_

Łuk lub okrąg styczny w 2 danych punktach

Forum poświęcone flagowemu produktowi oraz aplikacjom pochodnym Autodesku. To jedyne forum mające w tytule nazwę programu, a to ze względu na jego olbrzymią popularność w Polsce. Można tutaj umieszczać również posty z ogólnie pojętej tematyki "Kreślarskie 2D".

Łuk lub okrąg styczny w 2 danych punktach

Postprzez gahan » paź 18, 2007 14:05

Mam pewien problem.... Być może jest to banał aczkolwiek nie mam pojęcia jak sobie z tym poradzić. Otóż chciałbym wpisać łuk o dowolnym promieniu styczny do końca łuku który mam już wrysowany i styczny do końca prostej którą również mam już wrysowaną. Inaczej mówiąc chciałbym połączyć łuk o znanym promieniu i prostą innym łukiem o dowolnym promieniu tak aby łuk który wpisze był styczny w punktach końca łuku i końca prostej. Wiem że to strasznie zamotane, ale może ktoś zrozumie o czym pisze...? Z góry dzięki za odpowiedź:) Pozdrawiam

Poniżej zamieszczam przykład:
http://www.uploading.com/files/9PF2TGHP ... d.dwg.html
gahan
 
Posty: 5
Dołączył(a): paź 18, 2007 13:02

Re: Łuk lub okrąg styczny w 2 danych punktach

Postprzez przemek_f » paź 18, 2007 14:24

narysuj z końca łuku linię prowadzącą do jego środka, z końca odcinka linię prostopadłą do tego odcinka. Punkt przecięcia tych linii jest środkiem szukanego okręgu.
przemek_f
 
Posty: 379
Dołączył(a): paź 04, 2005 12:52

Re: Łuk lub okrąg styczny w 2 danych punktach

Postprzez gahan » paź 18, 2007 14:44

Hmmmmm no odważe się nie zgodzić :D To niestety nie jest środek szukanego okręgu :cry:
Edit:
Teraz w ogóle zacząłem się zastanawiać czy to jest wykonalne geometrycznie :?
Bardzo proszę o pomoc.
gahan
 
Posty: 5
Dołączył(a): paź 18, 2007 13:02

Re: Łuk lub okrąg styczny w 2 danych punktach

Postprzez Luśnia » paź 18, 2007 15:13

gahan napisał(a):Hmmmmm no odważe się nie zgodzić :D To niestety nie jest środek szukanego okręgu :cry:
Edit:
Teraz w ogóle zacząłem się zastanawiać czy to jest wykonalne geometrycznie :?
Bardzo proszę o pomoc.

Witam.
Aby okrąg był styczny do danego punktu na łuk (okręgu) jego środek musi leżeć na prostej przechodzącej przez dany punkt i środek łuku (okręgu), aby okrąg był styczny do prostej (odcinka) w danym punkcie jego środek musi leżeć na prostej prostopadłej do tej prostej (odcinka) przechodzącej przez dany punkt - tak jak napisał przemek_f. W tym przypadku taki okrąg nie istnieje.
Pozdrawiam. Luśnia
Luśnia
 
Posty: 479
Dołączył(a): wrz 30, 2005 08:26
Lokalizacja: Poznań

Re: Łuk lub okrąg styczny w 2 danych punktach

Postprzez Betinka26 » paź 18, 2007 15:18

hey
mi sie wydaje że to niewykonalne
zapytaj sie dla jakimś forum dla kreślarzy lub geometrii wykreślnej i daj znać
wszyscy jesteśmy ciekawi odpowiedzi :)
pzdr
Betinka26
 
Posty: 325
Dołączył(a): lut 09, 2007 10:19
Lokalizacja: Warszawa

Re: Łuk lub okrąg styczny w 2 danych punktach

Postprzez Betinka26 » paź 18, 2007 19:09

Betinka26 napisał(a):hey
mi sie wydaje że to niewykonalne
zapytaj sie dla jakimś forum dla kreślarzy lub geometrii wykreślnej i daj znać
wszyscy jesteśmy ciekawi odpowiedzi :)
pzdr


wydaje mi sie to niemożliwe do wykonania łukiem.......ale jest możliwe żeby zrobić to splinem - wprawdzie nie jest to łuk ale przynajmniej będzie styczny w tych dwóch punktach
Betinka26
 
Posty: 325
Dołączył(a): lut 09, 2007 10:19
Lokalizacja: Warszawa

Re: Łuk lub okrąg styczny w 2 danych punktach

Postprzez alltan » paź 19, 2007 08:34

Taj jak to napisales jest to nie mozliwe do wykonania. Moze napisz dokladniej co potrzebujesz zrobic bo moze twoj problem mozna rozwiazac inaczej.
alltan
 
Posty: 175
Dołączył(a): sie 08, 2007 10:01
Lokalizacja: Śląsk

Re: Łuk lub okrąg styczny w 2 danych punktach

Postprzez gahan » paź 19, 2007 11:55

wydaje mi sie to niemożliwe do wykonania łukiem.......ale jest możliwe żeby zrobić to splinem - wprawdzie nie jest to łuk ale przynajmniej będzie styczny w tych dwóch punktach


A może jesteś w stanie mi podpowiedzieć jak zrobić to splajnem??
gahan
 
Posty: 5
Dołączył(a): paź 18, 2007 13:02

Re: Łuk lub okrąg styczny w 2 danych punktach

Postprzez Betinka26 » paź 19, 2007 13:38

gahan napisał(a):
wydaje mi sie to niemożliwe do wykonania łukiem.......ale jest możliwe żeby zrobić to splinem - wprawdzie nie jest to łuk ale przynajmniej będzie styczny w tych dwóch punktach


A może jesteś w stanie mi podpowiedzieć jak zrobić to splajnem??


najpierw musisz wyznaczyć styczną w miejscu w którym się kończy łuk, czyli rysujesz sobie linię od środka łuku (środka okręgu) do punku końcowego łuku a następnie rysujesz prostopadłą do tej linii i przechodzącą przez wspomniany koniec łuku - tak otrzymałeś styczną w punkcie

teraz splajn
wybierasz te dwa punkty które chcesz połączyć i wciskasz spację, teraz kolej na wybór stycznych - styczną do łluku już masz a styczna do linii nic innego jak ta właśnie linia

pzdr
Betinka26
 
Posty: 325
Dołączył(a): lut 09, 2007 10:19
Lokalizacja: Warszawa

Re: Łuk lub okrąg styczny w 2 danych punktach

Postprzez Luśnia » paź 19, 2007 14:34

Betinka26 napisał(a):...najpierw musisz wyznaczyć styczną w miejscu w którym się kończy łuk, czyli rysujesz sobie linię od środka łuku (środka okręgu) do punku końcowego łuku a następnie rysujesz prostopadłą do tej linii i przechodzącą przez wspomniany koniec łuku - tak otrzymałeś styczną w punkcie
teraz splajn
wybierasz te dwa punkty które chcesz połączyć i wciskasz spację, teraz kolej na wybór stycznych - styczną do łluku już masz a styczna do linii nic innego jak ta właśnie linia...

Witam.
Obawiam się że tak stycznie - jak chce pytacz - splajnu tą metodą się nie narysuje. W zależności od kierunku wskazywania stycznej do łuku jak i do danej prostej nie udało mi się uzyskać styczności "wewnętrznej" (myślę że o taką chodziło pytaczowi).
Pozdrawiam. Luśnia
Luśnia
 
Posty: 479
Dołączył(a): wrz 30, 2005 08:26
Lokalizacja: Poznań

Następna strona

Powrót do AutoCAD

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników

cron