_

[IRONCAD]

Forum poświęcone aplikacjom takim jak Inventor, Solid Edge, SolidWorks... czyli nowoczesnym narzędziom do modelowania.

[IRONCAD]

Postprzez IRONCAD VAR » cze 11, 2014 13:57

Jesteśmy dystrybutorem oprogramowania IRONCAD. W naszej ocenie może on być realną alternatywa dla programów takich jak Inventor, SolidWorks czy SolidEdge. Zależy nam na obiektywnym propagowaniu informacji, dlatego też zapraszamy wszystkich zainteresowanych do zadawania pytań czy samodzielnych testów. Z naszej strony postaramy sie jak najbardziej przybliżyć wszystkie cechy programu.
IRONCAD VAR
 
Posty: 1
Dołączył(a): cze 11, 2014 08:37

Re: [IRONCAD]

Postprzez dar000 » cze 12, 2014 14:52

W firmie użytkujemy Ironcad od 6 miesięcy. Wcześniej mieliśmy starsze wersje Inventora (2006). Czy Iron jest alternatywą ? To wszystko zależy od tego do jakich projektów jest używany.

Co do wad IRONA to mogę wskazać dwa obszary. Brak generatorów (szczególnie kół zebatych) a takze brak generatora ram.

Do głónych zalet IRONA zaliczę prace w jednym środowisku (bez częsci i złożeń), szybkie tworzenie własnych bibliotek i dużą prostotę i łatwość pracy przy podstawowych projektach. No i wbudowany MES - dla tych którzy chcą sie tym troche pobawić - rewelacja.

Do IRONA brakuje troche materiałów szkoleniowych i tutoriali i na tym powinien chyba skupić sie dystrybutor.!!!

A najważniejsze chyba na koniec. Wiem że Inventor to klasa sama dla siebie, ale wprowadzenie konieczności corocznych opłat za aktualizacje i to w takiej kwocie (u nas od licencji chcieli 8 tys za każdy rok) to lekkie odrealnienie.... A za tyle to chyba można nową licencje IRONA kupić...
dar000
 
Posty: 6
Dołączył(a): cze 12, 2014 14:43

Re: [IRONCAD]

Postprzez krzysztofel » cze 13, 2014 13:08

Co do generatorów kół zębatych do IronCAD dołączyć można dedykowany programik Gearotic http://www.ironcad.pl/forum/viewtopic.php?f=78&t=160 - działa świetnie i jest tam pełna kinematyka. Generator ram zastępują punkty magnetyczne i funkcja rozciągnij, w mojej opinii robi robotę.

https://www.youtube.com/watch?v=EgX1o07mZcE

Obrazek


PS. Dołączę się do tematu i chętnie pomogę odpowiadać na pytania, na programie pracujemy od 2012 roku. Program jest godny plecenie!
KONIECZNIE POZNAJ IronCAD.
STUDENCI MECHANIKI I BUDOWY MASZYN Z CAŁEGO KRAJU! ->DOŁĄCZ DO NAS!
Strona www: http://www.ironcad.pl/forum/index.php
krzysztofel
 
Posty: 122
Dołączył(a): mar 16, 2012 23:48

Re: [IRONCAD]

Postprzez inzmechanik » cze 16, 2014 12:31

Aż się zarejestrowałem, żeby odnieść się do tematu, a mianowicie:
Nie zaktualizowaliśmy Inventora z wersji 2012 do 13 i dalej (wg nas zmiany były nieadekwatne do ceny).

Zastanawiamy się co teraz. Albo płacimy słono za najnowszą wersję, albo rozpatrujemy alternatywy.
Dzwoniłem już do dystrybutora Ironcada, niby wszystko spoko, mogą podjechać na prezentację, chętnie udostępnią wersję testową itp...

Jak to jest szczerze z kompatybilnością z Inventorem? Mówią, że nie powinno być problemów z otwieraniem, oczywiście moglibyśmy wszystkie projekty zmieniać na formaty uniwersalne, ale nie bardzo nam się chce:p

No i chciałbym się dowiedzieć coś o firmie dystrybuującej, czy obsługa po sprzedaży jest równie miła i bezproblemowa co przed? Podobno przeprowadzają też wdrożenia, wiecie coś o ich jakości?
inzmechanik
 
Posty: 23
Dołączył(a): cze 16, 2014 12:17

Re: [IRONCAD]

Postprzez dar000 » cze 23, 2014 15:50

Powiem tak najlepiej wyślij dystrybutorowi pliki, bądź poproś o wersje testową i sam sprawdź.
Jeśli chodzi o moją wiedzę to ironcad wczytuje pliki do wersji 2013.

Jeśli chodzi o nasze doświadczenia z dystrybutorem, to bez żadnych problemów zapewniono nam szkolenie
w naszej siedzibie Gdynia, z tego co pamiętam mają przedstawiciela w trójmieście który bez problemy zrobił nam szkolenie.
Jeśli chodzi o zakres szkoleń to można się dogadać, w naszym przypadku podesłaliśmy na drugi dzień szkolenia
naszą dokumentację i na niej odbywał się drugi dzień szkolenia w ironcad.
dar000
 
Posty: 6
Dołączył(a): cze 12, 2014 14:43

Re: [IRONCAD]

Postprzez krzysztofel » cze 23, 2014 16:28

dar000 napisał(a):Jeśli chodzi o moją wiedzę to ironcad wczytuje pliki do wersji 2013.


Dokładnie pliki z Inventora, Solidworksa są wczytywane "rok wstecz" czyli przykładowo jeśli masz wersje 2016 to czyta pliki z wersji niżej 2015<. Cały czas masz dostęp do standardowego rozszerzenia step, parasolid, acis niezależnie od roku. Pliki wczytują się bezbłędnie z pogrupowaniem na złożenia i części, można z nich wykonać dokumentacje 2D/wymiarowanie i zestawienie części - dokładnie wszystko to co na modelach wykonanych w IC. Dodatkowym plusem jest bezpośrednia edycja(wbudowana historia operacji). Zauważyłem tez że jeśli importujesz duże złożenie i masz te same części np przenośnik z rolkami, każda podobna rolka jest sklonowana w skrócie edytując pierwotną część edytują się pozostałe. Jest też opcja odłączenia takiego powiązania. :wink:
KONIECZNIE POZNAJ IronCAD.
STUDENCI MECHANIKI I BUDOWY MASZYN Z CAŁEGO KRAJU! ->DOŁĄCZ DO NAS!
Strona www: http://www.ironcad.pl/forum/index.php
krzysztofel
 
Posty: 122
Dołączył(a): mar 16, 2012 23:48

Re: [IRONCAD]

Postprzez inzmechanik » lip 10, 2014 09:21

Jestem po prezentacji, pierwsze wrażenie pozytywne, sprzedawca był dobrze przygotowany do spotkania, w końcu taka jego praca... Analizując opinie, po części pozytywne, po części negatywne (jak o każdym programie), zdecydowałem się podjąć decyzję samemu po szkoleniu. Program dobrze sobie radził z naszymi plikami z Inventora 2012. W każdym razie opiszę swoje wrażenia po szkoleniu.
inzmechanik
 
Posty: 23
Dołączył(a): cze 16, 2014 12:17

Re: [IRONCAD]

Postprzez krzysztofel » sie 20, 2014 18:35

inzmechanik napisał(a): W każdym razie opiszę swoje wrażenia po szkoleniu.

Jestem ciekawy co z tego wyszło..., może kolega coś więcej napisze? :)
KONIECZNIE POZNAJ IronCAD.
STUDENCI MECHANIKI I BUDOWY MASZYN Z CAŁEGO KRAJU! ->DOŁĄCZ DO NAS!
Strona www: http://www.ironcad.pl/forum/index.php
krzysztofel
 
Posty: 122
Dołączył(a): mar 16, 2012 23:48

Re: [IRONCAD]

Postprzez inzmechanik » sie 22, 2014 09:01

Szkolenie odbyło się. Co mi się podobało - w naszej firmie i na naszych projektach. Co do funkcjonalności...

Po opanowaniu funkcji Triball praca stała się przyjemna. Co do możliwości - w zakresie w którym my pracujemy, zaprojektować da się praktycznie to samo co w Inventorze. Zdecydowaliśmy się na razie na jedną licencję, bardzo możliwe że w przyszłości dokupimy więcej (zobaczymy jak program radzi sobie w boju).

Obsługa na plus, przyjechał do nas inżynier posługujący się odpowiednim słownictwem (widać, że trochę tych systemów już wdrożył).

Ogólnie konstruktorzy narzekają trochę na zmianę (to robi się inaczej, tamto), ale dostosowują się bez problemu.
inzmechanik
 
Posty: 23
Dołączył(a): cze 16, 2014 12:17


Powrót do Modelowanie 3D

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników