_

[Inventor] Ustalanie stylu wymiarowania

Forum ogólne. Miejsce na pierwsze pytania w karierze projektanta. Wszelkie tematy, których nie można zakwalifikować do jednej z poniższych grup.

[Inventor] Ustalanie stylu wymiarowania

Postprzez marcin3991 » paź 16, 2014 19:45

Witam, od niedawna używam inventora 2012 studenckiego, opanowałem już podstawy, teraz poznaje bardziej zaawansowane funkcje oraz personalizuje program. Tu mam duży problem bo nie wiem jak ustawić styl wymiarowania w szablonie...

Stworzyłem sobie szablon idw z ramką i tabelką wymaganą u mnie na AGH.
Inventor od początku standardowo wymiarował mi z dokładnością do dwóch miejsc po przecinku czyli np 20 mm wyświetla jako 20,00

Otwieram Zarządzanie>style i standardy>edytor stylów>wymiarowania>nowy styl> tutaj odznaczam zera wiodące i kończące po czym zapisuje ten styl jako "nowe_wym"
Następnie daje standard>nowy>dostepne style>wymiarowania> odznaczam wszystkie oprócz "nowe_wym" aby tylko ten styl był w nowym standardzie. Standard zapisuje sobie jako "AGH".
Zamykam style i standardy, przechodze w narzędzia>ustawienia dokumentu> tutaj aktywnym standardem jest AGH.

Zapisuje szablon i rzutuje sobie na nim element. Daje wymiar i wymiaruje. I nadal pokazuje mi 20,00. Odkryłem że "nowe_wym" można aktywować po kliknięciu na przycisk "wymiar" i wtedy po prawej aktywuje się format i tam moge wybrać "nowe_wym" i wtedy wymiar pokazuje tak jak chce czyli 20. Po wyłączeniu opcji wymiar i ponownym jej włączeniu od nowa ustawia się standard i dalej wymiar wyrzuca 20,00. Chciałbym tak ustawić ten szablon żeby zawsze w nim wymiarowanie obcinało te niepotrzebne zera. Gdzie robie błąd? Dzięki z góry za odpowiedź, Pozdrawiam, Marcin.

Edit: wszedłem w arządzanie>style i standardy>edytor stylów>wymiarowania> i dałem prawym "nowe_wym" >zamień styl i zamieniłem go ze standardowy ISO. Działa. Mógłby mi ktoś wytłumaczyć w jaki sposób poruszać się więc w tych stylach żeby to działało?
Edit2: Po stworzeniu nowego projektu z tego szablonu jednak nie działa. Wyswietla te niepotrzebne zera.
marcin3991
 
Posty: 6
Dołączył(a): wrz 30, 2013 13:22

Re: [Inventor] Ustalanie stylu wymiarowania

Postprzez tomaszjar » paź 16, 2014 20:13

Zmiany które wprowadzasz są tylko w projekcie który robisz, tylko w jednym dokumencie.
Zmiany musisz zapisać do biblioteki styli.


1. Zamknij wszystkie otwarte dokumenty w Inventorze
2. Przejdź do Projekty - zmień opcję Użyj biblioteki stylów - ZAPIS i ODCZYT
3. Otwórz rysunek , wprowadź zmiany do stylu wymiarowania
4. Zakładka Zarządzanie/Style i standardy/ZAPISZ
5. Wybierz - Tak dla wszystkich
6. Pliki/zapisz kopie jako/Zapisz kopię jako szablon
i już masz zapisane style wymiarowani , tekstu, itp w bibliotece.

PCC Polska - Inventor 2015 (1).jpg


PCC Polska - Inventor 2015 (3).jpg


PCC Polska - Inventor 2015 (2).jpg
T.Jarmuszczak
http://pccpolska.pl, tomaszjar@pccpolska.pl
http://sklep.pccpolska.pl
http://pccpolska.pl/szkolenia
PCC Polska - Autodesk Gold Partner
Autodesk Autorized Training Center
Avatar użytkownika
tomaszjar
 
Posty: 377
Dołączył(a): sie 04, 2010 22:30
Lokalizacja: Wrocław

Re: [Inventor] Ustalanie stylu wymiarowania

Postprzez marcin3991 » paź 16, 2014 20:35

Zrobiłem wszystko tak jak opisałeś, faktycznie wcześniej nie dawałem "Zapisz". Nie rozwiązało to mojego problemu, bo ja mam ustawione żeby nie pokazywał tych zer, nawet dałem na próbe dokładność bez miejsc po przecinku dla pewności, i jak wymiaruje to inventor dalej po swojemu te zera wrzuca. Gdzieś powinienem mu ustawić ten mój schemat wymiarowania? Czy cały czas jak chce wymiarować po swojemu to musze wybierać z rozwijanego menu format?
marcin3991
 
Posty: 6
Dołączył(a): wrz 30, 2013 13:22

Re: [Inventor] Ustalanie stylu wymiarowania

Postprzez marcin3991 » paź 16, 2014 21:04

Ostatecznie zrobiłem troche rzeźnie i wyłączyłem te zera w standard-ISO, i działa tak jak chciałem. Ale co jeśli bede potrzebował inne własne style? W dodatku w niektórych moich szablonach idw inventor wywalał komunikat o niezgodności stylów i że użyje standard ISO. Jednym słowem ręce mi opadły, miałem to dziś na wykładzie i myślałem że sobie zrobie własny styl w 5 minut a dłubie to pół dnia i brak efektów.
marcin3991
 
Posty: 6
Dołączył(a): wrz 30, 2013 13:22

Re: [Inventor] Ustalanie stylu wymiarowania

Postprzez tomaszjar » paź 17, 2014 23:39

Wyświetlanie zer ustawia się w stylu wymiarowania
Zera kończące dla wymiarów liniowych i kątowych
Nie robi się tego przez dokładność wyświetlania

PCC Polska - Inventor 2015 - zera w stylu wymiarowania.JPG
T.Jarmuszczak
http://pccpolska.pl, tomaszjar@pccpolska.pl
http://sklep.pccpolska.pl
http://pccpolska.pl/szkolenia
PCC Polska - Autodesk Gold Partner
Autodesk Autorized Training Center
Avatar użytkownika
tomaszjar
 
Posty: 377
Dołączył(a): sie 04, 2010 22:30
Lokalizacja: Wrocław

Re: [Inventor] Ustalanie stylu wymiarowania

Postprzez velaskez » paź 18, 2014 09:47

marcin3991 napisał(a):Ostatecznie zrobiłem troche rzeźnie i wyłączyłem te zera w standard-ISO, i działa tak jak chciałem. Ale co jeśli bede potrzebował inne własne style? W dodatku w niektórych moich szablonach idw inventor wywalał komunikat o niezgodności stylów i że użyje standard ISO. Jednym słowem ręce mi opadły, miałem to dziś na wykładzie i myślałem że sobie zrobie własny styl w 5 minut a dłubie to pół dnia i brak efektów.


Spędzisz najpierw dwa dni, a potem zaoszczędzisz dziesiątki godzin na tych szczegółach :D Raczej warto.
velaskez
 
Posty: 954
Dołączył(a): paź 05, 2011 23:22
Lokalizacja: UK

Re: [Inventor] Ustalanie stylu wymiarowania

Postprzez damianprz » lis 07, 2017 12:31

Akurat próbowałem rozkminić te zera po przecinku w Inventorze 16
Wystarczyło, że w ustawieniach domyślnych ISO ustawiłem Jednostki podstawowe na
0.00 i zaznaczyłem tylko opcję "Zera wiodące"
W nowym rysunku wymiar 40,00 wyświetla jako 40 a wymiar pod gwint 8,38 wyświetla jako 8,38
Te opcje ustawiłem też w arkuszu z firmową tabelką, tą którą odpalam do każdego rysunku.
Przechodzę do innego projektu, który został utworzony 2 tygodnie temu i tam też już działają te zmiany.
Na wymiarze widać tyle miejsc po przecinku ile potrzeba. Nie ma już bezsensownego 40,00
damianprz
 
Posty: 40
Dołączył(a): sty 10, 2011 13:43


Powrót do Pytania studentów, laików i początkujących

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników