_

używana stacja robocza vs i3

Wszystko o działającym (lub nie) sprzęcie w pracy CAD-owca.

używana stacja robocza vs i3

Postprzez damzasz » maja 06, 2014 21:08

Co będzie lepiej sprawdzało się w autocadzie i inventorze? Używana stacja robocza z xeonami i quadro np dell precision 490 czy nowy komputer z cpu i3/i5 i integrą?
damzasz
 
Posty: 4
Dołączył(a): mar 26, 2014 18:40

Re: używana stacja robocza vs i3

Postprzez kowcad » maja 06, 2014 23:05

Hej,

Inventor potrzebuje OpenGL, lepiej przy dużych złożeniach sprawdzi Ci się coś z quadro - ze sprzętową akceleracja OpenGL, przy małych projektach, obstawiam, że nie odczujesz różnicy. Starsze wersje Inventora nie korzysają z wielu rdzeni (nowe w wersji pro chyba już tak, poprawcie mnie jeśli się mylę), więc do renderingu przyda się wysokie taktowanie i więcej cache CPU a nie x rdzeni i 2x wątków w i5.

Stacje robocze masz na markowych podzespołach w sprawdzonej konfiguracji i ze spasowanymi sterownikami pod programy CAD, przy zintegrowanej karcie graficznej mogą się dziać, choć nie muszą różne rzeczy.

Podsumowując, jak stacja nie jest jakaś wiekowa i przepracowana to lepiej przy większych projektach sprawdzi się starszy ale dedykowany sprzęt. Dla małych dorywczych projektów wystarczy cywilny komputer, nie odczujesz różnicy.

Pozdro
kowcad
 
Posty: 2
Dołączył(a): maja 06, 2014 21:25

Re: używana stacja robocza vs i3

Postprzez lukasek81 » maja 07, 2014 08:51

xeon i quadro - zintergowanej raczej nie powinno się nigdy brać pod uwagę (no chyab że używa się tylko internetu i worda :D )
lukasek81
 
Posty: 152
Dołączył(a): cze 23, 2010 14:40

Re: używana stacja robocza vs i3

Postprzez adam_M » maja 09, 2014 11:36

kowcad napisał(a):Hej,

Inventor potrzebuje OpenGL, lepiej przy dużych złożeniach sprawdzi Ci się coś z quadro - ze sprzętową akceleracja OpenGL, przy małych projektach, obstawiam, że nie odczujesz różnicy. Starsze wersje Inventora nie korzysają z wielu rdzeni (nowe w wersji pro chyba już tak, poprawcie mnie jeśli się mylę), więc do renderingu przyda się wysokie taktowanie i więcej cache CPU a nie x rdzeni i 2x wątków w i5.

Stacje robocze masz na markowych podzespołach w sprawdzonej konfiguracji i ze spasowanymi sterownikami pod programy CAD, przy zintegrowanej karcie graficznej mogą się dziać, choć nie muszą różne rzeczy.

Podsumowując, jak stacja nie jest jakaś wiekowa i przepracowana to lepiej przy większych projektach sprawdzi się starszy ale dedykowany sprzęt. Dla małych dorywczych projektów wystarczy cywilny komputer, nie odczujesz różnicy.

Pozdro

od kiedy inventor jedzie na opengl ?? od wersji 2008 o ile dobrze pamientam jest tylko direct X wiec quadro nic nie daje
do inventora proponował bym najszybsze i5 + jakakolwiek karta z min 1 gb ram , od 6850 wzwyż ( amd ) i od gtx 560 wzwyż nvidi do tego min 8 gb ram + ssd
adam_M
 
Posty: 564
Dołączył(a): lut 14, 2006 10:30


Powrót do Hardware

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników