Strona 1 z 1

MESH200 ANSYS APDL

PostNapisane: gru 20, 2017 21:35
przez Hajmdal91
Cześć :) czy istnieje możliwość podmiany elementu skończonego MESCH200 w module APDL na inny? Wygenerowałem siatkę w module Workbnech i przeniosłem model do APDL ale element skończony jest inny niż bym chciał i dlatego chciałbym go zamienić. Słyszałem, że jest to możliwe ale nie wiem jak i chciałbym to potwierdzić. Z góry dziękuje za pomoc :)

Re: MESH200 ANSYS APDL

PostNapisane: gru 21, 2017 00:06
przez cordem
Witam,

Język APDL dla ANSYS-a jest językiem skryptowym.
W definicji elementów skończonych musisz zadeklarować inny element skończony w miejscu MESCH200.

Musisz pamiętać że deklarowany element powinien obligatoryjnie być zgodny z wykonywaną analizą.
Ansys ma wiele różnych elementów o różnych właściwościach z zastosowaniem do rożnych analiz.

Re: MESH200 ANSYS APDL

PostNapisane: gru 21, 2017 21:50
przez Hajmdal91
A czy możesz mi podpowiedzieć jak to zrobić? Bo próbowałem już na kilka sposobów i nie wiem jak a materiałów nie znalazłem na ten temat (a szukałem i na anglojęzycznych stronach). Dodać element inny mogę tylko nie wiem jak go podmienić lub zastąpić