dowolną wartość, zatwierdzić i zamknąć
NewJoker
 
Posty: 42
Dołączył(a): kwi 08, 2015 22:33

Re: [GRUBOŚĆ LINII]

Postprzez monikamonika » sie 16, 2017 12:49

Dziękuję za odpowiedź :) Spróbuję.
Niestety ten pierwszy sposób PEDIT zakłada wpisywanie szerokości w jednostkach cadowskich, a nie w mm, więc pozostaje mi ten drugi.
Ok, spróbowałam, ale znów nic się nie zmienia, w warstwach dalej to samo, chociaż w Plot Table zmienione.
Załączam screeny:
http://scr.hu/9j8t/xxfcb
http://scr.hu/9j8t/xn023

Zakładam, że gdzieś robię błąd, czegoś nie zaznaczam (?)
monikamonika
 
Posty: 3
Dołączył(a): sie 15, 2017 22:50

Re: [GRUBOŚĆ LINII]

Postprzez NewJoker » sie 16, 2017 13:45

Ten drugi sposób nie wpływa na ustawienia warstw w Menedżerze. Umożliwia tylko drukowanie grubszych linii. Niestety nie da się inaczej. Czyli jeśli masz rysunek zrobiony warstwą o grubości 2.11 mm a chcesz go wydrukować z jeszcze szerszymi liniami to w tych ustawieniach wydruku zamieniasz 2.11 na więcej. Ale to tylko do wydruku, przy edytowaniu rysunku albo tworzeniu kolejnego nadal będzie trzeba rysować przy pomocy linii o grubości do 2.11 mm i korzystać z tego stylu wydruku ze zmodyfikowaną grubością najszerszej linii.
NewJoker
 
Posty: 42
Dołączył(a): kwi 08, 2015 22:33

Re: [GRUBOŚĆ LINII]

Postprzez monikamonika » sie 16, 2017 21:59

Już rozumiem :)) Dziękuję za wyjaśnienie, jutro spróbuję na komputerze.
monikamonika
 
Posty: 3
Dołączył(a): sie 15, 2017 22:50


Powrót do Pytania studentów, laików i początkujących

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników