_

Transfer danych w HAIDENHAIN TNC 360c

Wszystko o wytwarzaniu wyrobów.

Transfer danych w HAIDENHAIN TNC 360c

Postprzez Mirek ??? » maja 15, 2006 13:57

Witam
Od pewnego czasu zaczelem swoja przygodę z sterowaniem Haidenhaina - TNC 360c. Wszustko wyglądało pięknie do chwili kiedy zaistniala potrzeba puszczania programów o znacznych rozmiarach ( wygenerowanych w Edge CAM-ie), okazało sie że przy próbie przesłania programu na maszyne wiekszego niż ok 200kb, wyskakuje komunikat "Memory program exceeded" i program nie zostaje do konca skopiowany. Sądze że ten komunikat sygnalizuje brak miejsca na dysku, bo ten sam problem pojawia sie gdy kopiuje ktorys juz z koleji znacznie mniejszy program.
Macie jakies propozycje jak rozwiazac ten problem??
Może ktoś wie jak ustawic transfer aby program byl pobierany bezposrednio z komputera a nie z dysku sterowania??
Mirek ???
 
Posty: 1
Dołączył(a): maja 15, 2006 13:39

Re: Transfer danych w HAIDENHAIN TNC 360c

Postprzez shilkadriver » maja 16, 2006 10:58

Cos mi sie zdaje ze pokielbasiles pojecia Dysk/Pamiec
Wlasnie program sie nie wczytuje bo jest za malo pamieci w systemie sterowania lub jest ustawione ograniczenie wielkosci wczytywanego pliku.
Nam w tym pomogl serwisant i raz: odblokowal mozliwosc ladowania programow wiekszych niz 300 kilo a dwa: podal krociutki programik do czytania kodu NC z dysku komputera. Tyle tylko ze ja pracuje na sterowaniu Fanuc :)

A co do Edge Cama to trzeba troche pomeczyc obrobke i moze kod wyjdzie troszke krotszy. Optymalizacja to tutaj podstawa!!!

A na poczatku gdy nie mialem mozliwosci wgrania kodu dluzszego niz 300 kB, wtedy dzielilem program na kilka mniejszych i jakos szlo. Dluzej bo dluzej ale inaczej sie wtedy nie dalo.
Obrazek
Avatar użytkownika
shilkadriver
 
Posty: 137
Dołączył(a): lis 21, 2005 12:57
Lokalizacja: Tarnów

Re: Transfer danych w HAIDENHAIN TNC 360c

Postprzez NTS » maja 16, 2006 11:56

Jeżeli jest to Heidenhein to aż prosi się zastosować transmisję blokową z wykorzystaniem protokołu transmisyjnego Heidenheina wóczas Heidenhein widzi dysk twardy komputera jako zasób własnych programów NC i nie ma konieczności wczytywania całego programu do pamięci. Potrzeba do tego jednak programu do transmisji danych DNC np. TNC Remo lub oferowanego przez nas Predatora.

Nie jestem pewny - musiałbym to sprawdzić ale wydaje mi się że 360 powinna mieć możliwość transmisji blokowej z wykorzystaniem protokołu transmisyjnego.
Avatar użytkownika
NTS
 
Posty: 331
Dołączył(a): lis 07, 2005 21:57

Re: Transfer danych w HAIDENHAIN TNC 360c

Postprzez rollaz » cze 03, 2006 13:10

mozna to zrobic w taki sposob ze w programie dajesz wywolanie programu z kompa oczywiscie program tnc remo jest potrzebny wtedy maszyna sobie ciagnie sama bloki bezposrednio z kompa moge ci pomoc ale dopiero za jakis tydzien teraz jestem za granica pozdrawiam
rollaz
 
Posty: 65
Dołączył(a): lis 08, 2005 19:19


Powrót do CNC

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników