_

Łuk 3D Autocad

Forum ogólne. Miejsce na pierwsze pytania w karierze projektanta. Wszelkie tematy, których nie można zakwalifikować do jednej z poniższych grup.

Łuk 3D Autocad

Postprzez sprycha » mar 23, 2020 13:22

Witam
Muszę narysować łuk 3d. Mam 3 punkty - każdy z nich ma xyz, jeżeli rysuje narzędziem łukiem, to płasko jest ok natomiast wysokościowo jest źle narysowany. Mogę powiedzieć że łuk jest osadzony w płaszczyźnie 3d ale nie jest to łuk 3D. Jakim narzędziem lub narysować łuk tak aby przechodził również wysokościowo przez 3 punkty ?
sprycha
 
Posty: 8
Dołączył(a): lut 24, 2011 11:16

Re: Łuk 3D Autocad

Postprzez lukk05 » mar 23, 2020 15:26

Witam

Nie jestem fanem Autocad-a w 3D. Pracuje w nim ale w 2D. Do 3D są inne programy.
Prześlij plik ze współrzędnymi to zrobię to dla Ciebie i zapisze w 3D DWG.

Pozdrawiam
Lukk05
lukk05
 
Posty: 29
Dołączył(a): lip 16, 2008 21:04

Re: Łuk 3D Autocad

Postprzez sprycha » mar 23, 2020 15:39

Witam
Tego jest za dużo na przysługę, mam około 100 łuków 20 metrowych do narysowania, nie chciał bym cię takim czymś obarczać, może podpowiesz czym to zrobić to sam się pobawię
pozdrawiam
sprycha
 
Posty: 8
Dołączył(a): lut 24, 2011 11:16

Re: Łuk 3D Autocad

Postprzez lukk05 » mar 23, 2020 16:25

Witam,

Ja do 3D używam Inventora. Jeśli masz dostęp i znasz ten program bądź podobny to sparwa jest prosta.
Przez 3 punkty przebiega dokładnie jedna płaszczyzna (tworzysz sobie taka płaszczyznę a następnie robisz na niej szkic). Szkic to okrąg przebiegający przez te 3 punkty - wiązania miedzy punktami a okręgiem wyznaczają rozmiar i położenie okręgu.

Pozdrawiam
Lukk05
Załączniki
Luk w 3D.png
lukk05
 
Posty: 29
Dołączył(a): lip 16, 2008 21:04


Powrót do Pytania studentów, laików i początkujących

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników