_

[INVENTOR] Rysowanie na "podkładce"

Forum poświęcone aplikacjom takim jak Inventor, Solid Edge, SolidWorks... czyli nowoczesnym narzędziom do modelowania.

[INVENTOR] Rysowanie na "podkładce"

Postprzez Shive » lip 18, 2019 01:59

Witam,
wziąłem się ostatnio za wykonanie pewnego projektu w Inventorze ze zeskanowanych odręcznych szkiców (PDF), niestety już na samym początku napotkałem problem.
Mianowicie do wykonania głównej bryły obiektu potrzebne są zaokrąglone profile, bez konkretnego promienia (łuk się zacieśnia). Na planach także nie ma innych wymiarów dotyczących tych części.
Aby fizycznie wykonać ten element, szkic ten przykładało się do materiału i się go poprostu odrysowywało :D
Rysunek jest zapisany w pdf w skali 1:1.
Czy istnieje możliwość aby w inwentorze zadziałać w taki sposób? Zrobić sobie "podkładkę" z tego PDF, a następnie zrzutować to sobie na szkic?
Mam nadzieje na szybie, rzeczowe odpowiedzi ;)
Pozdrawiam.
Ostatnio edytowany przez Shive, lip 18, 2019 10:42, edytowano w sumie 1 raz
Shive
 
Posty: 5
Dołączył(a): lip 18, 2019 01:52

Re: [INVENTOR]

Postprzez NewJoker » lip 18, 2019 02:40

PDF-a raczej nie da się wczytać do szkicu Inventora, ale wystarczy, że zrobisz sobie z niego obraz i możesz na nim rysować po wstawieniu przez Szkic --> Wstaw --> Obraz i przeskalowaniu obrazka.
NewJoker
 
Posty: 782
Dołączył(a): kwi 08, 2015 22:33

Re: [INVENTOR] Rysowanie na "podkładce"

Postprzez Shive » lip 18, 2019 10:43

Przyjmuje pdf aż miło ;) wrzucony pdf/obraz skaluje dodając na niego wymiar i zmienienie go na konkretną wartość?
Shive
 
Posty: 5
Dołączył(a): lip 18, 2019 01:52

Re: [INVENTOR] Rysowanie na "podkładce"

Postprzez NewJoker » lip 18, 2019 21:20

No proszę, myślałem, że z pdf-em się nie da. Przeskalować możesz albo wymiarując krawędź całego obrazka (uprzednio przyczepiając jego róg do początku układu wsp. i ew. nakładając odpowiednie wiązania na krawędzie) albo jeśli znasz wymiar czegoś przedstawionego na obrazku to używasz narzędzia Skala tak jak tutaj: https://www.youtube.com/watch?v=aNKlD-SQzE8
NewJoker
 
Posty: 782
Dołączył(a): kwi 08, 2015 22:33

Re: [INVENTOR] Rysowanie na "podkładce"

Postprzez Shive » lip 18, 2019 22:40

A jednak :D PDF - owszem otworzy, ale już nie zapisze :D Przy JPG wszystko działa.
Shive
 
Posty: 5
Dołączył(a): lip 18, 2019 01:52


Powrót do Modelowanie 3D

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników